Baudi mākslu! Galeriju ceļvedis svētkos

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Kad Jāņi nolīgoti, atkal var pievērsties mākslas baudīšanai, jo, lai gan iestājies karstākais atvaļinājumu laiks, muzeji un galerijas piedāvā šo to gana interesantu un apskates vērtu.

Pedvāles Brīvdabas mākslas muzejs

28. jūnijā plkst.17 Pedvālē radošās sezonas "Akmens. Telpa" ietvaros tiks atklātas vairākas jaunas skulptūras un vides mākslas objekti. Parka ekspozīciju papildinājuši jauni darbi, kurus veidojuši mākslinieki no Portugāles – Filomena Almeida un Antonino Mendes – , kā arī latviešu mākslinieki Līga Žimante un Ojārs Feldbergs.

Pedvāles parkā būs apskatāmi pieci jauni mākslas darbi: Filomenas Almeidas skulptūra "Kontemplācijas sols III", Antonino Mendesa skulptūra "Axis Mundi", Ojāra Feldberga vides mākslas objekts "Dāvana Karlam Billigslejam" un divi Līgas Žimantes vides mākslas objekti - "Kosmiskās vibrācijas" un "Stila pārvērtības".

Atklāšanas pasākumā 28. jūnijā mākslinieki skatītājiem piedāvās piedalīties arī divās mākslas akcijās. Filomena Almeida, skatītājiem klātesot, vārīs "Akmeņu zupu", savukārt Ojārs Feldbergs, turpinot akmens sēklu stādīšanas projektu, īpašā rituālā – "Latvijas akmens sēkla Taizemē" – aicinās nodot vēstījumus akmenim, kas vēlāk ceļos uz Taizemi.

Glezniecības studijas "Ģertrūde" izstādē apskatāmi arī Annas Kennes pirmie desmit mākslas darbi
Glezniecības studijas "Ģertrūde" izstādē apskatāmi arī Annas Kennes pirmie desmit mākslas darbi Foto: publicitātes

Melngalvju nams

Pirms Jāņiem atklātajā glezniecības studijas "Ģertrūde" izstādē apskatāmi arī Annas Kennes - 2010.gada Labestības dienas bērna, kuram "www.ziedot.lv" akcija ļāva sākt staigāt bez spieķiem – pirmie 10 mākslas darbi eļļā. Glezniecības studija "Ģertrūde" darbojas no 2009. gada, un tajā mākslinieka Ralfa Jansona vadībā līdz ar Annu gleznot mācās cilvēki, kuri izvēlējušies brīvo laiku veltīt savai pašizglītošanai un priekam.

Izstāde būs atvērta apmeklētājiem Melngalvju galerijā, Rātslaukumā 7, līdz 24.jūlijam.

Darbs no LNMM izglītības programmas "Es un māksla" sezonas noslēguma labāko darbu skates
Darbs no LNMM izglītības programmas "Es un māksla" sezonas noslēguma labāko darbu skates Foto: publicitātes

Vēstures un kuģniecības muzejs

Muzejā apskatāma izstāde "Antons Buhholcs (1848 -1901): numismāts un kolekcionārs". Buhholca monētu kolekcijas reti un unikāli eksemplāri izstādīti hronoloģiskā secībā, skatītājam sniedzot iespēju uzskatāmi izsekot monētu kalšanas Rīgā astoņiem gadsimtiem. Medaļu kolekcijas eksponāti ir vērtīgi mākslas darbi - vēstures liecības.

Buhholca kolekcionāra gars kaismīgi apkopoja kolekcijās gan numismātiku, gan mākslas darbus, gan ļoti prozaiskas liecības: piemēram, kvīti, kas apliecina, ka viņa tēvs 1867.gadā ir samaksājis divus rubļus suņa turēšanas nodokli.

Izstādē "Antons Buholcs: numismāts un kolekcionārs" izstādītas retas un unikālas monētas
Izstādē "Antons Buholcs: numismāts un kolekcionārs" izstādītas retas un unikālas monētas Foto: publicitātes

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs

Sākot ar 2.jūliju, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenās ēkas (K. Valdemāra ielā 10a, Rīgā) otrā stāva vestibilā notiks kārtējā LNMM izglītības programmas "Es un māksla" sezonas noslēguma labāko darbu skate. Darbi tapuši, bērniem un pieaugušajiem divas reizes nedēļā satiekoties muzejā, mēģinot saprast, kas ir mākslas, iepazīstot darba uzbūves elementus, izteiksmes līdzekļu iespējas un tematisko daudzveidību, vienlaicīgi paplašinot zināšanas par mākslas vēsturi, mākslinieku personībām un mākslas virzieniem.

Katra nodarbība tiek veltīta kādai ar mākslu saistītai tēmai: tā sākas ar sarunām par šo principu un turpinās ar zīmēšanas uzdevumu, kur praksē var pārbaudīt iegūtās atziņas. Akcents nodarbībās tiek likts uz mākslas procesa iepazīšanu.

Baltkrievu fotogrāfa Andreja Lenkeviča darbs no fotoizstādes "Pagānisms"
Baltkrievu fotogrāfa Andreja Lenkeviča darbs no fotoizstādes "Pagānisms" Foto: publicitātes

KIM?

1.jūlijā "kim?" laikmetīgās mākslas centrā notiks zviedru mākslinieces Idas Petersones, baltkrievu fotogrāfa Andreja Lenkeviča un "Sūzenas Sontāgas camp kino" izstāžu atklāšana.

Zviedru mākslinieces Idas Petersones izstādē "Tatārijas jēraugs un citi valdzinoši pagātnes stāsti" aplūkojamas fotogrāfijas, skulptūras un zīmējumi.

Baltkrievu fotogrāfa Andreja Lenkeviča fotoizstādē "Pagānisms" varēs aplūkot ap 30 melnbaltās fotogrāfijas, kuras apkopo liecības par vēl aizvien dzīvo pagānu kultūru Baltkrievijas lauku apvidos.

Izstāde "Sūzenas Sontāgas camp kino" būs kā pieaicinātu mākslinieku, kuratoru un teorētiķu izvēlētu filmu pāru privāta, maza kamerkino sesija 28 dienu garumā, ekspozīciju iekārtojot un organizējot pēc ASV filmu industrijas 20.gadsimta 1930.gadu fenomena - mazformāta kinoteātra principa, kad par vienas kino biļetes cenu apmeklētājiem tika piedāvāts noskatīties uzreiz divas filmas.

Darbs no jaunās gleznotājas Sandras Silevičas personālizstādes "Summer’s Glory"
Darbs no jaunās gleznotājas Sandras Silevičas personālizstādes "Summer’s Glory" Foto: publicitātes

Lidostas "Rīga" A un C terminālis

No 1. līdz 21. jūlijam starptautiskās lidostas "Rīga" termināļa A un C izlidošanas sektoros skatāma jaunās gleznotājas Sandras Silevičas personālizstāde "Summer’s Glory". Mākslinieces gleznām raksturīgs hipnotisks šarms, kas skatītāju ieved eksotiskā pasaulē, kur rotaļīga spontanitāte mijas ar meditatīvu dziļumu, kur konkrētais saplūst ar noslēpumaino, kur līdzās bērnišķīgai sirsnībai atklājas pavedinošs vilinājums. Darbos ir skaidrība un precizitāte, kas nebrīdi nezaudē vieglumu un atraisītību, košu krāsu un organisku ornametu izplatījums, kas atgādina par sapņiem un mīlestību. Jaunā gleznu sērija tapusi ceļojumos gūto iespaidu rezultātā.

Piedāvājot caur termināļa telpām ielūkoties mākslas pasaulē un, radot patīkamu atmosfēru saviem klientiem, starptautiskā lidosta "Rīga" turpina iesāktās kultūras telpas tradīcijas.

Darbs no mākslinieces Gintas Stavrovskas personālizstādes "Krāsa. Vasara. Rozes"
Darbs no mākslinieces Gintas Stavrovskas personālizstādes "Krāsa. Vasara. Rozes" Foto: publicitātes

No 4. jūlija galerijā būs Liepājas mākslinieces Gintas Stavrovskas personālizstāde "Krāsa. Vasara. Rozes" - izlase no pēdējo četru gadu laikā tapušajiem darbiem. "Roze nav atminama. Tā vienmēr pārsteidz. Uzzied tad, kad tai iegribas un arī novīst gluži nelaikā. Tikpat skaists kā roze var būt nolupušu tapešu fragments, kāds ieplaisājušas flīzes stūrītis vai sienas ornaments," saka māksliniece. Ir bijušas personālizstādes Liepājā, Aizputē, Kuldīgā un Rīgā. Piedalījusies grupu izstādēs Liepājā, Valmierā, Rīgā, Ventspilī, Klaipēdā un Venēcijā.

Izstāde būs aplūkojama līdz 6. augustam.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu