Miris aktieris Pīters O'Tūls

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

81 gada vecumā miris īru aktieris Pīters O'Tūls (Peter O'Toole), starp kura slavenākajiem darbiem ir «oskarotā» episkā 1962. gada drāma «Lawrence of Arabia» («Arābijas Lorenss»).

Kā pavēstīja aktiera aģents Stīvs Keniss, O'Tūls mūžībā aizgāja sestdien slimnīcā Londonā.

O'Tūla meita, aktrise Keita O'Tūla sacīja, ka aktiera ģimene ir dziļi aizkustināta par saņemtajiem sirsnīgajiem līdzjūtības apliecinājumiem.

«Paldies visiem par skaistajiem veltījumiem,» teikts aktrises paziņojumā.

Sēras par O'Tūla aiziešanu mūžībā pauda arī Īrijas un Lielbritānijas līderi.

Īrijas prezidents Maikls D.Higinss pauda dziļas skumjas par O'Tūla nāvi, norādot, ka «Īrija un pasaule zaudējusi vienu no kino un teātra gigantiem».

«Man bija liels gods būt par viņa draugu kopš 1969.gada. Daļu no 1979.gada es pavadīju Klifdenā, kur mēs tikāmies gandrīz ik dienu, un visiem, kas viņu pazina, ļoti pietrūks viņa silto joku un dāsnās draudzības,» teikts Higinsa paziņojumā.

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons izteica līdzjūtību aktiera draugiem un ģimenei.

«Viņa tēlojums manā mīļākajā filmā «Arābijas Lorenss» bija satriecošs,» sacīja Kemerons.

O'Tūls piedzima 1932.gadā īru grāmatu izdevēja ģimenē Anglijas ziemeļos. Pēc īsas žurnālista un jūras spēku sakarnieka karjeras O'Tūls sāka mācības Lielbritānijas Karaliskajā drāmas akadēmijā.

Pēc sākotnējiem panākumiem teātrī O'Tūla lielais izrāviens kinomākslā nāca ar Deivida Līna 1962.gada episko filmu «Arābijas Lorenss», kurā viņš spēlēja britu armijas virsnieku T.R.Lorensu, kurš Pirmā pasaules kara laikā vadīja arābu sacelšanos pret osmaņu impēriju.

Filma tika godināta ar septiņām «Oskara» balvām, tostarp kā gada labākā kinolente un par labāko režisora darbu, taču O'Tūls palika bez labākā aktiera goda, kas tika Gregorijam Pekam par lomu «To Kill a Mockingbird» («Kas nogalina lakstīgalu...»).

O'Tūls savas vētrainās kino un teātra aktiera karjeras laikā «Oskara» balvai labākā aktiera kategorijā nominēts kopumā astoņas reizes, galu galā 2003.gadā saņemot goda «Oskaru», no kā viņš sākotnēji centās atteikties.

Pīters O'Tūls
Pīters O'Tūls Foto: REUTERS/ScanPix
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu