Arstarulsmirus: «Repam un hiphopam esmu metis mieru!» (62)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums

Arstarulsmirus, ko savulaik pazinām kā hiphopa mūziķi Gustavo, tagad pilnībā mainījis savs radošās izpausmes. Jau šovakar, 27.septembra pievakarē «Arēnā Rīga» Arstarulsmirus kāps uz skatuves pēc divu gadu pārtraukuma un atskaņos koncertprogrammu «Noslēguma ballīte». Ko šovakar dzirdēsim? Jaunas dziesmas? Vecas dziesmas? Vai Arstarulsmirus piekoptās isidioloģijas filosofijas sprediķi (tās pamatlicējs ir 1954.gadā dzimušais Sergejs Cveļovs, kurš pirms vairākiem gadiem vārdu nomainījis un nu dēvējas par Orisu), noskaidrojām īsā elektroniskā sarakstē ar pašu mākslinieku.

Šovakar no «Studentu Paradīzes 2013» skatuves «Arēnā Rīga» dzirdēsim tavu paziņojumu par savas radošās darbības izmaiņu cēloņiem un tālākiem mērķiem, un atskaņosi koncertprogrammu «Noslēguma ballīte. Pastāsti TVNET lasītājiem, kas mainīsies tavā radošajā daiļradē?

Arstarulsmirus: Pēc koncertsērijas «Pilētas portāls» noslēguma un albuma ar identisku nosaukumu izdošanas, kas notika 2011. gada beigās, vēl rakstot studijā iepriekš minēto albumu, es sapratu, ka turpmākā daiļrade stipri atšķirsies no tās, ko veidoju līdz tam. Tāpēc nolēmu uz laiku apturēt Gustavo muzikālo darbību, lai skaidrāk noformulētu, kur tad es patiesībā vēlos virzīties tālāk un par ko, ar dziesmu starpniecību, vēlos komunicēt ar saviem klausītājiem.

Lielu daļu laika pavadīju, iepazīstoties ar zinātniskiem pētījumiem par mūzikas un dziesmu vārdu ietekmi,

formulējot, kādas varētu būt dziesmas, satura un formas ziņā, kas atstātu vislabdabīgāko iespaidu uz klausītāju ilgtermiņā. Šobrīd turpmākais virziens ir diezgan skaidrs. Un tāpēc, izmantojot iespēju klātienē komunicēt ar tik lielu klausītāju skaitu, es labprāt padalītos ar savu subjektīvo redzējumu par iespējamo mūziķa lomu nākotnes sabiedrībā un saviem plāniem, par to, kā mainīsies manu dziesmu saturs un to tapšanas motivācija.

Vai pēdējā laikā Tu saceri jaunu mūziku?

Arstarulsmirus: Jā, pēdējā gada laikā ir tapušas diezgan daudz iestrādes gan tekstu, gan mūzikas ziņā.

Pastāsti, lūdzu, par savām stāvkomiķa aktivitātēm.

Arstarulsmirus: «Stand up comedy» jeb kā šo žanru latviskoja Jānis Skutelis – «Stāvizrāde» man jau no seniem laikiem ir sirdij tuvs izteiksmes veids. Kopš iepazinos ar Jānis Skuteli un darbojos Karaliskā improvizācijas teātra sastāvā ne vienreiz vien ir bijusi vēlme uzrakstīt kaut ko savu šajā žanrā. Šā gada sākumā sāku rakstīt savu stāvizrādi un attīstīt komiķa iemaņas praksē, Jāņa Skuteļa veidotajos brīvā mikrofona vakaros, kas notika pavasara mēnešos. Stāvizrāde ir pa pusei uzrakstīta, bet uz laiku nolikta mālā un tagad tā gaida savu kārtu būt pabeigtai. Šobrīd vairāk fokusējos uz jauno mūzikas projektu.

Vai repam esi metis mieru?

Arstarulsmirus: Jā, repam, hiphopam esmu metis mieru. Tas, kas taps turpmāk vairs nekādā gadījumā nebūs iekļaujams šajā žanrā. Iespējams, ka nākotnē vēl būs kāda dziesma rečitatīva formā, bet tā visticamāk stipri atšķirsies no tām normām, ko uzliek žanra rāmis, tas noteikti būs kaut kas eklektisks, kas vairāk atgādina dzeju ar liegas mūzikas pavadījumu.

Vai neesi iecerējis producēt kādu jaunu grupu, līdzīgi kā sadarbojies savulaik ar «Prāta Vētru»?

Arstarulsmirus: Pagaidām nav plānu strādāt ar esošiem mūziķu sastāviem. Iespējams, ka pats veidošu jaunu muzikālu kolektīvu, bet par to parunāsim vēlāk.

Kādas dziesmas šajā piektdienā izpildīsi, uzstājoties «Studentu paradīzē».

Arstarulsmirus: Lielākoties mēs izpildīsim kompozīcijas no albumiem «Trešā elpa» un «Pilsētas portāls», kā arī koncertprogrammā ir iekļauts mana jaunākā skaņdarba pirmatskaņojums.

Vai «Studentu paradīzē» uzstāsies viens pats, vai muzicēsi ar dzīvo sastāvu?

Arstarulsmirus: Šo uzstāšanos, kuras pamatā ir Gustavo iepriekšējo gadu dziesmas, nolēmu veidot hiphopa tradīcijās – tāpēc uz skatuves pārsvarā būsim piecatā – Dj Monsta, kas iegriezīs plates un pa vidu filigrāni uzskrečos, būšu es, savukārt melodiskumu un grāciju mūsu priekšnesumam piedos daiļvokālu trio «Limonāde» un Jurgstulajstus (iepriekš zināms kā Aivars Čivželis). Bet jauno kompozīciju mēs izpildīsim ar dzīvo sastāvu.

Komentāri (62)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu