Smieklīgākais pasaules gals ir klāt! (20)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums

Jau no piektdienas, 5. jūlija, Latvijas kinoteātros sāka demonstrēt amerikāņu komēdiju ar spriedzes filmu elementiem «Gals klāt!» («This Is the End»). Filmas režisoru krēslus sildīja Sets Rogens (Seth Rogen) un Evans Goldbergs (Evan Goldberg), bet galvenajās lomās iejutās slavenākie Holivudas komiķi, kuri cits ar citu dažādās kombinācijās filmējušies neskaitāmās kinolentēs, - Sets Rogens, Džona Hils (Jonah Hill), Denijs Makbraids (Danny McBride), Džeimss Franko (James Franco) un daudzi citi.

Par pasaules galu nevar būt nekā svarīgāka. Ja nu vienīgi šokolādes «Milky Way» batoniņš.

Apraksts. Bohēmisku ballīti aktiera Džeimsa Franko mājās pārtrauc neizprotamas un graujošas dabas parādības. Vairums viesu namu pamet, bet paliek daži viņa draugi, tai skaitā arī Sets Rogens un Džona Hils. Pārtikas un dzeramā nav daudz, iziet uz ielas ir pārāk bīstami, taču «zālītes» un citu narkotisko vielu viņiem ir pārpārēm. Aktieri vada dienas, gan izklaidējoties, gan apsverot nākotnes filmu scenārijus un strīdoties, bet pienāk brīdis, kad nopietna iemesla dēļ puiši ir spiesti bēgt no mājas. Lai meklētu glābiņu un atrastu atbildi uz jautājumu - kas ir tas, kas viņus apdraud?

Pārdomas. Izveidot labu komēdiju nav nemaz tik viegls uzdevums, kā daudziem varētu šķist. Jokiem jābūt uztveramiem diezgan plašai auditorijai, un pat tiešām smieklīgas situācijas filmu veidotājiem ne vienmēr izdodas pasniegt smieklīgi. Turklāt, ja komēdiju veido uz pavisam nesmieklīgas bāzes, kāda ir pasaules gala tēma, uzdevuma sarežģītības pakāpe desmitkāršojas. Tiesa, Evanam Goldbergam un Setam Rogenam ir sanācis.

«Gals klāt» ir ne tikai laba komēdija, bet viena no smieklīgākajām šajā gadā un viena no labākajām filmām šogad.

Viens no filmas lielākajiem plusiem ir fakts, ka aktieri it kā atveido sevi pašus un sauc cits citu īstajos vārdos. Tas savā ziņā skatītājam liek domāt, ka tas notiek pa īstam, piešķir realitātes izjūtu. Protams, viņi par sevi un cits par citu nekautrējas pamatīgi paņirgāties, izmantojot neskaitāmas atsauces uz viņu iepriekšējām lomām un filmām.

Stāsta būtība ir diezgan primitīva un filmas vide ir visai nabadzīga. Praktiski lielākā filmas daļa norisinās Džeimsa Franko mājās, kur ballītes laikā iestājas apokalipse jeb pasaules gals. Kā jau ierasts slavenību mājās, atšķirībā no narkotikām un alkohola, kuru ir pārpārēm, viņiem trūkst tādu lietu kā ūdens un pārtikas. Līdz ar to milzīgu lomu filmā iegūst pilnīgi parasts «Milky Way» šokolādes batoniņš.

Pati ballīte ir šedevrs pēc būtības. Maikls Kera, kurš, pilnībā pāršņaucies kokaīnu, dodas interesantā piedzīvojumā tualetē ar divām skaistulēm.

Kregs Robinsons, kurš dzied slavas dziesmas populārās dziedātājas Rianas biksītēm un tam, kas tajās atrodas.

Viegli iereibusi Emma Vatsone un tamlīdzīgi. Es pieļauju, ka pašiem aktieriem filmēties šajā filmā bija viena liela un jautra ballīte.

Protams, pasaules gals aktieriem nav iemesls saskumt. Tāpēc pasaules gals tiek pavadīts uz jautras nots, lietojot narkotikas, iefilmējot «Pineapple Express 2» filmas kino rullīti pašu spēkiem un strīdoties par to, kurš īsti apēdīs «Milky Way». Filmas autori arī nekautrējas pasmieties par lielisko šausmu filmu «The Exorcism Of Emily Rose». Tiesa, atsauču uz citām filmām un notikumiem šajā kinolentē ir tik daudz, ka pieļauju - katrā skatīšanās reizē varēs pamanīt ko jaunu pat pēc vairākiem gadiem, jo vairāki joki ir stipri «iekšēji».

Noslēgumā, ja ir patikušas tādas lieliskas komēdijas kā «Superbad», «Knocked Up», «40 Year Old Virgin» un tamlīdzīgas, tad arī «Gals klāt» ir priekš tevis. Šī filma paceļ komēdiju latiņu augstāk, un nāksies vien gaidīt, kurš spēs to pārkāpt. Humora izjūtu aptiekā nenopirksi, pieļauju, ka atradīsies tādi skatītāji, kas nespēs šo filmu novērtēt, bet tas nav svarīgi. Noteikti viena no gada spilgtākajām filmām.

Vērtējums: 9.5/10

Komentāri (20)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu