Uzdāvina zeltu Katedrāles kupola apzeltīšanai

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas metropolīts Aleksandrs dāvinājumā saņēmis aptuveni 600 gramu visaugstākās kvalitātes zelta. Tas paredzēts Rīgas Kristus piedzimšanas katedrāles zvanu torņa kupola apzeltīšanai, tā informēja LNT ziņas.

Atlicis apzeltīt kupolu

Katedrāles atjaunošana iesākās 2005.gadā. Tagad ir noslēdzies pirmais akcijas „Svet” jeb „Gaisma” posms - celtne atguvusi vēsturisko veidolu. Šobrīd vien atlicis atjaunot galveno kupolu. Tā apzeltīšana sāksies pēc mēneša un turpināsies līdz rudenim, vēstīja raidījums.

Metropolīts Aleksandrs skaidroja, ka baznīcu kupolu apzeltīšana sakņojas jau senās Bizantijas tradīcijās, veidojot dievnamus krāšņus un spilgtus kā atspulgu dabas košumam. Zelts ir arī labklājības un mūžības simbols.

„Īpaši baznīcai jābūt, lai atgādinātu Dieva valstību, nevis pelēcīgai vai kaut kādai tur vēl brūnai, bet gan skaistai, spilgtai, lai cilvēks, pienākdams klāt pie baznīcas, redz – svētki jau no ārpuses, baznīca ir svētki,” uzskata metropolīts Aleksandrs.

Zelta kupolu nevarēs apskādēt putni

980. proves zeltu, kā pietikšot visam kupolam, metropolītam pasniedza ilggadējais baznīcas mecenāts – uzņēmums „Skonto būve”. Šādu zeltu izmantojot kupolu apzeltīšanai visā pasaulē.

Kā informēja LNT ziņas, ar zelta loksnēm būs jāpārklāj aptuveni 100 kvadrātmetri kupola. Pēc rekonstrukcijas tam jākļūst par vienu no Rīgas spilgtākajām rotām vismaz uz nākamajiem 30 gadiem. Zelts izmaksājis aptuveni 26 tūkstošus eiro un nācis no Vācijas.

Kupola apzeltīšanu var veikt tikai īpašos laika apstākļos, tādēļ darbi speciāli pārcelti uz šo vasaru, kaut gan tos varēja sākt jau agrāk. Darbs būs smalks, tādēļ joprojām turpinās trīs vislabāko meistaru atlase šā uzdevuma veikšanai.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu