Zaļajiem dārza svētki, Reformistiem romantika, bet uzvarētājiem nakts šampanietis (9)

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Noslēgušās pašvaldību vēlēšanas un līdz ar to rimušas arī kaislības. Rīgas vēlēšanu līderi no «Saskaņas centra» (SC) un «Gods kalpot Rīgai» (GKR) aizvadītajā naktī svinēja uzvaru, pēc vieniem naktī paceļot šampanieša glāzes un nobaudot arī kādu stiprāku dzērienu. Neskuma arī pārējās partijas. Zaļā partija sava biroja pagalmā bija sarīkojusi sirsnīgus dārza svētkus, «Vienotība» ieturēja maltīti nesen atvērtajā viesnīcā «Astor Riga Hotel», bet Reformu partija baudīja romantisku vakaru Ķīšezera krastā klubā «Vindsērfings».

Tiesa gan, kā novēroja dzīvesstila portāls «Sejas», nakts partiju izvēlētajās pulcēšanās vietās noritēja mierīgi, bez īpaši trakulīgām dejām vai citām izdarībām.

Rīgas centrā esošajā viesnīcā «Radisson Blu Hotel Latvija» pulcējās vēlēšanu līderi – SC un GKR. Šis politiskais spēks bija noīrējis viesnīcas 2. stāva konferenču zāli, kur savulaik norisinājušies dažnedažādi svinīgi pasākumi, tai skaitā arī Rīgas Modes nedēļas dizaineru skates.

Gluži kā brāļi - Andris Ameriks (no kreisās) un Nils Ušakovs lasa pirmos apsveikumus, kas atnākuši uz mobilo tālruni
Gluži kā brāļi - Andris Ameriks (no kreisās) un Nils Ušakovs lasa pirmos apsveikumus, kas atnākuši uz mobilo tālruni Foto: Santa Sergejeva

«Saskaņas centra» partijas biedri, kā arī draugi un atbalstītāji uz vēlēšanu rezultātu kopīgu gaidīšanu sāka ierasties ap pulksten deviņiem vakarā. Klātesošie vēroja vēlēšanu tiešraides debates LTV1 ekrānā, kā arī mielojās ar smalkām uzkodām.

Apsveikts ar uzvaru, Nils Ušakovs vispirms sabučoja nevis sievu, bet māti Ludmilu Ušakovu, kas visu vakaru kopā ar citiem ģimenes pārstāvjiem pie viena galdiņa gaidīja vēlēšanu rezultātus
Apsveikts ar uzvaru, Nils Ušakovs vispirms sabučoja nevis sievu, bet māti Ludmilu Ušakovu, kas visu vakaru kopā ar citiem ģimenes pārstāvjiem pie viena galdiņa gaidīja vēlēšanu rezultātus Foto: Santa Sergejeva

Lai arī iepriekš tieši šis politiskais spēks dažādās aptaujās tika minēts kā vēlēšanu līderis, līdz vieniem naktī partijas pulcēšanās vietā netika lietoti grādīgie dzērieni, Kā jau pie uzvarētājiem pieklājas, skanēja tosti un laba vēlējumi. Partijas līderi Andris Ameriks un Nils Ušakovs teica pateicības runas, saskandināja dzirkstošo dzērienu glāzes gan savā starpā, gan ar savām ģimenēm un partijas biedriem. Jau vēlāk divos naktī vēlēšanu līderi baudīja šim vakaram par godu speciāli ceptu kūku.

Rīgas mērs Nils Ušakovs neslēpa prieku, ka vēlēšanas aiz muguras un nu var nodoties svinībām. Tādēļ Ušakovs atbrīvojās no kaklasaites
Rīgas mērs Nils Ušakovs neslēpa prieku, ka vēlēšanas aiz muguras un nu var nodoties svinībām. Tādēļ Ušakovs atbrīvojās no kaklasaites Foto: Santa Sergejeva

Zaļās partijas pārstāvji pulcējās Pārdaugavā savā Kalnciema ielas namā, kas arī jau ilgus gadus ir partijas galvenā mājvieta. Vakar sākās mierīgā atmosfērā. Iepriekšējās, Saeimas vēlēšanās partija līksmoja ēkas iekštelpās, bet šoreiz partijas biedri un atbalstītāji bija pārcēlušies uz ēkas pagalmu, kur bija izvietoti galdiņi. Klātesošie laiku vadīja, mielojoties ar siltām un sātīgām vakariņām latviešu gaumē. Galds bija klāts gan ar partijas sarūpēto cienastu, gan to, ko katrs bija paņēmis līdzi savā groziņā.

Īpašu cienastu – brieža gaļas zupu bija sarūpējis ZP Rīgas mēra amata kandidāts Guntis Belēvičs. Zupa bija atceļojusi no Belēviča zemnieku saimniecības Kokneses pusē. Zupa gāja pie dūšas gan lieliem, gan maziem, un drīz vien lielais katls jau bija iztukšots. Saldajā ēdienā bija milzu bļoda ar zemenēm un putukrējumu. Gaidot rezultātus, visus izklaidēja elegantās latviešu dziedātājas Samantas Tīnas muzikālie priekšnesumi. Savukārt tie, kuri vēlējās sekot līdzi TV tiešraidei un pētīt rezultātus, devās uz iekštelpām, kur bija izvietoti divi lieli ekrāni. Pagalmā bija ierīkots arī batuts, pa kuru lēkāja gan bērni, gan partijas biedri. Daži bija atbraukuši ar savām automašīnām, bet daži ieradušies ar divriteņiem.

Partija «Vienotība» vēlēšanu naktī bija pulcējusies viesnīcas «Astor Riga Hotel» telpās. Pēc pusnakts viesnīcā uzturējās arī partijas vadošie pārstāvji - Solvita Āboltiņa un Valdis Dombrovskis. Te atradās arī «Vienotības» Rīgas mēra amata kandidāte Sarmīte Ēlerte, kuru bija atnācis arī klātienē atbalstīt viņas dēls Krišs. Vienā no viesnīcas zālēm partijas biedri un atbalstītāji sekoja vēlēšanu rezultātiem un debatēm uz lielā ekrāna, citā telpā varēja mieloties ar dažnedažādiem gardumiem.

Šim vakaram bija sagatavota īpaša ēdienkarte – violetie vācu un pašmāju kartupeļu salāti ar parmezāna sieru, zemenēm un zemeņu mērci. Krekeri ar aromatizēto sieru un zemeni, laša mini sendvičs un ledus garneļu maizītes operas gaumē, kā arī vistas gaļas iesmi ar sezama sēklām, krāsaino papriku un sparģeļiem, speķa pīrādziņi un ar sviestu un ķimeņu sieru pildīti kruasāni. Savukārt desertā varēja baudīt šokolādes gliemežvākus ar maskarpones krēmu un burkānu medus kūku. Visu vakaru varēja baudīt arī dažādus atspirdzinošus dzērienus. Tiesa gan, alkoholiskos dzērienus pasākuma viesiem vajadzēja iegādāties par atsevišķu samaksu.

«Vienotības» pasākums bija kluss un ieturēts mierīgos toņos. Partijas biedri laiku vadīja, sarunājoties par vēlēšanu gaitu, un malkoja kafiju vai kādu stiprāku dzērienu.

Savukārt Nacionālās apvienības (NA) pārstāvji vēlēšanu naktī atradās folkklubā «Ala» Vecrīgā. Ap pulksten 23:00 klubā dūdu pavadījumā atpūtās «vienkāršā tauta», kā arī ārvalstu tūristi. Mūzika bija strauja, ritmiska un skaļa, cilvēki malkoja alu. Vairums ģērbti vasarīgās atpūtas drēbēs, un tikai daži politiķi apvilkuši oficiālos uzvalkus.

Bet kluba tālākajā galā bija iekārtojušies NA politiķi un atbalstītāji. Ļaudis sēdēja pie klātiem galdiem un vēroja televīzijas debates par vēlēšanām.

Ķīšezera krastā vēlā nakts stundā Reformu partijas valdes pārstāve Sandra Sondore-Kukule pētīja, ka daudzās Latvijas pašvaldībās Reformu partijai šajās vēlēšanās ir pozitīvi rezultāti
Ķīšezera krastā vēlā nakts stundā Reformu partijas valdes pārstāve Sandra Sondore-Kukule pētīja, ka daudzās Latvijas pašvaldībās Reformu partijai šajās vēlēšanās ir pozitīvi rezultāti Foto: Santa Sergejeva

Vistālāk no Rīgas centra bija devusies Reformu partija, kas vēlēšanu norisi uz lielā TV ekrāna vēroja Ķīšezera krastā izklaides un atpūtas vietā «Vindsērfings». Lai arī Rīgā partijai nebija tik spīdoši rezultāti, citās Latvijas vietās šajās vēlēšanās Reformu partijai ir labi rezultāti. Ķīžezera krastā siltajā naktī partijas biedri un atbalstītāji mielojās ar «Vindsērfinga» sarūpētajām uzkodām, kā arī pēc vieniem ķērās klāt gardai kūkai, kas cepta pašā Rīgas centrā «Teātra bārā». Divos naktī daudzi partijas biedri jau bija devušies uz mājām, bet daži vēl pētīja vēlēšanu rezultātus un pārsprieda aktualitātes.

Komentāri (9)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu