Šodienas redaktors:
Krista Garanča

«Mūsdienu Latvijas garšā» eksperti desertu ēd no sūnām (3)

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Raksta foto
Foto: publicitātes

Raidījuma «Mūsdienu Latvijas garša» ekspedīcija dodas uz restorānu «Elements», kur saimnieko šovā vienīgā sieviete - pavāre Svetlana Riškova. Svetlana žūriju savaldzināja un pagaidām izvirzās konkursa līderos, izgriežot pogas visiem konkurentiem.

Trešās sezonas žūrijā redzēsim jau zināmus ekspertus - viesmīlības eksperti Ilzi Jurkāni un zemnieku Mareku Bērziņu. Trešā eksperta lomā šajā sezonā komponists Zigmars Liepiņš.

Raksta foto
Foto: publicitātes

Viesnīcas Tallink restorāna «Elements» šefpavāre Svetlana Riškova atgriežas «Mūsdienu Latvijas garšas ekspedīcijā». Pirmajā sezonā viņu no uzvaras šķīra tikai viens punkts, tagad viņa ir atgriezusies vēl apņēmīgāka.

Svetlana kā šefpavāre darbojas jau 16 gadus. Viņa ir arī nerimstoša kulinārijas un īpaši, mūsdienu Latvijas virtuves popularizētāja. Kā Pavāru kluba prezidente viņa piedalās daudzu starptautisku konkursu žūrijās un jauno pavāru apmācīšanā.

«Mani trumpji laikam ir mana neierobežotā fantāzija. Savas receptes radu, pamatojoties uz sezonas produktiem. Par receptēm domāju, pat guļot. Mans rokraksts viennozīmīgi ir garšu salikumi un krāsas,» par savu darbu izsakās Svetlana. «Darbs ir interesants, bet nav vienkāršs!»

Raksta foto
Foto: Ekrānšāviņš

No tomātu un kazas siera zupas līdz desertam sūnās un mazsālītu gurķu sorbetam

Kā šefpavāra komplimentu Svetlana pasniedza auksto tomātu zupu ar graudiem un kazas sieru. Zupa bija tik garda, ka Ilze Jurkāne izteicās, ka ēdienam bijusi mazuma piegarša. Mareks priecājās, ka beidzot arī graudi ir ieguvuši savu vietu restorānu ēdienkartē.

Par žūrijas izvēlēto ēdienu tapa Svetlanas radītais deserts «Purvs», kuram ir pat īpaši pasūtīti trauki. Interesanti, ka ēdiens tiek servēts īstās sūnās. Deserta sastāvā bija dažādi rudens meža ogu sorberti un šokolādes virtulis.

Raksta foto
Foto: publicitātes

«Mākslas darbs!» ieraugot desertu, iesaucās Ilze Jurkāne. «Ļoti garšīgi un skaisti!» Mareks priecājās, ka desertā izmantotas lācenes, kuras esot grūti sagādājamas.

Beidzamais pārsteigums no Svetlanas bija starpēdiens - mazsālītu gurķu sorbets ar mārrutku putām. «Tas ir kas ārā no saprāta robežām,» vērtē Zigmārs Liepiņš. «Man pat nav idejas, ar ko salīdzināt...» Bet Mareks šo ēdienu salīdzina ar pēcjāņu brokastu ēdienu.

«Kaut kāds ārprāts!»

Par konkursa ēdienu Svetlana izvēlējās pagatavot līdaku, kas esot zivs sieviešu dzimtē - tāpat kā viņa starp konkursa pavāriem. Žūrijai tika servēta līdakas fileja, gatavota bišu vaskā, un līdakas kotletītes, zaļo zirnīšu biezenis, gaileņu un griķu švamkūka.

Ieraugot ēdienu un dzirdot tā pagatavošanas tehnoloģiju, komponists Zigmars Liepiņš iesaucas: «Kaut kāds ārprāts!» Tomēr nogaršojot atzina, ka ēdiens ir ekselents. Tāpat pavāres uzvaru atzina Mareks un Ilze.

Raksta foto
Foto: publicitātes

Žūrijas vērtējums sastāv no 5 karotēm un vienas deserta dakšiņas, kas ir plusiņš.

Mareks - 5 karotes un viena dakšiņa

Ilze - 5 karotes un viena dakšiņa

Zigmars - 5 karotes un viena dakšiņa

Kopā: 15 karotes ar 3 plusiņiem

Nepalaid garām!

Uz augšu