Brīvdabas muzejā svinēs Meteņus

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien lieli un mazi Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja apmeklētāji tiek aicināti tērpties maskās, lai ar maskoto gājienu, jautrām dziesmām un dejām folkloras kopu pavadībā, vizināšanos haskiju pajūgā un putras ēšanu svinētu Meteņus.

Kā informēja muzeja Izglītības un informācijas nodaļas darbiniece Eva Pētersone-Birzleja, plkst.12 no galvenajiem vārtiem sāksies gājiens maskās folkloras kopas «Teikas muzikanti» vadībā. Tas vedīs uz Kurzemes sētu, lai tālāk kopā ar folkloras kopu «Milzkalnieki» virzītos uz Vidzemes sētu, bet plkst.15 Latgales sētā varēs baudīt gardo Meteņu ēdienu - putru.

No plkst.12 muzeja izstāžu zālē būs masku darbnīcas, bet Nidas dūmistabā Daugmales Jāņa vadībā un uzraudzībā notiks sveču liešana Sveču mēneša noskaņās. Visu pasākuma laiku - no plkst.12 līdz 16 - apmeklētājiem būs iespēja vizināties haskiju pajūgā.

No aukstuma pasargās karsta tēja, kā arī silta maltīte Priedes krogā, pie Pūnītes un Latgales ciemā.

Kā stāsta Pētersone-Birzleja, Meteņus agrāk svinēja kā viduspunktu starp ziemas un pavasara saulgriežiem. Ar Meteņiem beidzas budēļos iešanas laiks, tāpēc pēdējā dienā šī tradīcija bijusi sevišķi iecienīta, dažos novados Meteņdienu saukuši pat par Budēļu dienu.

Meteņdienas budēļi izpēra slinkākos. Visbiežāk pērienu dabūja puiši un meitas, kā arī bērni, kas slikti mācījās grāmatu zinības. Meteņa norisē galvenās izdarības ir vizināšanās no kalna ragaviņās un braukšana no mājas uz māju, lai veicinātu garu linu augšanu.

Meteņa dienas svinību apmeklējums būs par maksu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu