Ar latviskiem ēdieniem un īpašu rituālu sabiedrības krējums svin Meteņus

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Nauris Garkaklis

7.februārī oficiāli durvis vēra uzņēmēja Valda Kalnozola jaunais, latviskā manierē veidotais restorāns ar nosaukumu «Deviņi». Atklāšanas mirklī Valdis bija aicinājis savus tuvākos draugus, kuru lokā tika nosvinēti Meteņi.

Kā atklāja pats Valdis Kalnozols, pēc senlatviešu paražām tieši februāra sākums ir tas laiks, kad notiek patiesā gadu maiņa, tātad restorāna atklāšana sakrita ar senlatviešu Jauno gadu.

Senlatviešu Jaunais gads, tika svinēts kopā ar Meteņiem, kuri vairs nav aiz kalniem, tas pasākumam piešķīra vēl lielāku nozīmi, kā nekā tika svinēti trīskārši svētki.

Pirms došanās iekšā restorānā viesiem tika iedoti speciāli salmu puzuri, tos turot rokās, bija kaut kas jāvēlas un tad tie jāsadedzina ugunskurā. Kā nekā Jaunais gads, tā maģija piepilda vēlēšanās, bet pats puzurs degot sadedzina arī visu slikto, kas bijis vecajā gadā.

Viesiem bija iespēja baudīt dažādus Latvijā ražotus vīnus un ēst latviskus ēdienus, tādus kā sklandrausis, asinsdesa, ceptas reņģes.

Kā jau pienākas Meteņos, tika pasniegti pieci ēdieni, jo Meteņus nevar sagaidīt tukšiem vēderiem, latviskās tradīcijas prasa ēst tik daudz, cik vien lien vēderā.

Viesus izklaidēja koklētāju duets, piešķirot pasākumam arī muzikālajā gultnē latviskuma auru, meitenes spēlēja ikvienam zināmus skaņdarbus.

Pārsteigums visiem bija arī Valda Kalnozola sieva Kristīne, kura gada izskaņā dāvāja uzņēmējam sesto bērnu un jau ir atguvusi perfektu formu, izrādās, tas iespējams arī Latvijā, ne tikai ārzemju zvaigznēm!

Ikviens viesis saņēma dāvanu, vīrieši vīriešiem domātu, bet sievietes sievietēm domātu tauriņu, kuru piespraust pie blūzes vai krekla. Tauriņi bija ar dažādām latviskām rakstu zīmēm, katram rakstam ir kāda nozīme.

Viesu vidū bija tādi sabiedrībā pazīstami cilvēki kā grupas «Pērkons» soliste Ieva Akurātere, aktrise Zane Vaļicka, uzņēmēji Māris Gailis, Jūlijs Krūmiņš un Valdis Birkavs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu