Pasauli inficējis "plankings" jeb būt par dēli

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums

Par plankingu sauc fotografēšanos visdažādākajās vietās, atrodoties guļus stāvoklī ar seju uz leju ar cieši pie sāniem noliktām rokām un kopā saliktām kājām. Tulkojumā tas apmēram nozīmē "būt par dēli". Galvenais ir izdomāt visdīvainākās vietas, piemēram, uz jumta kores, kur veikt šo akciju un iegūt skaistāko kadru, dažreiz pat riskējot ar dzīvību un piedzīvojot sāpīgus brīžus. Šī fotogrāfija obligāti jāievieto internetā.

Spēlētāji sīvi sacenšas, lai atrastu visvairāk neparastu un oriģinālu vietu, kur plankot un palielīties pēc tam citiem. Spēle ir mudinājusi cilvēkus veidot pārsteidzošus un gandrīz nereālus attēlus, kas izklaidē daudzus miljonus kustības atbalstītāju.

Foto: Ralfs Eilands/TVNET

Arī pie mums tam ir piekritēji

Viens no pazīstamākajiem plankotājiem ir grupas "PER" mūziķis Ralfs Neilands. Viņš ar draugiem to dara sava prieka pēc un nezina, vai Latvijā ir citas tādas apvienības. Vēl interesants un patīkams moments ir tas, ka "Twitter" var uzreiz ielikt bildes un tad redzēt, ko kurš ir darījis.

TVNET Ralfs pastāstīja, ka atsaucība tam ir liela, piemēram, pēc kāda koncerta Ikšķilē visi apmeklētāji pēc aicinājuma plankot tam arī piekrituši.

Pēc Ralfa teiktā, vismaz viņu, jauno mūziķu vidū tas ir diezgan populāri. Pat "Jaunajā vilnī" bariņos runāts par to, Aija Andrejeva (Aisha) arī atzinusies, ka ar to aizraujas, arī Intars Busulis piedalījies. Akcijā ar prieku pirmoreiz esot iesaistījusies arī apvienība "Lady's Sweet".

Foto: Ralfs Eilands/TVNET

Par plankošanu dod saldējumu

Daudzi uzskata to par muļķīgu nodarbošanos, bet muļķoties acīmredzot patīk daudziem. Runā, ka plankings

pasaulē jau tuvojas savam popularitātes norietam, bet Latvijā tas tikai šobrīd kļuvis pazīstams.

Šovasar mājas lapa "plankings.lv" kopā ar kādu saldējuma ražotāju pat rīkoja konkursu: bija jāiesūta bildes, kurās cilvēks planko un kadrā ir redzams arī gardais konkrētais saldējums.

Plankingam veltītas daudzas lapas sociālajā vietnē "Facebook", tam ir sekotāji "Twitter", "Youtube" atrodami simtiem video. Lai varētu novērtēt citu veikumu, arī pie mums tapusi mājaslapa tieši plankingam, kur cilvēki iesūta savas fotogrāfijas.

Plankingam ir pat vairākas disciplīnas, piemēram, dubultais un trīskāršais plankings, sinhronais plankings, plankings ar dzīvniekiem u.c.

Cēlies no Austrālijas, izplatījies zibens ātrumā

Angļi Garijs Klarksons un Kristians Langdons uzskata, ka spēle kļuvusi populāra viņu dēļ apmēram 2000.gadā. Taču austrāļu komiķis Toms Grīns uzskata, ka tās aizsācējs ir viņš jau tālajā 1994.gadā. Tolaik Grīns bija sarīkojis plašu flešmoba (flash mob – acumirklīgais pūlis) akciju ar plankošanu.

Neņemot vērā to, ka nodarbe var būt ļoti bīstama, tā mežonīgā ātrumā kļuva populāra arī ārpus Austrālijas, ko uzskata par plankinga dzimteni.

Sākotnēji Austrālijā tā saucās “uz leju guļamā spēle”. Dienvidkorejā tā vairāk pazīstama kā “tēlojot mirušu”; Francijā “uz vēdera gulēšana”; Amerikā un Īrijā “facedown” jeb “ar seju uz leju”.

Kritiķi šo nodarbi – gulēt kā dēlim – salīdzina ar vergu tirdzniecības laiku praksi un veidu, kā tos no Āfrikas transportēja uz citiem kontinentiem.

Plankings var beigties arī letāli

Izpildot klasisko plankingu, no kāda nama 7.stāva balkona margas Brisbenā nokrita 20 gadu vecs puisis un gāja bojā.

Austrālijā šīs kustības apmēri ir milzīgi. Tur katrs sevi cienošs tīnis uzskata par goda lietu plankot un pēcāk savu veikumu publiskot kādā no sociālajiem tīkliem domubiedru grupās.

Ja policija pieķer plankotājus kādās dzīvību apdraudošās vietās, piemēram, uz jumtiem, kokos, viņi tiek sodīti.

Austrālijā un Amerikā pat valsts televīziju uzrunās ir aicināts plankot droši un saprātīgi.

Drošāk ir tēlot tējkannas
Drošāk ir tēlot tējkannas Foto: Ekrānuzņēmums no YouTube video

Drošāk ir tēlot tējkannas - teapottings

Kā drošāku alternatīvu plankingam Mortleikas koledžas skolotāji izplatīja nodarbi ar fotografēšanos, kur cilvēki attēlo tējkannas. Arī tas kļuva populāri, taču nepārspēja plankinga kustību.

Tēlojot tējkannu, rokas jāliek sānos kā osas vai arī jātur kā tējkannas snīpis.

Vēl stilīgāk tagad skaitās "pūčošana"

Citviet pasaulē plankinga jūsma jau pieklususi un sākas jauna kustība, kas angliski saucas „owling”, latviski – pūčošana vai arī pūcings. Tas ir kaut kas līdzīgs plankingam.

Vēl stilīgāk tagad skaitās "pūčošana"
Vēl stilīgāk tagad skaitās "pūčošana" Foto: Ekrānuzņēmums

Tā kā plankings mēdz būt bīstams, tas radīts jauns veids kā, vienojoties ar līdzīgi domājošajiem, fotografēties. Proti, jebkurā interesantā vietā jānofotografējas kā pūcei – tupus, rokas (kā spārni) gar sāniem un izplestas, lielas acis.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu