«Spēlmaņu nakts» nominanti: gada dramatiskā teātra izrāde

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Tuvojoties «Spēlmaņu nakts 2013» balvas pasniegšanas ceremonijai, piedāvājam ieskatu galvenajās balvas nominācijās. Šoreiz apbalvojuma «Gada dramatiskā teātra izrāde» nominanti.

 
Foto: publicitātes

«Vecene» (Latvijas Nacionālais teātris)

Sižets: Ko darīt, ja kādā dienā tavā mājā ienāk, tavā priekšā apsēžas un tavā dzīvē grib dalīties sveša veča? Vai tā vēl ir īstenība, vai arī tu esi ierauts kādā fantasmagorijā un tevis patiesībā vairs nav? Pilnīgi absurda situācija ar neprognozējamu iznākumu izcilā krievu literāta, absurda literatūras meistara stāstā, ko skatuvei pielāgojis jaunais Pēterburgā un Londonā režijas profesiju apguvušais Vladislavs Nastavševs.

Lomās: Arturs Krūzkops, Kaspars Dumburs, Anta Aizupe, Kārlis Krūmiņš, Dmitrijs Petrenko, Artuss Kaimiņš.

Režisors Vladislavs Nastavševs.

SAISTĪTĀS NOMINĀCIJAS:

2012./2013. gada sezonas «Spēlmaņu nakts» nominācija - Gada teātra izrāde

2012./2013. gada sezonas «Spēlmaņu nakts» nominācija - Gada aktieris otrā plāna lomā Kaspars Dumburs

 
Foto: publicitātes

«Zudušo laiku citējot» (Latvijas Nacionālais teātris)

Sižets: «Zudušo laiku citējot» ieskatās slavena scenārista dzīvē, kurš strādā pie scenārija jaunai filmai. Par filmas tēliem viņš izvēlas sev pazīstamus cilvēkus, bet pats sevi - par filmas galveno varoni. Vienā brīdī realitāte saplūst ar fantāziju pasauli, un iztēlē radītais galvenais varonis kļūst stiprāks par pašu scenāristu. Arī izrādē, izmantojot pašu veidotos filmēšanas paviljonos uzfilmēto materiālu film noir estētikā, vienā brīdī teātra realitāte saplūdīs ar kino pasauli…

Izrādes režisore Ināra Slucka: «Iedvesmojoties no Nicholas Ray filmas «In a lonely place», man radās iecere iestudējuma «Zudušo laiku citējot» pamatā izmantot film noir stilistiku, savienojot to ar teātra estētiku. Izrādes mērķis ir pētīt, vai iespējams līdzās pastāvēt divu veidu tuvplāniem. Viens, kuru mēs redzam uz ekrāna, un otrs, ko skatītājs redz dzīvajā, ņemot vērā, ka aktieru darbs mazajos spēles laukumos tiek uzskatīts par aktieru tuvplānu.»

Lomās: Kaspars Zvīgulis, Līga Zeļģe, Ivars Puga, Ēriks Vilsons, Ģirts Liuziniks, Evija Skulte, Gunta Virkava, Zane Dombrovska, Normunds Laizāns, Egils Melbārdis.

Režisore Ināra Slucka.

SAISTĪTĀS NOMINĀCIJAS:

2012./2013. gada sezonas «Spēlmaņu nakts» nominācija - Gada teātra izrāde

2012./2013. gada sezonas «Spēlmaņu nakts» nominācija - Gada režisore Ināra Slucka

2012./2013. gada sezonas «Spēlmaņu nakts» nominācija - Gada jaunā skatuves māksliniece Zane Dombrovska

2012./2013. gada sezonas «Spēlmaņu nakts» nominācija - Gada scenogrāfe Kristīne Abika

2012./2013. gada sezonas «Spēlmaņu nakts» nominācija - Gada kostīmu māksliniece Kristīne Abika

2012./2013. gada sezonas «Spēlmaņu nakts» nominācija - Gada gaismu māksliniece Lienīte Slišāne

2012./2013. gada sezonas «Spēlmaņu nakts» nominācija - Gada video mākslinieki Linda Ģībiete un Uldis Jancis

 
Foto: publicitātes

«Oņegins» (Dailes teātris)

Sižets: Savu dzejā sarakstīto romānu pats autors Aleksandrs Puškins nosauca par varoņdarbu. To ir radījuši prāta novērojumi un sirds skumjas. Ciniska dendija aukstais prāts un jaunas meitenes mīlu alkstošā sirds savij mīlas intrigu, kas dzīvo cauri laikiem. Puškina varoņi steidzas dzīvot un steidzas just. Bet pāri visam jūtama dramatiska likteņa elpa, kas čukst, ka var jau būt par vēlu... Un ko šajā stāstā darīt dzejniekam, ja viņa radītie varoņi vairs nepakļaujas ģēnija spalvai un sāk dzīvot paši savu dzīvi?

Režisors Dž.Dž.Džilindžers.

Komponists - Kārlis Lācis.

Lomās: Jevgeņija Oņegina lomā būs Artūrs Skrastiņš, Aleksandru Sergejeviču Puškinu atveidos Intars Busulis, Tatjanas lomā - Ieva Segliņa, Vladimira Ļenska tēlā iejutīsies Artis Robežnieks, bet Ilze Ķuzule-Skrastiņa būs Olga. Pārējās lomās – Ērika Eglija (Zemfira, čigāniete), Ieva Kerēvica (Naīna), Intars Rešetins (Jauneklis), Valdis Liepiņš (Cienīgtēvs), Dainis Gaidelis (Ļenska sekundants), Lauris Dzelzītis (Aļeko), kā arī Ilze Vazdika, Mirdza Martinsone, Lilita Ozoliņa, Akvelīna Līvmane, Indra Briķe, Lidija Pupure, Marīna Janaus, Esmeralda Ermale, Ligita Skujiņa, Sarmīte Rubule, Aija Dzērve, Inita Dzelme, Madara Kanele, Harijs Spanovskis, Jānis Paukštello, Juris Kalniņš, Juris Frinbergs un Aldis Siliņš.

SAISTĪTĀS NOMINĀCIJAS:

Nominācija Spēlmaņu nakts 2012/2013 balvai - Gada teātra izrāde

Kārlim Lācim - nominācija Spēlmaņu nakts 2012/2013 balvai Gada mūzikas autors

Ievai Segliņai - nominācija Spēlmaņu nakts 2012/2013 balvai Gada aktrise

Ilzei Ķuzulei-Skrastiņai - nominācija Spēlmaņu nakts 2012/2013 balvai Gada aktrise otrā plāna lomā

Artim Robežniekam - nominācija Spēlmaņu nakts 2012/2013 balvai Gada aktieris otrā plāna lomā

Ingai Krasovskai - nominācija Spēlmaņu nakts 2012/2013 balvai Gada kustību mākslinieks

Igoram Kapustinam - nominācija Spēlmaņu nakts 2012/2013 balvai Gada gaismu mākslinieks

Artim Dzērvem - nominācija Spēlmaņu nakts 2012/2013 balvai Gada video mākslinieks

 
Foto: publicitātes

«Finita la comedia!» (Dailes teātris)

Sižets: Mazs, neievērojams cilvēciņš nolemj mest izaicinājumu visai cilvēcei ar tās nepilnībām un izdarīt pašnāvību. Un notiek brīnums - smieklīgais mietpilsonis pārvēršas par traģisku varoni. Pasaulē ir tik daudz lietu, kas cilvēku grūž uz pašnāvību. Kāpēc mēs tomēr paliekam šajā dzīvē? Kāpēc mēs paliekam dzīvot? Kāda vērtība ir katrai sekundei? Dzīve ir dzīve, un šis ir ļoti cilvēcisks stāsts. Cilvēks caur elli atklāj dzīvi, lai saprastu, ka dzīvot ir vērts. Jo dzīve ir brīnišķīga!!!

Krievu dramaturga Nikolaja Erdmana luga (oriģinālais nosaukums «Pašnāvnieks«) ir īsta dramaturģijas pērle. Autora dzīves laikā tā nekad nav tikusi publicēta vai uzvesta, jo pasludināta par «tukšu un kaitīgu». Teātra metrs Konstantīns Staņislavskis savulaik salīdzinājis Erdmanu ar Gogoli, bet šo lugu - ar Gogoļa slaveno «Revidentu».

Režisors: Režisors, kinoaktieris, scenārists Aleksandrs Morfovs ir režisors, kuram neeksistē «neskatuviska» literatūra - no jebkura literatūras teksta viņš spēj radīt īpašu māksliniecisku pasauli, oriģinālu teātra modeli. Viņa izrādes vienmēr ir ārkārtīgi vizuālas, bet režisoriskie risinājumi - nestandarta un neparedzami. Tieši tādēļ viņa iestudējumiem vienmēr ir ilgs skatuves mūžs un tie spēj pulcēt tik plašu skatītāju loku.

Lomās: Artūrs Skrastiņš, Dārta Daneviča, Lidija Pupure, Sarmīte Rubule, Lauris Subatnieks, Ieva Pļavniece, Ērika Eglija, Juris Žagars, Juris Strenga, Dainis Grūbe, Artis Robežnieks, Dainis Gaidelis, Aija Dzērve, Mārtiņš Počs, Inita Dzelme, Intars Rešetins un Artūrs Dīcis.

SAISTĪTĀS NOMINĀCIJAS:

Nominācija Spēlmaņu nakts 2012/2013 balvai - Gada teātra izrāde
Aleksandram Morfovam - nominācija Spēlmaņu nakts 2012/2013 balvai Gada režisors
Artūram Skrastiņam - nominācija Spēlmaņu nakts 2012/2013 balvai Gada aktieris
Lidijai Pupurei - nominācija Spēlmaņu nakts 2012/2013 balvai Gada aktrise otrā plāna lomā
Dārtai Danevičai - nominācija Spēlmaņu nakts 2012/2013 balvai Gada jaunais skatuves mākslinieks
Mārtiņam Vilkārsim - nominācija Spēlmaņu nakts 2012/2013 balvai Gada scenogrāfs
Ilzei Vītoliņai - nominācija Spēlmaņu nakts 2012/2013 balvai Gada kostīmu mākslinieks
Ingai Krasovskai - nominācija Spēlmaņu nakts 2012/2013 balvai Gada kustību mākslinieks
Igoram Kapustinam - nominācija Spēlmaņu nakts 2012/2013 balvai Gada gaismu mākslinieks

 
Foto: publicitātes

«Stavangera» (Liepājas teātris)

Sižets: Skatītāji caur provokācijām (tabu pārkāpumi un necenzēta leksika ir mazākās no tām) uzzina, cik šausminošas var kļūt visikdienišķākās lietas. Izrādes centru veido Kristīne (Laura Jeruma) un Ods (Sandis Pēcis vai Rolands Beķeris) – abi iepazinušies virtuālajā vidē un nolēmuši satikties. Kristīne atstāj savu vīru un slimo vīratēvu un dodas uz Stavangeru pie Oda, vīram pasakot, ka brauc uz turieni strādāt. Tomēr arī pārējiem varoņiem ir savi stāsti, ar kuriem dalīties, un tie ir tikpat nozīmīgi kā Kristīnei un Odam. Saplūstot kopā visiem stāstiem, atklājas skaudrs mūsdienu sabiedrības portretējums un vērtību devalvācija.

Režisors: Konstantīns Bogomolovs

Lomās: Laura Jeruma, Sandis Pēcis vai Rolands Beķeris, Kaspars Kārkliņš, Agnese Jēkabsone, Gatis Maliks, Signe Ruicēna, Everita Pjata, Viktors Ellers un Anda Albuže.

SAISTĪTĀS NOMINĀCIJAS

Izrāde nominēta 2012./2013. gada «Spēlmaņu nakts» balvai divās nominācijās: «Gada teātra izrāde» un «Gada režisors»

"Oņegins" (diena.lv ) from Dailes teatris on Vimeo.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu