Vairāki LNO solisti nepiekrīt operas arodbiedrību izteikumiem (53)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Vairāki Latvijas Nacionālās operas (LNO) solisti nepiekrīt operas arodbiedrību izteikumiem un arodbiedrību aktivitātes, tostarp vakar izsūtītā atklātā vēstule, solistos raisījušas sašutumu, norādīja LNO sabiedrisko attiecību vadītāja Ieviņa Ancena.

Kinča: problēmas jārisina bez personiskiem apvainojumiem

Soprāns Liene Kinča skaidro, ka arodbiedrību izteikumi nekādā gadījumā nav visu operas mākslinieku viedoklis. Lai gan daudziem darbiniekiem ir sasāpējušas problēmas, tas, ka tiek meklēts viens grēkāzis, kuram uzkraut atbildību par negācijām, kas vērojamas visā valstī, ir absurds, uzskata soliste.

Kinča ir pārliecināta, ka citos Latvijas teātros atalgojums nav lielāks kā operā un tā nebūt nav LNO direktora Andreja Žagara personīga atbildība.

«Cienu mūsu kora un orķestra mūziķu izturību, jo pati nāku no koristu rindām un labi zinu ikdienas darba slodzi. Tāpat orķestris - kaut vai tas, ko mūziķi paveica «Nībelunga gredzena» izrādēs. Bet vai pie negācijām, kas skārušas visu valsti, var vainot vienu cilvēku? Un vai cilvēks, kurš pārstāv neatkarīgās arodbiedrības, var un drīkst paust visa kolektīva noskaņojumu?» pauda Kinča.

Liene Kinča
Liene Kinča Foto: Publicitātes foto

Bagele: Operai arī turpmāk jābūt pasaules arēnā

Līdzīgās domās ir arī mecosoprāns Ilona Bagele, kura ir viena no stilistiski daudzpusīgākajām LNO solistēm. Viņa neslēpj, ka nevar iedomāties operas vadību bez Žagara, un ir sašutusi par to, kas šajās dienās notiek.

«Ar Žagara gādību Latvijas vārds ir tik plaši izskanējis visā pasaulē, viņš šo teātri būtībā ir uzcēlis, atguvis prestižu, pacēlis tik augstā līmenī, kāds tas ir tagad. Mūsu dziedātāji ir atzīti visā pasaulē, raisot apbrīnu, kā no tādas mazas valsts var nākt tik daudz spožu solistu. Operai arī turpmāk jābūt pasaules arēnā, un ir daudzas ieceres, kuras jāīsteno,» pauda Bagele.

Inga Šļubovska
Inga Šļubovska Foto: Publicitātes foto

Arī dziedātāja Inga Šļubovska uzskata, ka Žagara vadībā nesalīdzināmi cēlies LNO prestižs, turklāt nenovērtējams ir LNO ieguldījums, pamanot jaunos talantus un izaudzinot tos par jaunām zvaigznēm. «Jaunajiem māksliniekiem, tostarp koristiem, tiek sniegtas daudzas iespējas uzstāties, augt, pierādīt sevi, tiek pamanīta dzirksts un vēlme «izsisties«. Mēs taču zinām, cik daudzi no kora iznākuši solistu rindās - Kristīne Opolais, Liene Kinča, Rihards Mačanovskis,» sacīja Šļubovska.

Viņa ir pārliecināta, ka, ieceļot jaunu valdi, kurā strādātu ar operu līdz šim nesaistīti cilvēki, nāktos riskēt gan ar māksliniecisko plānu īstenošanu, gan LNO prestižu. «Lai gan Lietuvas un Igaunijas operteātriem valsts finansējums ir krietni lielāks, tieši Latvijas Nacionālā opera iekļuvusi Eiropas elitē. Mūsu teātrī šobrīd ir ļoti spēcīgs solistu sastāvs, plāni zināmi vairākus gadus uz priekšu,» klāstīja soliste, paužot nožēlu, ka tas viss notiek sezonas sākumā, kad visvairāk būtu jādomā par māksliniecisko kvalitāti, nevis jāiesaistās skandālos.

www.opera.lv

Komentāri (53)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu