Mūziķe Ilze Kalve iesaka mainīt vēlēšanu sistēmu, jo tikai tā deputāti strādātu cilvēku labā (11)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: no personiskā arhīva

Deviņdesmito gadu populārās grupas «Pamatinstinkts» soliste, mūzikas producente Ilze Kalve iesaka jaunu vēlēšanu sistēmas veidu, tas pēc, mūziķes domām, spēs paveikt daudz dažādu lielu lietu un deputāti būs ieinteresēti strādāt valsts labā un nepieļaut lielas, nelabojamas kļūdas.

Mūzikas producente saka, ka ne jau tikai Zolitūdē sabrukušās «Maximas» dēļ viņai radās tādas pārdomas, bet deputātu rīcības dēļ ilgā laika posmā.

«Ne jau tā «Maxima» tāda viena pati, lai varētu ko Latvijā mainīt, ir kardināli jāmaina vēlēšanu sistēma, jo šobrīd visu nosaka tie, kuri kārtējai partijai dod naudu. Sanāk, ka ievēlam «kaķi maisā», cerot, ka šitie būs atkal labāki, un tā viņi tur nākamos četrus gadus laiž muļķi un grābj, ko var,» dusmīgi nosaka Ilze.

Sieviete piebilst, ka tagad tak ir divdesmit pirmais gadsimts, ir internets, visi smuki varam autorizēties ar internetbanku. Kā būtu, ja mēs atteiktos no vēlēšanām reizi četros gados, bet tā vietā pieteiktu vai atsauktu kandidātus reizi, piemēram, trijos mēnešos? Toties tie, kuriem internets nav pieejams vai saprotams, tie varētu to darīt, piemēram, pašvaldības iestādēs.

«Un tad deputāti reāli raustītos sastrādāt «ziepes», jo pēc trīs mēnešiem reitings būtu lejā un siltā vietiņa jāatdod citam, jo tie, kuri par viņu nobalsoja, uzskata, ka uzticība nav attaisnota, un ir atsaukuši savas balsis,» ideju izklāsta Ilze.

Pie reizes dziedātāja iesaka ieviest daudz jēdzīgāku nodokļu sistēmu - tagad viss iet kopējā katlā, neviens reāli nejūt ne savu, ne citu ieguldījumu.

«Kā būtu, ja mēs paši interaktīvi varētu izvēlēties, piemēram, - es gribu, lai mani piespiedu brīvprātīgi iemaksātie pieci lati aizietu nevis kaut kur lielajā melnajā caurumā, bet, personīgi noklikšķinot, tieši tai slimnīcai vai tam ceļa remontam? Netaisnīgi? Varbūt, taču tas būtu daudz taisnīgāk un taustāmāk nekā tagad,» tā Ilze.

Ilze saprot arī savas idejas absurdumu, jo neviena esošā partija nekad ne uz ko tādu neparakstītos.

«Plāns varētu būt šāds: sabiedrībā plaši pazīstamiem un sakarīgiem cilvēkiem uz vēlēšanām vajadzētu apvienoties «partijā», kurai programmā ir tikai viens punkts - iespējami lielā skaitā tikt Saeimā, nomainīt vēlēšanu sistēmu un atstāt politiku. Nekādu nodokļu risinājumu, nekādu nacionālo nostādņu. Tikai un vienīgi tikt iekšā un nomainīt to, kas jau sen ir beigts pašos pamatos. Kāpēc sabiedrībā pazīstami cilvēki? Tāpēc, ka naudasmaisa tak nebūtu, nebūtu naudas priekšvēlēšanu kampaņai,» ideju izklāsta Ilze.

Ilze atzīst, ka viņas ideja skan ļoti utopiski un ir vajadzīgs brīnums, nekas cits nepalīdzēs. Mūzikas producente ir nesaprašanā, kāpēc neviena cita valsts šādu vēlēšanu sistēmu nav ieviesusi praksē.

Komentāri (11)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Uz augšu