Eva Ikstena–Strapcāne lasa grāmatas, pat sēžot uz motocikla (12)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: no personiskā arhīva

Latvijas televīzija sāk jaunu sezonu ar jauniem raidījumiem, kā vienu no jaunajiem projektiem var minēt Arno Jundzes, Paula Timrota un Evas Ikstenas-Strapcānes vadīto raidījumu «Lielā lasīšana». Raidījums būs īsta medusmaize visiem grāmatu tārpiem. Televīzijas pārraides mērķis ir atrast populārāko, tautā iemīļotāko grāmatu, kura ir latviešu autora darbs vai arī ir tulkota latviešu valodā.

Foto: No personiskā arhīva

Raidījuma «Lielā lasīšana» vadītāja Eva Ikstena-Strapcāne grāmatas lasīt sāka ar brīdi, kad sāka mācīties vijoles spēli mūzikas skolas sagatavošanas klasē. Tajā laikā Evai bija gandrīz pieci gadi.

Foto: No personiskā arhīva

«Kopš bērnības literatūra ir neatņemama dzīves sastāvdaļa. Esmu sabojājusi redzi, lasot grāmatas vilcienos, autobusos, laukos zem segas ar lampiņu. Indonēzijā lasīju grāmatas, sēžot uz motocikla, - kamēr vīrs stundu lavierēja pa sliktajiem ceļiem, stundu līdz džungļu ciematiem, es viedtālrunī no «Amazon» biju lejuplādējusi grāmatas. Izlasīju pa grāmatai dienā, sēžot uz motocikla,» stāsta Eva.

Evai kopš skolas laikiem ir saglabājusies kladīte, kurā bija jāpiefiksē izlasītās grāmatas. Divu gadu laikā pamatskolas klasēs raidījuma vadītāja kladītē ierakstījusi 524 grāmatas. Pārsvarā daiļliteratūru.

Foto: No personiskā arhīva

«Man ļoti patīk grāmatas gan papīra veidā, gan planšetdatorā, gan tālrunī. Pēdējā laikā jaunāko literatūru un dzeju lasu viedtālrunī,» grāmatu lasīšanas metodē dalās Eva.

Foto: No personiskā arhīva

Kā mīļākos literatūras darbus Eva nosauc Imanta Ziedoņa «Epifānijas», Noras Ikstenas «Dzīves svinēšanu», bet no ārzemju literatūras autoriem priekšroka tiek dota Vailda, Turgeņeva, Šekspīra un Bulgakova radītajiem darbiem.

«Pati esmu sarakstījusi diezgan daudz savdabīgu pasaku. Vidusskolā par tām dabūju desmitniekus un apbalvojumus Hansa Kristiana Andersena pasaku konkursā. Šobrīd vairāk sanāk rakstīt scenārijus raidījumiem,» skaidro Eva.

Komentāri (12)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu