«Mūsdienu Latvijas garšā» deserts top paralēli 60 cilvēku apkalpošanai (5)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TV3

Raidījuma «Mūsdienu Latvijas garša» ekspedīcija dodas uz Jūrmalu pie viena no slavenākajiem Latvijas šefpavāriem Laura Aleksejeva. Viņš ir izslavēts kā saldo ēdienu meistars, pavāru vidū tikai retais spētu ar viņu sacensties saldo ēdienu gatavošanā. Un tieši saldais būs viņa šīs dienas īpašais ēdiens. Vai izdosies pārsteigt žūriju? Virtuvē šajā dienā ies karsti, Laurim un viņa komandai paralēli jādara ikdienas darbs, jo restorāns pilns ar apmeklētājiem.

Trešās sezonas žūrijā redzēsim jau zināmus ekspertus - viesmīlības eksperti Ilzi Jurkāni un zemnieku Mareku Bērziņu. Trešā eksperta lomu šajā sezonā pildīs komponists Zigmars Liepiņš.

Foto: TV3

Laura Aleksejeva restorāna «36. līnija» komanda pagaidām ir raidījumā lielākā šefpavāra komanda - tajā darbojas 20 cilvēku. «Citu dienu mums sanāk apkalpot pat 500 cilvēku,» darba dunu raksturo Lauris. «Bet mana komanda man ir viss - viņiem bez manis būtu grūti, bet man bez viņiem būtu vēl grūtāk.»

Interesanti, ka Laura sākotnēji izvēlētā profesija nebūt nebija pavārmāksla. «Es gandrīz pabeidzu kordiriģentus. Uz pavāriem aizgāju uz dullo - tobrīd tā likās alternatīva visam.

Man bija labas prakses vietas - kā šikos restorānos, tā arī ēdnīcās

un sanatorijās,» par karjeras attīstību stāsta Lauris.

Uz jautājumu, kas ir labs šefpavārs, Lauris atbild: «Pavārs ir atbildīgs ne vien par ēdienu, bet arī par savu komandu un klimatu restorānā. Šefpavārs ir atmosfēra.»

Foto: Ekrānšāviņš

No sīgas līdz teļa karbonādei

Kā šefpavāra komplimentu Lauris pasniedza sīgas fileju īpašā marinādē, kura pagatavota no olīveļļas, laima sulas, zaļajiem halapenjo pipariem, brūnā cukura, melnā balzama un svaiga koriandra. Fileju papildināja svaigi rīvēti mārrutki un medusmaizes grauzdiņš. Komplimentu visatzinīgāk novērtēja Zigmars Liepiņš, piebilstot, ka lasis šajā gadījumā varētu «iet mājās».

No restorāna ēdienkartes žūrija izvēlējās baudīt pamatēdienu - teļa karbonādi. Karbonāde top vienkāršā tehnikā - 2 minūtes apcepta, 2 minūtes uz grila un vēl 6 minūtes krāsnī. «Gaļai jābūt labi izceptai -

mums te ir grila restorāns, nevis vārīto kuņģīšu biedrība,»

komentē procesu Lauris.

Ēdiens tika papildināts ar īpašo dzērveņu - balzama mērci, kuru iznāca pārliet pats Aleksejevs. «Gaļa ir tik mīksta, ka sajūta griežot ir kā pa sviestu. Tādu izcept nav viegli. Un mērcē ir īpašā Latvijas garša,» komentē Ilze Jurkāne. Arī Zigmars uzsver Laura vērību labas gaļas izvēlē.

Foto: TV3

Aleksejevs: deserts ir jāatceras!

Laura konkursa ēdiens bija saldais ēdiens: rupjmaizes un šokolādes kārtas ar biezpienu, rabarberu Sabajonas mērci, karameli un trīskāršais saldējums. «Mans konkursa ēdiens bija deserts. Pirmkārt laikam man ļoti pašam patīk gatavot desertus.

Es uzskatu desertu par vienu no svarīgākajām ēdiena kārtām

pilnvērtīgās vakariņās. Deserts ir ēdiens, ko atceras parasti arī nākamajā dienā. Un desertam ēdienkartē ir jāskan pārliecinoši, lai, apēdot vienu vai divas kārtas, viesis tomēr vēlētos to pasūtīt,» par savu konkursa ēdiena izvēli stāsta Lauris.

«Garšīgs un smalkā gaumē,» par desertu izsakās Ilze Jurkāne. Arī Zigmaram Liepiņam ēdiens šķita īsts meistardarbs: «Konkursa ēdiens, protams, bija meistardarbs. Tur ir divas meistarības kopā. Tā viena ir vispār to ēdienu uztaisīt, otra, ka tādos apstākļos, kad tev jāapkalpo 60 pastāvīgie šā brīža restorāna apmeklētāji, kuriem būtībā vienalga, vai tu te filmē, vai te kāds taisa konkursus. Viņi ēd savus ēdamos, maksā par to naudu un grib saņemt savu ēdienu iespējami ātrāk...»

Lauris pagaidām līderos

Žūrijas vērtējums sastāv no 5 karotēm un vienas deserta dakšiņas, kas ir plusiņš. Pirmajā raidījumā redzējām Tomasa Godiņa sniegumu restorānā «Neiburgs», par kuru saņēma 13 karotes un divus plusiņus.

Mareks - 5 karotes

Ilze - 5 karotes

Zigmars - 5 karotes un viena dakšiņa

Kopā: 15 karotes ar plusiņu

Nākamajā raidījumā skatieties Māra Astiča sniegumu zivju restorānā «Le Dome».

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu