Transformē Groduma pieminekļa ideju (4)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Iecere Liepājā veidot pieminekli rokmūziķim Jānim Grodumam transformējusies idejā par pieminekli visiem mūžībā aizgājušajiem leģendārās rokgrupas «Līvi» dalībniekiem, informēja Mārtiņa Freimaņa fonda dibinātāja Maija Kalniņa. Mārtiņa Freimaņa fonds līdz šim vāca ziedojumus, lai īstenotu ieceri par pieminekli Grodumam - rokmūzikas karaļa krēslu. «Pēc nesenās Aivara Brīzes aiziešanas mūžībā sapratām, ka stāsts vairs nav tikai par Grodumu, un radās iecere par pieminekli visiem pieciem «Līvu» dalībniekiem, kuri ir aizgājuši mūžībā,» skaidroja Kalniņa.

Piemineklis būs veltīts ne vien Grodumam un Brīzem, bet arī Ērikam Ķiģelim, Dainim Virgam un skaņu operatoram Jurim Jakovļevam. Groduma atraitne Elita Patmalniece, kura bija Groduma pieminekļa idejas virzītāja, ne vien atbalstījusi jauno ideju par pieminekli visiem mūžībā aizgājušajiem «līviem», bet arī pati izteikusi vēlmi transformēt pieminekļa ideju, skaidroja Kalniņa.

Vīzija par pieminekļa izskatu transformējusies uz bronzā veidotu «Līvu» «Spoku koku» - pagaidām gan šī iecere ir idejas līmenī un nav vēl galīgi akceptēta. Jaunā piemiņas vietas koncepcija sasaucas gan ar «Līvu» dziesmas vārdiem, gan 1994.gadā ierakstīto akustisko Ziemassvētku albumu «Spoku koks». Tāpat tā asociējas ar citu «Līvu» dziesmu par ozolu, kas simts gadu dzen lapas. Tāpat kā ozols dzen jaunas lapas, tā arī «Līvu» filozofija un dziesmas vēl ilgi būs leģendāras un tautā iemīļotas, pieminekļa ideju skaidroja Kalniņa. Pie pieminekļa skicēm strādās Liepājas mākslinieks Reinis Kuncītis, kurš iepriekš radīja arī vīziju par pieminekli Grodumam.

Pašlaik vēl nav zināms, kurā vietā piemineklis varētu atrasties, taču tas noteikti būs Liepājā, piebilda Kalniņa. Līdz šim pieminekļa izveidei savākti nepilni 13 000 latu - līdzekļi iegūti gan no Groduma atraitnes Elitas Patmalnieces darbu izsolē iegūtajiem ienākumiem, gan no ieņēmumiem «Līvu» piemiņas koncertā «Nezāles neiznīkst», gan arī no citiem ziedojumiem. Ziedojumu vākšana «Līvu» piemiņas vietai joprojām turpinās.

Kā ziņots, Brīze pēkšņi nomira 22.oktobrī 51 gada vecumā. Brīze dzimis 1962.gada 28.janvārī Liepājā. Viņš dziedāja vairākās latviešu rokgrupās - «Līvi», «Leģions», «Neptūns».

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu