Izstādē "Marina" skatāmos darbus iedvesmojusi jūra

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto / Jūrmalas muzejs

Piektdien, 1.jūlijā, Jūrmalas pilsētas muzejā tiks atklāta jau sestā starptautiskā jūras ainavu izstāde "Marina 2011", informē Jūrmalas pilsētas muzeja galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste Diāna Josta.

Ikgadējā starptautiskā jūras ainavu izstāde "Marina", kas pirmo reizi notika 2006.gadā, ir Jūrmalas vēstures un mākslas biedrības projekts, kas tapis sadarbībā ar Jūrmalas pilsētas muzeju.

Idejas autors un mākslas izstādes "Marina" iniciators ir foto mākslinieks Jevgeņijs Pugins, kura paša mākslā liela uzmanība tiek veltīta jūras ainavām, un kurš vēlējās, lai tiktu turpinātas Latvijas jūras ainavu gleznotāju tradīcijas.

Šis projekts ir pierādījis savu dzīvotspēju un ar katru gadu kļūst arvien vērienīgāks un daudzšķautnaināks. Jūlijā visas trīs Jūrmalas pilsētas muzeja izstāžu zāles tiek veltītas tikai un vienīgi marīnas žanram, jo, salīdzinot ar pirmajām izstādēm, gan mākslinieku skaits, kuri vēlas eksponēt savus darbus šajā izstādē, gan arī pašu darbu skaits ir krietni audzis.

Stingru darbu atlasi izstādei "Marina 2011" veica speciāli izveidota žūrijas komisija, kuras priekšsēdētājs bija Latvijas Mākslas akadēmijas rektors Aleksejs Naumovs.

Kopš izstādes pirmsākumiem tās galvenā organizatore ir Jūrmalas pilsētas muzeja galvenā speciāliste izstāžu darbā Aira Ozoliņa. Viņa stāstīja, ka laika gaitā projekts gūst arvien lielāku atsaucību mākslinieku vidū. Ja pirmajā gadā tajā piedalījās ap 40 mākslinieku, tad tagad to skaits tuvojas jau 70. Izstāde ir starptautiska, jo arī Lietuvas, Vācijas, Krievijas mākslinieki aizraujas ar šo diezgan grūto marīnas žanru un izsaka vēlmi piedalīties izstādē.

Par tradīciju ir kļuvis tas, ka katru gadu izstādē tiek eksponēti arī kādi no izcilo Latvijas marīnistu, vecmeistaru darbiem. Šogad apmeklētājiem būs iespēja skatīt Staņislava Kreica (1909-1992) un Eduarda Kalniņa (1904-1988) darbus.

Jūra vienmēr ir bijusi iedvesmas avots māksliniekiem.

Katru mākslinieku jūra uzrunā citādi, tāpēc šai tēmai ir ļoti plašas izteiksmes iespējas. Lai šīs jūras tuvums izstāžu zālē būtu vēl reālāks, sākot ar 2008.gadu tajā piedalās arī Jūrmalas foto mākslinieki ar savu foto kadrā nofiksēto jūru.

Sestā starptautiskā jūras ainavu izstāde "Marina 2011" Jūrmalas pilsētas muzejā tiks atklāta 1.jūlijā plkst.17. Izstādes atklāšanā piedalīsies Latvijas, Vācijas, Lietuvas un Krievijas mākslinieki, mākslinieks Jānis Anmanis ar muzikālu priekšnesumu, kā arī Jūrmalas austrumu deju studija "Izida".

Izstāde "Marina 2011" būs apskatāma līdz 31.jūlijam un arī šogad apmeklētājiem būs iespēja balsot par kādu no izstādē redzamajiem darbiem, lai nākamajā gadā balvu saņemtu tas mākslinieks, kurš ieguvis lielāko balsu skaitu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu