Sākas «Skroderdienas Silmačos»! Ieskaties aizkulisēs... (6)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Pirms pāris dienām Nacionālajā teātrī sākās aktieru pirmie deju mēģinājumi populārākajai Jāņu laika izrādei «Skroderdienas Silmačos». Jau šovakar, 13. jūnijā, plkst. 19:00 priekškars vērsies pirmajai šā gada «Skroderdienu Silmačos» izrādei.

Jāņi nav iedomājami bez Rūdolfa Blaumaņa lugas «Skroderdienas Silmačos». Luga ir tapusi jau 1902. gadā, bet joki un spēlētās situācijas ir aktuālas vēl šodien.

Kā ik gadu pirmsjāņu dienās, Silmaču sētā atkal ieradies Dūdars, viņam pa pēdām žīdu ģimenīte – pauninieks Ābrams ar dēlu Joski un šneideriene Zāra, bet priekšā jau gaida Bebene, Tomuļmāte un Pindacīša, un skroderdienas iet vaļā - uzbrūk bites, sprāgst krāsns, pazūd zaļā krūze un lūst sirdis!

Izrāde teātrī būs vērojama no šodienas, 13. līdz 22. jūnijam, un lomās iejutīsies viss Nacionālā teātra krējums, tādi aktieri kā Ainārs Ančevskis, Jānis Āmanis, Liene Gāliņa, Uldis Anže, Dita Lūriņa, Marija Bērziņa, Zane Dombrovska, Madara Botmane, Mārtiņš Egliens, Uldis Dumpis, Zane Jančevska, Inga Misāne-Grasberga, Ivars Puga, Voldemārs Šoriņš un citi.

Jau ģenerālmēģinājumos jūtams Jāņu gars

TVNET paviesojās izrādes «Skroderdienas Silmačos» ģenerālmēģinājumos un izjuta uz skatuves valdošo pirmssvētku gaisotni. Deju mēģinājumu vadīja horeogrāfe Inga Raudinga, kura lieliski spēja savākt kopā lielo aktieru grupu un likt viņiem darboties, nevis nodoties sarunām un jokiem.

Grūtāk deju soļu apguve padevusies Voldemāram Šoriņam, bet ar uzcītību un daiļā dzimuma skatuves kolēģu palīdzību aktieris ātri vien iemācījās dejas, un beigās viņa sejā pat bija saredzams dejas prieks!

Starplaikos aktieri pavadīja laiku sarunās, daudz jokoja, tā uzturot pozitīvu un enerģijas pilnu noskaņu visa mēģinājuma laikā. Centīgākie arī starplaikos steidza atkārtot deju soļus un noslīpēt tehniku. Sieviešu mīlulis aktieris Ainārs Ančevskis pauzes izmantoja, lai skatuves aizmugurē nodotos «Skroderdienu Silmačos» scenārija lasīšanai un savas lomas atkārtošanai. Aktierim šajā gadā ir tikusi Dūdara loma.

Kā jau ikvienā izrādē, darbojas divu aktieru grupas, kuras nomainīs viena otru izrādēs. Paralēli mēģinājumam tika ceptas plānās pankūkas; tādas izrādē stūķē aiz vaigiem Pindacīša.

Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Aktieri spēlēs senos latviešu instrumentus

Interesants ir fakts, ka aktieri ne tikai dziedās izrādē «Skroderdienas Silmačos», bet arī spēlēs senos latviešu instrumentus. Tāpat arī uz skatuves esošie rekvizīti ir pieskaņoti darbības laika posmam un lieliski uzbur senās lauku sētas un arī Jāņu atmosfēru.

Deju mēģinājums notika skatuves tērpos, kuri būs redzami arī izrāžu laikā; siltajā laikā aktieriem bija karsti. Aktrise Inga Misāne-Grasberga pauzītes izmantoja, lai pasēdētu un atpūstos, karstums bija nogurdinājis daiļo aktrisi. Tomēr, atsākoties mēģinājumam, Inga metās dejās ar milzīgu enerģiju un paguruma pazīmes nebija manāmas ne aktrises smaidā, ne acīs.

Komentāri (6)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu