Grasmanis: «Live Fest» ir festivāls pieaugušiem cilvēkiem (4)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Jūlijs un augusts tradicionāli ir mūzikas festivālu laiks. Jūnija beigās, protams, lielākā aktualitāte ir XXV Vispārējie latviešu dziesmu un XV deju svētki, kurus svinīgi atklās svētdien, 30.jūnijā, Viestura dārzā, taču paralēli Jūrmalā, Dzintaru koncertzālē tajā pašā 30. datumā norisināsies arī jaunizveidotā (tas notiek tikai otro gadu) mūzikas festivāla «Live Fest» īpašais roka leģendu koncerts ar britu grupas «Animals and Friends» piedalīšanos. Par roka vecmeistariem, kas jaunāki nekļūst, džeza un R&B mūziku uz īsu sarunu aicināju festivāla idejas autoru un vadītāju Ojāru Grasmani.

1980. gadu izskaņā pasaules politiskajā kartē norisinājās lielās pārmaiņas. Beigām tuvojās aukstais karš, Mihaila Gorbačova (Михаил Горбачёв) laikā sāka izsīkt reliģijai līdzīgais fanātisms saistībā ar komunismu un jaunieši arvien biežāk lūkojās rietumu virzienā. Viens no cilvēkiem, kas rietumu populārās mūzikas menedžmenta principus centās ieviest padomju Latvijā, bija Ojārs Grasmanis, kas 1987. gadā kļuva par tolaik jaunās grupas «Linga» menedžeri un palīdzēja Gvido Lingam un kompānijai ierakstīt un izdot pirmo albumu. Sekoja darbs ar «Jaunu Mēnesi», uzvara Sopotas festivālā Polijā, kas atvēra durvis uz plašāku auditoriju ne tikai grupai, bet arī Grasmanim ļāva iekļauties Eiropas un plašās Krievijas šovbiznesa aprindās. Pēc vairāku gadu darba mūzikas ierakstu izdošanas lauciņā Grasmanis atgriezies pie koncertu rīkošanas, iepriecinot nopietnās mūzikas cienītājus ar fado dīvu Marizas, Karmiņu, džeza meistara Al di Meolas, dziedātājas Kasandras Vilsones (Cassandra Wilson), Rendijas Kraufordes, «The Manhattan Transfer» u.c. soula, R&B un tautas mūzikas mūziķu koncertiem.

Kā tu nonāci līdz idejai par festivālu?

Ar koncertu rīkošanu nodarbojos jau sen, vēl kopš 1990. gadu sākuma, kad palīdzēju organizēt jauno dziedātāju konkursu «Jūrmala». Vēlāk bijuši lielāki un mazāki koncerti - veiksmīgāki un ne tik veiksmīgi, taču paralēli esmu organizējis arī nelielus minifestivālus - «Cool Weekend Party», «Back to scool», «Zvaigžņu lietus» u.c. Šobrīd beidzot esmu atradis vēlamā festivāla formulu, arī vietu - Jūrmalu, kurā varētu veidot jaunu R&B un džeza mūzikas festivāla tradīciju ar pasaules līmeņa māksliniekiem. Protams, tas nav nekas jauns. Es pieturos pie Eiropā jau atrastas formulas - kā paraugu var minēt Montre Džeza festivālu.

Vai pats arī esi apmeklējis kādu no Montre Džeza festivāliem?

Trīs reizes un labprāt apmeklētu vēl. Kā jau zini, šodien tas ir nosacīti džeza festivāls, tajā muzicē dažādu žanru mūziķi. Jūrmalas Dzintaru koncertzāle šajā ziņā ir unikāla - tā ir sēdošā zāle, kuru parasti apmeklē mūziku klausīties alkstoša nopietna publika, un šā Montre festivāla koncepcija tur varētu nostrādāt vislabāk. Iedomājies, zālē ir aptuveni četri tūkstoši sēdvietu un, lai arī biļetes ir padārgas, uz skatuves katru vakaru uzstājas Džordžs Bensons, Als Žaro vai «Deep Purple» ar simfonisko orķestri, Stings utt.

Tas nav festivāls, kurā pūlis mīcās pa dubļiem pļavas vidū pie milzīgas skatuves... Vai var teikt, ka «Live Fest» ir festivāls pieaugušiem cilvēkiem?

Jā. Noteikti. «Live Fest» ir festivāls pieaugušiem cilvēkiem. Atsevišķi koncerti, protams, arī ģimenēm.

Vai festivālam talkā nāk ari Jūrmalas pilsētas pašvaldība?

Bez pašvaldības un sponsoru atbalsta, protams, nekas tāds apjomīgs nevar notikt. Tam pašam Montre Džeza festivālam budžets, ja nemaldos, ir kādi 20 miljoni eiro. Šis ir pirmais gads, kad Jūrmalas pašvaldība mūs atbalsta. Kopumā festivāla ietvaros šovasar ir četri pasākumi - divi Dzintaru koncertzālē, viens Kuldīgā (uzstāsies 70. gadu britu glemroka supergrupa «Slade») un viens Kalnciema kvartālā - pa ceļam uz Jūrmalu, kurā jau uzstājās gvatemaliešu izcelsmes dziedātāja Gabija Morīno.

30.maija pasākums gan vairāk tāds rokkoncerts - «Remix», «Linga», «Satellites LV», «Zig Zag», «Animals and Friends»...

Jā, koncerta moto ir «roka leģendu diena» - koncerts, kurā ir iespēja klātienē redzēt leģendārus rokmūziķus, kuri vēl aktīvi un muzicē. Pagājušogad, piemēram, «Live Fest» uzstājās «Manfred Mann's Earth Band», šogad «Animals and Friends», kurā no oriģinālā «Animals» sastāva muzicē bundzinieks Džons Stīls (John Steel).

Mēs neviens nekļūstam jaunāki, arī mūsu jaunības dienu elki - rokmūziķi.

Diemžēl, kad pirms diviem gadiem jau biju vienojies par koncertu Latvijā ar Robinu Gibu (Barry Gibb) no «Bee Gees», viņam tika diagnosticēts vēzis un iespējamais leģendas koncerts tā arī nekad nenotika. Tas pats stāsts ar «Uriah Heep», kad nomira grupas basģitārists.

Vispār nākotnē es festivālā vēlētos redzēt tādus mūziķus kā Braeins Ferijs, «Creedence Clearwater Revival» u.tml. roka vecmeistarus. Šogad diemžēl visi festivāla koncerti ir ar atsevišķiem datumiem, lielā mērā Dzintaru koncertzāles remonta dēļ, bet nākotnē ir doma veidot lielāku, vairāku koncertu apvienotu pasākumu.

Foto: TVNET

Biļetes pārdošanā uz festivālu «Live Fest 2013» iespējams iegādāties www.bilesuparadize.lv un «Biļešu paradīzes» tirdzniecības vietās visā Latvijā.

www.livefest.lv

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu