Jaunā kinoblogere: filmas uzdevums - nodot vēstījumu (17)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: no personiskā arhīva

Zinātkāra, tieša, labsirdīga – tā sevi raksturo Paula Laurinoviča. Deviņpadsmitgadīgā Paula uzvarēja starptautiskajā jauno kinoblogeru konkursā «28 Times Cinema» un augusta beigās dosies pārstāvēt Latviju prestižajā Venēcijas kinofestivālā.

Viss aizsākās ar mājasdarbu

Bloga veidošanu Paula sāka vidusskolā, uz ko pamudināja viens no mājasdarbiem – kino recenzijas rakstīšana. Viņa rakstīja par dažādām tēmām: apmeklētiem pasākumiem, spilgtākiem notikumiem, teātra izrādēm, koncertiem un, protams, kino. Paula sevis rakstīto izvēlējās nepublicēt, jo nebija pārliecināta, vai raksta tik labi. «Tas bija kā manu atmiņu pieraksts,» stāsta Paula.

Nejaušā sakritība

Par konkursu Paula uzzināja nejauši, kinoteātra «Splendid Palace» mājaslapā meklējot, kādas filmas viņa gribētu noskatīties. Ieraugot ziņu par jauno kinoblogeru konkursu, Paula nolēma pamēģināt: «Kino mani vienmēr ir interesējis. Konkursa uzdevums bija trīs recenziju uzrakstīšana par filmām pēc pašas izvēles. Man jau uzreiz bija prātā tās filmas, par kurām es gribētu rakstīt, – «Amour» (2012), «Dans la maison» (2012), un «Silver Linings Playbook» (2012).»

Par uzvaru Paula nedomāja, galvenais bija piedalīties, taču, uzvarot konkursā, Paula bija pārsteigta un priecīga. Līdzās braucienam uz Venēcijas kinofestivālu Paulai ir dota iespēja rakstīt kino blogu «Splendid Palace» mājaslapā: «Visām trīs konkursa finālistēm ir piešķirtas Zelta kartes, ar kuru varam apmeklēt filmas bez maksas.» Paulai šī ir lieliska iespēja pastāstīt citiem par redzētām filmām, izteikt savu viedokli un dzirdēt citu domas par viņas rakstīto.

Lai piedalītos konkursā, viens no kritērijiem bija labas angļu valodas zināšanas. Paula saka, ka tās viņa ieguvusi vidusskolā, kur angļu valodu mācīja ļoti laba pasniedzēja. Lai uzlabotu angļu valodas zināšanas,

Paula citiem iesaka skatīties filmas angliski un lasīt angļu subtitrus vai skatīties filmu latviski un lasīt angļu subtitrus.

«Man tā šķiet vieglāk iemācīties valodu, jo tas ir interesanti tev pašam,» komentē Paula.

Filmas, slaveni kino kritiķi, Venēcijas apskate

Venēcijā Paula kopā ar pārējiem konkursa uzvarētājiem uzturēsies 12 dienas. Šo dienu laikā viņa varēs apmeklēt piedāvātās kinofestivāla filmas, ar pārējiem konkursa uzvarētājiem izveidos žūriju, kurā apspriedīs redzētās filmas un izteiks savu viedokli par tām. Vislielākais prieks Paulai ir par iespēju satikt pasaulē zināmus kino kritiķus, diskutēt ar viņiem un redzēt, kā profesionāļi spriež par redzētajām filmām.

Paula Laurinoviča
Paula Laurinoviča Foto: no personiskā arhīva

Par godu šim notikumam speciālas balles kleitas nav jāšuj, bet koferī jāieliek vakarkleita un kurpes. Svinīga ģērbšanās būs noteikti.

Kāpēc medicīna, nevis rakstniecība?

Vaicājot, kāpēc Paula izvēlējās studēt medicīnu, nevis kreatīvāku profesiju, viņa atbild, ka visu mūžu šķitis, ka tas ir viņas aicinājums. «Šā gada laikā mācoties medicīnu Rīgas Stradiņa universitātē, es sapratu, ka man padodas radošākas lietas. Bet es tiešām varu apbrīnot cilvēkus, kas nododas medicīnai!» Šobrīd Paula ir nolēmusi mainīt studiju programmu.

Tāpat Paula cītīgi gatavojas XXV Dziesmu un Deju svētkiem, kuros piedalīsies ar Saldus tautas deju ansambli «Kursa».

Komentāri (17)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu