No rīdzinieku atslēgām lies grandiozu Rīgas atslēgu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Par godu Rīgas 810.jubilejai tiks lieta jauna pilsētas atslēga. Lai šo ideju īstenotu, aicināti iesaistīties kā visi rīdzinieki, tā Rīgas viesi. No 4. līdz 21. augustam Rātslaukumā būs novietota sena lāde, kurā katrs var iemest savu atslēgu, lai no visām kopā izlietu vienu - simbolisku Rīgas atslēgu, ceturtdien informēja LNT raidījums „Tautas balss”.

Par agrāko laiku Rīgas atslēgu klīst leģendas. Daži nostāsti vēsta, ka atslēga noslēpta kādos Krievijas arhīvos, bet citi - ka tā zudusi zviedru zemes ārēs. Tā kā tā neatrodas savā vietā Rīgā, šogad Rīgas pilsētas svētku ietvaros nolemts tikt pie jaunas atslēgas.

Krastmalā kausēs grandiozo atslēgu

Rīgas jaunās atslēgas idejas autors Niks Volmārs „Tautas balsij” pauda viedokli: „Mēs visi ārkārtīgi mīlam Rīgu - šeit strādājam, atpūšamies. Rīga ir mums ārkārtīgi spēcīga iedvesmas pilsēta un pilsēta, kuru ir vērts sargāt. Tāpēc Rīgai ir vajadzīga sava jauna atslēga!”

Rātslaukumā bruņinieku uzraudzībā būs atrodama sena lāde, kurā ikviens var iemest atslēgu no saviem krājumiem, tādējādi apliecinot savu spēku, piederību un mīlestību Rīgai.

„Kas var būt labāks veids kā tas, ja katrs rīdzinieks atnes to savu atslēdziņu, iemet to iekšā lādē, un pēc tam mēs 21.augustā Krastmalā pārkausēsim to vienā lielā, grandiozā atslēgā,”

sacīja Volmārs.

Kā lies jauno Rīgas atslēgu?

Atlēgu iecerēts veidot patiesi pamatīgu un vēsturisku. Kā pastāstīja metālmākslinieks Kārlis Alainis, vispirms tiks izgatavos Rīgas atslēgas modelis no ģipša. Mākslinieks iedvesmosies no senajām Rīgā kaltajām monētām, kā arī filmas „Vella kalpi” motīviem.

Pēc tam tiks izgatavota forma metāla liešanai.

„Lai izkausētu metāla atslēgas, nepieciešams sasniegt 1700 un vairāk grādu temperatūru krāsnī,

tad nu liesim 21.augustā,” atzina Alainis.

Rīgas domnieki nežēlo relikvijas

Tikmēr pasākumā Rātslaukumā Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane klātesošajiem stāstīja, ka Rīgas jaunās atslēgas kalšanai viņa nodod atslēgu saišķi, kas bijis viņas ģimenes rīcībā, dzīvojot Jūrmalā.

Aldermane teica: „Es to glabāju kā talismanu jau ilgus gadus, bet es to atdodu Rīgai ar novēlējumu: lai neviens nekad, nekādas varas, nekādi sveši kungi nenozog, lai neviens nekad neuzlauž Rīgas atslēgu!

Rīdzinieki, nesīsim atslēgas un kalsim kopēju, vienu Rīgas atslēgu, kur būs daļa no jūsu mūža un daļa no jūsu sirds un veltījuma Rīgai!”

Rīgas domes vicemērs Andris Ameriks raidījumam sacīja, ka viņš lādē esot iemetis savas vecmāmiņas visdārgāko, simtgadīgo atslēgu. "Man Rīgai nekā nav žēl," sacīja Ameriks.

Skatīt pievienoto video.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu