Mākslas festivālā «Cēsis 2013» būs gan pārsteigumi, gan klasiskas vērtības (1)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Mākslas festivālā «Cēsis 2013», kas dažādās vietās Cēsīs norisināsies laikā no 28.jūnija līdz 20.jūlijam, tiks piedāvāti gan pārsteigumi, gan klasiskas vērtības, pirmdien festivālam veltītajā preses konferencē žurnālistiem sacīja festivāla direktors Juris Žagars. Septītajā Cēsu mākslas festivālā kopumā iecerēti 32 notikumi vizuālajā mākslā, mūzikā, kino, teātrī un gastronomijā, bet pārsteigumi gaidāmi divos segmentos - mūzikas programmā un gastronomijā, kas ir līdz šim festivālā nepārstāvēta joma.

Keidžs un «Nepieradinātās vakariņas»

Žagars uzsvēra, ka festivāls tiks atklāts 28.jūnijā plkst.19.30 ar multimediālu koncertuzvedumu «Latvijas Radio koris, Keidžs un laiks» Cēsu sporta kompleksa zālē. Koncertu veidojuši Latvijas Radio kora vadītājs Sigvards Kļava kopā ar režisoru Robertu Rubīnu, un tajā tiks savienots it kā atšķirīgais - Džons Keidžs un Hārdijs Lediņš, dadaistiskā dziedāšana un baznīcas zvani, kontrabasists dziedās, bet dziedātājs spēlēs kontrabasu. Uzveduma pamatā būs attēlu un skaņas attiecību risinājuma meklējumi, attēlu klātbūtne būs jaušama gan gaismu spēlēs, gan videoprojekcijās, bet skaņa eksponēsies gan dzīvajā atskaņojumā, gan fonogrammā.

«Šis ir projekts, par kuru tehniskie darbinieki vēl joprojām ir neizpratnē, kā to varēs īstenot,»

piebilda festivāla direktors.

Otrs festivāla pārsteigums būs Gundegas Skudriņas iecerētā divu stundu gastronomiskā performance «Nepieradinātās vakariņas», kas 19.jūlijā plkst.20 notiks Cēsu pils klētī. Tajā gaidāmas ne vien garšai, bet arī redzei, taustei, dzirdei un smaržai neierastas sajūtas.

Kā žurnālistiem pastāstīja performances idejas autore Skudriņa, viņai ir laimējies daudz ceļot un daudz ko iepazīt. Iedvesmojoties no citviet redzētā un apjaušot, ka arī Latvijā ir talantīgi pavāri, scenogrāfi un gaismotāji, viņa kopā ar restorāna «36.līnija» šefpavāru Lauri Aleksejevu un scenogrāfu Rūdolfu Baltiņu nolēmusi veikt šādu Latvijā vēl nebijušu gastronomisku eksperimentu. Turklāt īstenot ieceri palīdzēs arī Rīgas Tehniskajā universitātē studējošie ķīmiķi. «Performances laikā piecās kārtās tiks atdots gods ēdienam. Viss būs sabalansēts, taču mēs centīsimies mānīt acis. Performance raisīs dažādas emocijas, bet, kādas tieši - tas atkarīgs no katra ēdāja paša,» sacīja Skudriņa. «Runājot par ēdienu - tā būs intriga. Apsolu, ka viss būs ēdams un visi būs paēduši. Izmantosim gana daudz vietējo produktu,» piebilda restorāna «36.līnija» šefpavārs Aleksejevs.

Festivāla vizuālās mākslas programmu vadītāja Daiga Rudzāte piedalās preses konferencē par Mākslas festivālu "Cēsis 2013"
Festivāla vizuālās mākslas programmu vadītāja Daiga Rudzāte piedalās preses konferencē par Mākslas festivālu "Cēsis 2013" Foto: LETA

Žagars norādīja, ka, kaut arī «Nepieradinātās vakariņas» ir visu laiku dārgākais festivāla pasākums un tā cena ir 40 latu, biļetes uz to ir tikpat kā izpirktas. Tālab esot jādomā par papildu seansu.

Deviņi muzikāli notikumi

Savukārt festivāla mūzikas programmas vadītāja Indra Lūkina sacīja, ka mūzikas programmā šogad tiks piedāvāti deviņi notikumi amplitūdā no kamermūzikas koncerta «Elektroakustiskās spēles Cēsu klētī» līdz plašākiem koncertiem estrādē, kas var pulcēt pat vairākus tūkstošus cilvēku.

Lūkina uzsvēra, ka Cēsu mākslas festivālā dažkārt izdodas atklāt jaunas zvaigznes, piemēram, pirms diviem gadiem tā noticis ar akordeonisti Kseniju Sidorovu. Šogad mūziķe klausītājus priecēs 29.jūnijā plkst.20 Cēsu sporta kompleksa zālē, piedāvājot koncertu «Ksenija Sidorova un «Sinfonietta Rīga«» jaunā un perspektīvā diriģenta Jāņa Liepiņa vadībā. Tāpat mūzikas programmā figurē arī tādi vārdi kā Raimonds Pauls, Kaspars Zemītis, Daumants Kalniņš, Ilona Bagele, profesionālais pūtēju orķestris «Rīga» un citi.

Festivāls piedāvās arī trīs izstādes

Lūkina arī norādīja, ka festivālā tiek attīstītas izglītojošās programmas. Ja pagājušā gada jaunievedums bija bērnistaba, tad šogad ir padomāts arī par jauniešu auditoriju - 11.jūlijā norisināsies «Jauniešu weekends», kura laikā par jauniešiem draudzīgu cenu - trim latiem - tiks piedāvāts vizuālās mākslas izstāžu apmeklējums, Luvēnlanēvas studentu simfoniskā orķestra koncerts «Dejas ar Riekstkodi un Beļģijas studentu orķestri» Cēsu sporta kompleksā, kā arī džeza mūziķu «Bunch of Gentlemen» koncerts klubā «Fonoklubs».

Vizuālās mākslas jomā festivāls piedāvās trīs izstādes. Starptautiskajā laikmetīgās mākslas izstādē «Vasaras lasījumi», kuras kurators ir Ķēstutis Kuizins no Lietuvas, iekļausies naratīvs, fikcija un dokumentālisms, pastāstīja vizuālās mākslas programmas vadītāja Daiga Rudzāte. Izstādē, kas būs aplūkojama Cēsu Alus brūzī un pilsētvidē, būs iekļauti Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Meksikas, Moldovas, Lielbritānijas, Šveices, Argentīnas, Slovēnijas un Čehijas mākslinieku darbi.

Festivāla mūzikas programmas vadītāja Indra Lūkina (no kreisās), festivāla vizuālās mākslas programmu vadītāja Daiga Rudzāte, festivāla rīkotājs Juris Žagars, kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende, festivāla atbalstītāju pārstāve - "LMT" viceprezidente Laura Keršule un Cēsu novada domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Rozenbergs piedalās preses konferencē par Mākslas festivālu "Cēsis 2013"
Festivāla mūzikas programmas vadītāja Indra Lūkina (no kreisās), festivāla vizuālās mākslas programmu vadītāja Daiga Rudzāte, festivāla rīkotājs Juris Žagars, kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende, festivāla atbalstītāju pārstāve - "LMT" viceprezidente Laura Keršule un Cēsu novada domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Rozenbergs piedalās preses konferencē par Mākslas festivālu "Cēsis 2013" Foto: LETA

Bijušajā Cēsu tipogrāfijā varēs aplūkot Karlīnas Vītoliņas pirmo personālizstādi «Portreti», kuru veidos apmēram 70 melnbaltās lielformāta fotogrāfijas. Viņas uzņemtie attēli bieži publicēti vietējos stila žurnālos, taču šī personālizstāde būs nepieradinātāka, apveltīta ar intrigu, kas piemīt ikviena mākslinieka pirmajai izstādei. Toties Cēsu Izstāžu namā būs skatāma Vizvalža Ziediņa darbu izstāde «Bezdibenis. Visvaldis Ziediņš», kas skatītājus iepazīstinās ar iepriekš vēl neeksponētiem mākslinieka darbiem.

Visas festivāla izstādes būs atvērtas apmeklētājiem līdz 31.jūlijam.

Teātris un Valentīnas Freimanes britu kino klasikas izlase

Kā pastāstīja Žagars, teātra programmas pamatā šogad būs trīs jaunā, provokatīvā, veiksmīgu starptautisku karjeru sākušā Latvijas režisora Vladislava Nastavševa iestudējumi - Latvijas Nacionālā teātra izrāde «Vecene», kā arī Valmieras teātra izrādes «Jūlijas jaunkundze» un «Makbets». Festivāla direktors pastāstīja, ka «Makbets» varētu tikt spēlēts kā performance, kurā galveno lomu spēlēs pats Žagars. Turklāt, tā kā «Makbeta» izrādes diena - 7.jūlijs - ir vienā dienā ar Dziesmu un deju svētku noslēguma koncertu, ir iecere Cēsu sporta kompleksa hallē sarīkot šī koncerta translāciju, pavēstīja festivāla direktors.

Viņš piebilda, ka festivāla noslēguma izrāde - Liepājas teātra izrāde «Pūt, vējiņi!», kas Cēsu pils parka brīvdabas estrādē būs skatāma 20.jūlijā plkst.21 -, arī atšķirsies no tās, kāda tā tiek rādīta uz teātra skatuves. Cēsu mākslas festivālā skatītājus gaidīs spēles ar gaismu, turklāt, ja tas tehniski būs iespējams, skatuve tiks novietota ezera pusē.

Tāpat festivālā tiks piedāvāta Valentīnas Freimanes britu kino klasikas izlase. Laikā no 30.jūnija līdz 19.jūlijam būs skatāmi 13 kino seansi. Žagars pastāstīja, ka, atšķirībā no iepriekšējiem gadiem, kad kino tika rādīts nakts seansos brīvā dabā, šogad nakts seansi gaidāmi brīvdienu vakaros plkst.22 Cēsu pils pagalmā, bet darba dienās filmas būs skatāmas jau plkst.20 Cēsu pils klētī.

Biļešu cenas uz festivāla notikumiem būs robežās no trim līdz 15 latiem, un tās ir iespējams iegādāties «Biļešu paradīzes» kasēs, internetā «www.bilesuparadize.lv» un visās festivāla norises vietās.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu