15. septembris: "Arsenāls" turpinās

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Starptautiskais kino festivāls "Arsenāls" 15. septembrī aicina uz diskusiju "Nākotnes kino – vēl neesošā avoti", bet tie, kas šo dienu nolēmuši veltīt "Arsenāla" filmām, – laipni lūgti kinoteātros "Kino Citadele" un "K Suns".

Šī ir svarīga diena tiem, kas vaigā grib skatīt nostāstiem un leģendām apvīto dāņu kulta režisoru, dzejnieku Jergenu Letu. Filmas "Erotiskais cilvēks" seansā režisors būs klāt un gatavs dalīties savās pārdomās par erotisko cilvēkā un erotisko kino. Tāpat arī Terensa Malika filma "Dzīvības koks" komentārus neprasa. Režisora vārds un aktieri – Breds Pits, Šons Pens un Džesika Šestēna – runā paši par sevi. Iespēja novērtēt, par ko Kannās piešķir zeltu un kā tiktu radītā pasaule, ja šo brīnumu uzticētu Malikam.

Ievadot sarunas par Krievijas kino tendencēm mūsdienās, ko "Arsenāls" rīko 16. septembra pēcpusdienā, "Kino Citadele" demonstrē trīs filmas, kas tapušas Krievijas un bijušās NVS teritorijā – "Gromozeka", "Mammas paradīze" un "Atpakaļgaitā". Jau reiz nonākuši pie "Arsenāla" skatītājiem, šie tik atpazīstamie un bijušai padomju dvēselei tuvie stāsti gluži kā laba grāmata lasāmi atkal un atkal, nezaudējot degsmi un līdzpārdzīvojumu.

Viens no eksotiskākajiem "Arsenāla" Dienvidaustrumāzijas kino stāstiem "Gads bez vasaras" ceturtdienas rīta seansā "Kino Citadele" skatāms tūlīt pēc filmas "Asinis vīnā". Atklājot Malaizijas dabas krāšņumu un teju vibrējošo mieru, "Gads bez vasaras" varētu kļūt lielisks pamudinājums aizbēgt no ikdienas steigas un doties pretim saullēktam.

Atkārtotos seansos "Arsenāls" demonstrē arī filmas "Derīga dzīve" un "Sudraba lodes", pievēršoties tēmām, kas vistiešāk skar kino un skatuves mākslu un tās nežēlīgi savaldzinātos cilvēkus.

Pirmo reizi pie skatītājiem nonāk Fjēnas Trokas filma "Nepateiktais" – viens no Flandrijas un Nīderlandes filmu programmas darbiem, kas liek samierināties ar neatgriezeniski zaudēto un nekļūt pašam par savu velti loloto cerību upuri. Vecāki, kas zaudējuši meitu, palēnām pazūd arī viens otram, atstājot lielu un neaizpildāmu tukšumu, kurā iemājo pagātnes rēgi un tagadnes nebūšanas.

Vienīgā Baltijas valstīs tapusī filma, kas iekļauta gan "Arsenāla" Baltijas konkursa skatē, gan tiks nodota arī starptautiskās žūrijas vērtējumam, ir igauņu režisora Suleva Kēdusa "Tēva vēstules". Filma vēsta par Afganistānas kara nogurdinātu vīrieti, kas atgriežas Igaunijā, atsvešinājies no pasaules un pazaudējis saikni ar realitāti. Atmiņas par meitu, kas ik dienas tiek fiksētas vīrieša pierakstu lapās, ir vienīgais, kas no mirušajiem augšāmcēlušos kareivi uztur pie dzīvotgribas un spējas turpināt. Mistiska un emocionāli spilgta filma, kas savij pārdabisko ar pavisam īsteno un viennozīmīgi liek pārvērtēt priekšstatus par līdz šim redzēto igauņu kino, kā arī izvirzīt Baltijas filmu mākslai jaunas perspektīvas.

Kinoteātrī "K Suns" ceturtdiena solās būt ne mazāk raiba un kino pārsteigumiem bagāta. Filma "Bez vēsts pazudušais" ir Krievijā tapis universāls stāsts par paralēlajām realitātēm, par cilvēkiem, kas savu dzīvi atrod datortīmekļos un ciparu kombinācijās, bet brīdī, kad šī sistēma pārtrūkst, zaudē jebkādu saikni ar apkārtējo pasauli.

Dienvidaustrumāzijas filmu programmas meistardarbs, filma "Ikdienišķs stāsts" kinoteātrī "K Suns" plkst. 15. Taizemes ikdiena, neierastas attiecības un bezierunu paļāvība starp kustībā ierobežoto Aki un viņa kopēju.

Dienu pēc "Arsenāla" Baltijas skates atklāšanas kinoteātrī "K Suns" tiek demonstrētas četras šīs programmas filmas – Lailas Pakalniņas pirmizrāde filmai "33 zvēri Ziemassvētku vecītim". Pirmais un vienīgais filmas seanss "Arsenālā"! Turpinājumā kino stafeti pārņem kaimiņi lietuvieši. Audriusa Stoņa dokumentālais stāsts "Es izgāju caur uguni, tu biji ar mani" – ugunsgrēks noposta ģimenes māju, atstājot bez pajumtes, bez vietas, kur būt un kam piederēt. Lietuviešu kino vakara seansos īsfilma "Mūsu tēvs" ir stāsts par kādu tikai šķietami parastu ģimeni, kurā tomēr ir sava deva mistikas un neizprotamas romantikas, un igauņa Kullara Vīmnes filma "Elpa", kas parāda šīs neredzamās dvašas tik lielo nozīmi cilvēka dzīvē. Elpot vienā ritmā nozīmē satikt otra cilvēka dvēseli. Elpa kļūst kā tilts starp diviem cilvēkiem, un – kā jau tilts – tas reizēm kļūst pārlieku nedrošs un pat bīstams dzīvībai.

Lietuviešu kino seansā plkst. 21.30 skatāmas trīs filmas – Audrjus Paškēviča īsfilma "Vectēvs", savdabīgs Lietuvas provinces portrets "Šanhai Banzai" un filma "Anarhija Žirmūnos", kuras aktieri un muzikālā noformējuma veidotāji, mūsu pašu "Satellites LV" pēc filmas seansa būs gatavi atbildēt uz skatītāju jautājumiem par filmas tapšanas aizkulisēm un ekrānā redzēto.

Starptautiskais kino festivāls "Arsenāls" līdz pat nedēļas beigām, 18.septembrim, kinoteātros "K Suns” un „Kino Citadele” piedāvā pasaules un pašmāju jaunāko, labāko un vēl slavas lauriem briestošo kino. Ar visplašāko festivāla programmu var iepazīties „Arsenāla” mājas lapā, kā arī biļešu tirdzniecības vietās „Kino Citadele” un „Biļešu servisa” kasēs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu