«Baltās skaņas. Latvija-Azerbaidžāna» ieskaņas koncerts «Totaldobžē»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Ceturtdien, 26.septembrī, mākslas centrā «Totaldobže» notiks projekta «Baltās skaņas. Latvija-Azerbaidžāna», kura dalībnieki ir dziedātāja Leila Alijeva, ritma apvienība «Pulsa efekts» un vēl vairāki mūziķi, ieskaņas koncerts. «Baltās skaņas» ir muzikāls un pilnīgi unikāls dziedātājas Alijevas iniciēts projekts, kurā tiek sapludināti divu valstu kultūras kanoni - latviešu dainas ar azerbaidžāņu mugam, informēja «Music and Performance Manager» pārstāve Rebeka Gaiša-Vīksna.

Projekts pirmo reizi ieskanējās 2012.gada mūsdienu kultūras foruma «Baltā nakts» laikā, taču kā ideja ir izskanējusi arī Azerbaidžānā.

Ideja par šādu projektu dzima, kad Alijeva kārtējo reizi viesojās sava tēva dzimtenē Azerbaidžānā un apjauta, ka, sapludinot savu vecāku dzimteņu - Latvijas un Azerbaidžānas - kultūras pamatus, var izveidoties inovatīvs skanējums. Alijeva kopš 2011.gada apgūst mugam dziedāšanu Azerbaidžānas Nacionālajā konservatorijā Baku, bet iepriekš Rīgā viņa mācījusies dziedāšanu džeza studijā pie Jolantas Gulbes un Denisa Paškeviča.

Mugam ir sena tradicionāla mūzika no Azerbaidžānas, kuras pirmsākumi nav tik viegli definējami, jo mugam ir veidojies vairāku gadsimtu garumā. Tā bija un vēl joprojām ir dzirdama Kaukāza un Senās Persijas reģionā. Mugam ir brīva ritmā, melodiska un mikrotoņu sakopota mūzika, kurā liela loma ir improvizēšanas spējām, ar loģisku, noslēdzošu frāzi. Mugam ir intensīva, dinamiska un apziņas transformējoša mūzika, kas iekļauta UNESCO nemateriālajā kultūras mantojumā.

«Baltās skaņas. Latvija-Azerbaidžāna» Rīgā izskanēs kā ieskaņas koncerts projekta gaidāmajam koncertam, kas notiks novembrī pasaules mūzikas festivālā «Porta».

Koncerts mākslas centrā «Totaldobže» sāksies plkst.19.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu