«Mūsdienu Latvijas garšā» bauda 16 kg smagu upes nezvēru (3)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Raidījuma «Mūsdienu Latvijas garša» ekspedīcija dodas uz Vecrīgas zivju restorānu «Le Dome», kur saimnieko jaunais un talantīgais šefpavārs Māris Astičs. Māris kā konkursa ēdienu izvēlējās pasniegt 16 kg smago Daugavas nezvēru - samu.

Trešās sezonas žūrijā redzēsim jau zināmus ekspertus - viesmīlības eksperti Ilzi Jurkāni un zemnieku Mareku Bērziņu. Trešā eksperta lomā šajā sezonā komponists Zigmars Liepiņš.

Foto: publicitātes

Māris lepojas ar savu dzimto vietu Dvieti, nelielu Latgales pagastu, kur viņš ir iemācījies visu par produktiem un lauku labumiem. Šīs zināšanas šefpavārs liek lietā arī Rīgas restorānā. Un uzsver - īstā mūsdienu Latvijas garša ir bērnības garša!

Māris par pavāru strādā jau astoņus gadus. «Savu karjeru sāku kā trauku mazgātājs, no kā nemaz nekautrējos, jo tieši šis ceļš cauri visiem ēdiena pagatavošanas procesiem bija mana vērtīgākā pieredze,» uzsver Māris. «Pavāra darbs ir ļoti atbildīgs un smags darbs, kas jādara ar sirdi un dvēseli!»

Māris domā, ka tieši komanda ir šefpavāra spogulis.

«Šefpavāra darbs ir dzīvesveids, un bez labas komandas perfekts rezultāts nemaz nav iespējams!» pārliecināts ir Māris.

Paralēli darbam zivju restorānā Māris Astičs ir pasniedzējs un Restorānu servisa skolas īpašnieks. «Pavāru Latvijā ir daudz, bet ļoti labu pavāru nav daudz - tie ir jāizskolo,» par savu aktīvo pievēršanos jauno pavāru skološanai runā Astičs.

Foto: publicitātes

Maigais zutis. Kūpinātava un skaidas no paša laukiem

Kā pirmo ēdienu, ko nobaudīt zivju restorānā, eksperti izvēlas kūpināto zuti. Māris atklāj, ka zutis tiks kūpināts nelielā, bet īpašā kūpinātavā, kas atrodas turpat virtuvē. «Un skaidas ir īpašas, nāk no maniem laukiem,» pastāsta Māris.

Pirms ēdiena baudīšanas ekspertiem tiek piedāvātas piecu veidu pašceptas maizes un piecu veidu sviesti, tostarp putotā speķa un gaileņu sviests. «Tik lielu asorti es nekur vēl neesmu baudījusi,» slavē Ilze Jurkāne.

Zutis pirms kūpināšanas tiek marinēts melnajā tējā, uzkarsēts 60 grādos un tad tiek kūpināts.

«Mazliet jau rokas trīc,» atzīst Māris.

«Bet tas jau ir normāli, tas nozīmē, ka nav vienalga!»

«Parasti zuša treknums neļauj to daudz apēst, bet šo var ēst dikti daudz,» vērtē Jurkāne. Zigmaram Liepiņam gan mazliet pietrūkst sāls, bet Mareks atzina, ka garšu palete esot bijusi aizraujoša.

Foto: Ekrānšāviņš

Atgriežoties bērnībā: gurķis ar medu

Pirms konkursa ēdiena pasniegšanas šefpavārs izlēma viesus iepriecināt ar komplimentu. Pierasts, ka kompliments top sarežģīti un ilgi, taču konkursa dalībnieks izlemj pārsteigt ekspertus. Ar paša klātbūtni kompliments tiek pasniegts turpat restorāna zālē. Tas ir mājas medus kopā svaigu gurķi. «Tās ir manas bērnības atmiņas, kad man deva ēst jaunos gurķīšus ar svaigo medu. Jā, un tas arī ekspertiem būs jādara ar rokām - kā jau bērnībā,» skaidro komplimenta autors. «Īsta enerģijas un vitamīnu bumba,» vērtē zemnieks Mareks, bet Liepiņam īsti nepatika tas, ka jāēd vasks kopā ar gurķi.

Foto: publicitātes

Daugavas nezvērs - sams

Jau raidījuma sākumā ieraugot 16 kg smago Daugavas samu, sāk mocīt ziņkāre, kā tas tiks pagatavots. Tas, ka sams ir tik milzīgs, nenozīmē, ka tas būs sīksts un sauss, tieši tas, ka zivs upē lēni kustējusies, sola tās sulīgumu. Māris izlemj ekspertiem piedāvāt ne tikai sama fileju, bet arī gabaliņu no citas sama daļas: sama vaidziņu. Zivi papildina zaļo zirnīšu un kaņepju biezenis, burkānu - cidoniju biezenis, gaileņu krēms un upes vēžu mērce. Sama fileju sagriež porciju gabalos un viegli iemarinē. Liek uz ļoti karstas pannas un apcep no visām pusēm. Pārliek cepamtraukā un liek cepeškrāsnī uz 175 grādiem apmēram 8 - 10 min.

Nogaršojot samu,

Liepiņš atzīst, ka ēdiens ir perfekts: «Sulīgs, ideāli pagatavots. labas garšu proporcijas.»

Jurkāne slavē, ka Māris vispār perfekti ir apguvis zivju pagatavošanas specifiku, bet Mareks sajūsminās ne vien par zivi, bet arī interesantajām piedevām, piemēram, zirnīšu - kaņepju biezeni.

Žūrijas vērtējums sastāv no 5 karotēm un vienas deserta dakšiņas, kas ir plusiņš.

Mareks - 5 karotes

Ilze - 5 karotes un viena dakšiņa

Zigmars - 5 karotes

Kopā: 15 karotes ar plusiņu

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu