Liepiņš: Brīzem bija viena no oriģinālākajām balsīm Latvijas rokā (5)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Aivars Brīze bija unikālas balss īpašnieks Latvijas rokmūzikā un ar savu pašpārliecināto attieksmi vienmēr paliks atmiņā kā oriģināls skatuves mākslinieks, norāda TVNET uzrunātie mūziķa laikabiedri.

Jau vēstījām, ka šodien 51 gada vecumā aizsaulē aizgājis pazīstamais pašmāju mūziķis un grupas «Līvi» dziedātājs Aivars Brīze.

Mūzikas kritiķis un melomāns Klāss Vāvere atceras, ka pirmoreiz Brīzi redzējis 1984.gada vasarā, kad viņš uzstājās republikas skatē Liepājas «Pūt, vējiņi» estrādē vietējās grupas «Neptūns» sastāvā. Tobrīd tā bija Jāņa Lūsēna grupa, kurā bija arī Maija Lūsēna un Ainars Virga.

Pēdējais lielais iznāciens - Groduma piemiņas koncertā

Kā atceras Vāvere, vēlākais «Līvu» solists toreiz likās vairāk izceļamies ne tik daudz ar vokālu meistarību, cik ārišķīgu bravūru, taču ar laiku sapratis, ka tā ir vairāk viņa personības izpausme, vismaz cilvēkos. Aptuveni pēc gada viņš redzēja Brīzi dziedam «Līvu» sastāvā, un arī grupas «sirds» Ēriks Ķiģelis ar viņa dotībām pēc Igo aiziešanas bijis ļoti apmierināts.

«Šobrīd egoistiski priecājos, ka augustā aizgāju uz «Līvu» piemiņas koncertu Dzintaros, kur Brīzem bija viena no galvenajām lomām. Tas bija tipisks Brīze - bravūrīgs muldoņa, drusku haotisks un varbūt pat kaitinošs, taču ļoti pārliecinošs un iespaidīgs savā tēlā, kas no pirmā mirkļa piepilda skatuvi tā, kā izdodas tikai retajam latviešu mūziķim. Un kā izteiktam mačo tipa vokālistam viņam te, šķiet, nebija daudz konkurentu, tā vieta nu būs tukša,» teic mūzikas kritiķis.

Ikdienā - patīkams cilvēks, ar ko būt kopā

Brīze kļuva par Trešās atmodas dziesmotās revolūcijas simbolu, jo atveidoja vienu no galvenajiem tēliem, Koknesi, rokoperā «Lāčplēsis». Tās autors Zigmars Liepiņš sarunā ar TVNET atzina, ka šobrīd jūtas satriekts, jo Brīze viņam bijis viens no tuvākajiem dziedātājiem.

Aicināts izteikties, kāpēc izvēlējies Brīzi šai lomai, Liepiņš norāda, ka vokālists ar savu balsi un skatuves tēlu iemiesoja spēcīgo atbalstu Lāčplēsim. Tāpat Brīze dziedājis arī citā Liepiņa uzvedumā, «Kapteiņa stāsti», par ko komponistam ir saglabājušās ļoti labas atmiņas.

«Viņš ir mākslinieks šā vārda vārda vislabākajā nozīmē. Ar lielu pārliecību par to, ko viņš dara,» teic komponists. Liepiņš norāda, ka aizsaulē aizgājušā «līva» balss tembrs bijis viens no oriģinālākajiem pašmāju rokmūzikā. «Viņš bija diezgan tiešs, kas varbūt kādam kādreiz nepatika, taču viņš bija arī absolūti labs kolēģis un fantastisks mūziķis, ar ko patīkami būt kopā.»

Brīze piedalījies Latvijas rokmūzikas vēstures veidošanā

Aivars Brīze ir dzimis 1961. gada 25. decembrī. Viņš dziedāja vairākās latviešu rokgrupās - «Neptūns», «Līvi», «Leģions». «Dzelzsgriezējs», «Zābaku dziesma», «Dzimtā valoda» – tie ir skaņdarbi, kuros dzirdama jaudīgā Brīzes balss. Brīze piedalījies arī slavenajā Zigmara Liepiņa rokoperā «Lāčplēsis», tēlojot Koknesi.

Portāls TVNET izsaka līdzjūtību mūziķa piederīgajiem.

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu