Top10 šausmu filmas Helovīna vakaram (47)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Visu svēto dienas priekšvakars, 31. oktobra vakars ne visiem ir atzīmējams, un daudzi Latvijā pret šiem svētkiem, ja tā tos var nosaukt, izturas vienaldzīgi. Tomēr tas nenozīmē, ka nevarētu vienoties ar pasauli un pāris stundas pavadīt pie lieliskas šausmu filmas, kuru nudien netrūkst.

 
Foto: publicitātes

10. «Halloween» (1978)

Šī ir klasiku klasika. Džona Kārpentera (John Carpenter) filma «Helovīns» ir viena no šausmu žanra kulta filmām. Neviens filmas rīmeiks nav spējis šo pārspēt, un, visticamāk, tas nekad nenotiks. Lai arī filma ir veca, sabīties un satrūkties tajā var ne pa jokam.

 
Foto: publicitātes

9. «Re-Animator» (1985)

Ja kāds šo brīnumu nav redzējis, tad tik ķeries pie filmas meklēšanas. Dzīvas galvas, atdzīvināti kaķi, atdzīvināti cilvēki, asinis - tas viss ir šeit. Pats uztveru šo kā komēdiju, bet par komēdiju to nosaukt tomēr nevar.

 
Foto: publicitātes

8. «Shaun of the Dead» (2004)

Patīk britu humors? Patīk zombiji? Tad šī filma ir priekš tevis. Saimons Pegs un Niks Frosts savā labākajā formā. Filma ir smieklīga, brīžiem nervus kutinoša, bet nav ainu, kurās tiktu piemirsts humors. Izcila melna komēdija.

 
Foto: publicitātes

7. «Return of the Living Dead» (1985)

Par šo es smējos bērnībā un smejos vēl šobaltdien. Absolūti klasiska zombiju žanra filma, smieklīga un dažiem noteikti šķitīs biedējoša. Lieliska izvēle, ko skatīties mājās, draugu lokā, jo mūsdienās ir diezgan jautri smieties ne tikai par sižetu un jokiem, bet arī tā laika interesantajiem specefektiem.
 

 
Foto: publicitātes

6. «Braindead» (1992)

Viena no smieklīgākajām un asiņainākajām filmām, ko esmu redzējis. «Splatter» žanra klasika. «Ķeskas pa gaisu»! Iespējams, ka man neticēsi, bet šīs filmas režisors ir Pīters Džeksons (Peter Jackson). Tieši tā, režisors, kuru mēs visi pazīstam kā neskaitāmi godalgoto «Gredzenu pavēlnieku» («The Lord of the Rings») filmu autoru.

Šajā filmā ir viss, ko varētu vēlēties, lai pabaidītos un izsmietos no sirds. Karatists mācītājs, zāles pļaujamā mašīna, ar kuru tiek samalti pārdesmit zombiji. Zombiju bebis, zombiju sekss, ādas noraušana, galvas noraušana, uz pusēm pārplēšana un neskaitāmas citas sadzīviskas jautrības Helovīna pasākumam draugu lokā.
 

 
Foto: publicitātes

5. «Drag Me to Hell» (2009)

Sems Raimi (Sam Raimi) ir labs režisors nevis «Spider Man», bet tieši savu šausmu stāstu dēļ. To skaitā 80. gadu «The Evil Dead», kas ir un paliks viena no labākajām zombijfilmām pasaulē. Man ir patiess prieks, ka viņš nopietni pieķērās šausmu žanram un radīja šo filmu, kura ir tāda, kādām, manuprāt, šausmu filmām jābūt. Ļoti bailīgām un patiesi smieklīgām. Iespējams, vidējais aritmētiskais Helovīna vakaram.
 

 
Foto: publicitātes

4. «Pet Sematary» (1989)

Bez Stīvena Kinga šis tops būtu tukšs un nepilnīgs, un, lūk, arī viena no viņa klasikām. «Zvēru kapiņi» ir pietiekami biedējoša un noskaņas bagāta, un, lai arī šo filmu pēdējo reizi skatījos pirms kādiem gadiem desmit, joprojām to lieliski atceros.
 

 
Foto: publicitātes

3. «Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles» (1994)

Ja nu Helovīna vakars jāpavada kopā ar savu mīļoto, kura ne acu galā neieredz šausmu filmas (vismaz viņa tā apgalvo, jo ne velna nesaprot no tā, kas viņai patīk), tad šī filma ir paredzēta tieši jums. Skaista, iespaidīga un elpu aizraujoša. Breds Pits nepievils, un arī drusku asinis sanāks apskatīties. Šī filma patiks kā jauniem, tā veciem. Skaists, nedaudz šausmīgs mīlasstāsts ar lielisku aktierspēli.
 

 
Foto: publicitātes

2. «Martyrs» (2008)

Šī ir šausmu filma ir lielo Š. Pilnīgi nopietni, neiesaku skatīties cilvēkiem ar vājiem nerviem, bērniem vai grūtniecēm. Varbūt skati šajā filmā nav tie šaušalīgākie, salīdzinot ar neskaitāmiem gaļas gabaliem, tomēr psiholoģiski tā atstāj iespaidu uz ilgu laiku un par sevi liek domāt vairākas nedēļas pēc noskatīšanās. Francūži vispār šausmu žanrā ir spēcīgi, bet šis ir šedevrs, kurš jāredz visiem patiesiem šausmu filmu faniem. Jāpiebilst, ka «Mocekles» jeb «Martyrs» ir filma, kura Visu svēto dienas priekšvakaru var drīzāk pabojāt, jo tā noteikti nav ierindojama pie vieglajām vai smieklīgajām. Pati filma savā gaitā vairākkārt sižetiski mainās, un beigas nav paredzamas līdz pat to pienākšanai. Par filmas režisoru Paskālu Lavjēru (Pascal Laugier) mēs vēl daudz dzirdēsim.
 

 
Foto: publicitātes

1. «The Cabin in the Woods» (2012)

Saldais ēdiens šausmu filmu mīlim! šī kinolente ir savdabīga mīlestības vēstule šausmu žanram, tāds kā kopsavilkums, kurā ar žanra klasikām un tradicionālākajiem elementiem filma pasmejas pati par sevi. Kā jau minēju, nevēlos pilnīgi neko pateikt priekšā par notikumiem, kas norisinās filmā. Varu vien apsolīt, ka jebkuram kinomīlim «Būda mežā» būs neaizmirstams pārsteigums, kuru redzēt gribēsies vairākkārt. Pēdējo gadu labākā šausmu filma, un tajā pašā laikā arī par smiekliem filmā ir padomāts.

Komentāri (47)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu