"Arsenālā" piecas pirmizrādes

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kadrs no multfilmas

Starptautiskajā kino festivālā "Arsenāls" viena no nozīmīgākajām programmām ir Baltijas konkursa skate - vieta, kur ieraudzīt visjaunāko Baltijas valstu kino, filmas, kuras uz kinoteātru ekrāniem nonāk pirmo reizi un savas ugunskristības piedzīvo tieši "Arsenālā". Jau 14.septembrī, skates atklāšanā, tiks demonstrēta viena no tām - Dzintras Gekas veltījums vienai no Latvijas kinovēstures spilgtākajām personībām, operatoram Gvido Zvaigznem, informē Laura Lizuma, "Arsenāla 2011" Preses centrs.

Laila Pakalniņa, Līga Gaisa, Reinis Pētersons, Audrius Stonis un Dzintra Geka ir tie režisori, kas savus garadarbus vēl neapbružātus un neaprunātus nodod "Arsenāla" Baltijas konkursa žūrijas un skatītāju vērtējumam, kas pašmāju kino industrijas attīstībai nebūt nav mazsvarīgs.

"33 zvēri Ziemassvētku vecītim"

Lailas Pakalniņas dokumentālā filma "33 zvēri Ziemassvētku vecītim" nav vis stāsts par šo mistisko bārdaini, bet gan kādu pavisam parastu sievieti, kas savu mitekli labprātīgi dala ar ievērojamu skaitu visdažādāko mājdzīvnieku. Lailas Pakalniņas vārds, šķiet, Latvijā nav svešs nevienam - viena no pasaulē visvairāk godalgu guvušajām Latvijas kino režisorēm ir arī vienīgā, kuras filmas iekļautas konkursa skatēs pasaules prestižākajos kino festivālos. Arī "Arsenāla" programmā Pakalniņas filmas demonstrētas vairākkārt, saņemot balvas un atzinīgus vārdus par filmās allaž klātesošo smalko ironiju un izteiksmīgi dziļo sabiedrības vērojumu. Filma skatāma kinoteātrī "K Suns" 15.septembrī plkst.17:30.

"Spēle ar beigām"

Emocionālu un dzīvotgribas piepildītu stāstu Dānijā uzņēmusi jaunā režisore Līga Gaisa. Dokumentālā filma "Spēle ar beigām", kas pirmizrādi piedzīvos jau 13.septembrī plkst.19.00 "Kino Citadele", atklāj neārstējami slimu cilvēku kvēlākās vēlmes - izdzīvot savus sapņus, kamēr vēl to pieļauj ķermenis, kas neatgriezeniski kļūst arvien vārgāks. Jebkuras beigas ir jauns sākums - Semjuela Beketa lugas iestudējumā filmas varoņi atklāj savas slēptākās pārdomas un emocijas, kuram būs grūti nenoticēt un nejust līdzi.

"Ursus"
"Ursus" Foto: Kadrs no multfilmas

"Ursus"

16.septembrī plkst.17.30 kinoteātrī "K Suns" šāgada "Arsenāla" mākslinieks un daudzsejainā vīstokļa cilvēka autors Reinis Pētersons skatītāju vērtējumam nodod savu pirmo animācijas filmu "Ursus". Izsmalcinātā ogles-papīra tehnikā veidotā filma ir par lāci, cirka akrobātu, kurš arēnā brauc ar motociklu, bet ārpus tās ilgojas pēc meža un īstas parastā lāča laimes. Par filmas muzikālo noformējumu parūpējies Jēkabs Nīmanis, kas melnbaltajam lāča stāstam piešķir īpašu melanholisku smeldzi.

"Ramin"

Vides filmu studijā tapusi izcilā lietuviešu dokumentālista Audrius Stoņa filma "Ramin". Ramins pats ir filmas galvenais varonis, cīkstēšanās veterāns, kas var lepoties ar vēl nepārspētiem sasniegumiem cīņas sportā, vienlaikus uzsverot gruzīnu nacionālā sporta veida nozīmi kultūrā, dzīvesveidā un pat reliģijā. Vīrs ar dzelzs ķermeni un dzelzs sirdi, kuru iekarot vēl nav izdevies nevienam. Par Ramina pretinieku nu kļuvusi vientulība, vai varbūt tomēr sirmajam cīkstonim būs lemts atkal satikties ar reiz zaudētu mīlestību? Filma skatāma 16.septembrī plkst.17.30 kinoteātrī "K Suns".

Gvido Zvaigzne

Dzintras Gekas veltījums Latvijas kino vēstures nozīmīgākajām lappusēm, filma par leģendāro operatoru Gvido Zvaigzni. Kino zinātnieka un kritiķa Agra Redoviča scenārijs, Pētera Vaska un Arvo Perta mūzika un Dzintras Gekas izcilā laikmeta un personības izjūta filmai par Gvido Zvaigzni piešķir tās emocijas, kas vēl 20 gadus pēc traģiskajiem janvāra notikumiem saglabājušās pavisam dzīvā atmiņā.

Starptautiskā kino festivāla Baltijas konkursa filmas, kā arī plaša pasaules kino programma līdz pat 18.septembrim skatāma kinoteātros "K Suns" un "Kino Citadele". Ar šīs un citu "Arsenāla" programmu filmām iespējams iepazīties festivāla mājas lapā www.arsenals.lv/arsenals, kā arī biļešu tirdzniecības vietās - "Kino Citadele" un "Biļešu servisa" kasēs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu