Izdots Broņislavas Martuževas dzejoļu krājums "Deg uguntiņa"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Apgāds "Mansards" laidis klajā dzejnieces Broņislavas Martuževas krājumu "Deg uguntiņa", informē izdevniecībā.

Grāmatas priekšvārdā Anna Egliena raksta: "Šajā krājumā nekas nav tāpat vien - tā sakot, sadzejots. Jo dienai skaistākā vērtība ir tad, kad tā nāk ar dzeju. Ir atziņas un vārdi, kurus savai tautai var pateikt tikai viņa, Broņislava Martuževa. Izjustus, izsāpētus, iznēsātus. Pateiktam vārdam ir cerība kā sēklai uzdīgt, un vienalga - pavasarī vai rudenī. Rudenī uzdīgst ziemcietīgākie. Tur ir arī prieka vārdi. Viņa zina prieka garšas vērtību, viņas smiekli ir aizrautīgi un jauneklīgi, reizēm pavisam šķelmīgi. Šajā dzejā ir rimti un viedi vārdi, smeldzīgi un intīmi, te ir dvēseles krēsla un jauneklīgs dzīvesprieks. Lasītājs katram dzejolim pieliks klāt savu izjūtu un savu patiesību. Tāds ir dzejas ceļš - no sirds uz sirdi."

"Deg uguntiņa"
"Deg uguntiņa" Foto: publicitātes

Tik plāns kā izbirusi tūta.

Pie akas jāņrozītes zied.

Tik saldi zied, ka sirds top grūta.

Skan romance. Ņem dvašu ciet.

Vai sens kāds menestrels to sūta?

Un jūnijs nemanāmi iet -

Kā mīlestība neapgūta.

Kaut kur vēl zāles pļāvējs dzied,

Top kalns kā galva, tikko skūta.

Un zāles vītums pretī iet

Kā nolemtība absolūta.

Vai nebijām? Vai nebūsim?

Vai turpināsim? Kā līdz šim?

(2009.g.)

Dzejniecei pašai vistuvākā no viņas grāmatām ir "Ceļu krusti" (1990) – tā ir pirmā grāmata, kas iznākusi ar viņas pašas vārdu. Savukārt "Gaismas lāse" ir Broņislavas Martuževas reliģiskās dzejas izlase – dzejniece ir ļoti reliģiozs cilvēks, kam katoļticība ir devusi spēkus visgrūtākajos brīžos.

Savukārt dzejoļu krājums "Nopūtas" tika atzīts par 1999.gada labāko dzejoļu grāmatu Latvijā. Tā paša gada 8.oktobrī Rakstnieku savienības priekšsēdētājs Valdis Rūmnieks Lubānas kultūras namā dzejniecei pasniedz metālmākslinieka Jura Gagaiņa izkalto Pegaza pakavu.

1994.gadā Broņislavai Martuževai tika piešķirts Triju Zvaigžņu ordenis par nopelniem Tēvzemes labā. Māsas slimības dēļ uz ordeņa pasniegšanas ceremoniju dzejniece nevarēja ierasties. Valsts prezidents Guntis Ulmanis atbrauca pie māsām uz mājām un pasniedza Broņislavai ordeni personīgi.

2004.gada pēdējā dienā mira Broņislavas māsa Magdalēna. Tagad dzejniece dzīvo viena pati savās mājās netālu no Lubānas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu