Motormuzejs un zoodārzs ir ne tikai Rīgā!

Kaspars Zaviļeiskis
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

TVNET turpina dalību akcijā "Dižā Baltijas apceļošana", un šoreiz uzmanība vērsta uz Zemgales reģionu mūsu pašu Latvijā. Tur atrodas divi no akcijas objektiem – Rīgas Motormuzeja filiāle Bauskā un privātais minizoodārzs "Dobuļi" Dzimtmisā, kas Iecavas pagastā. Abas ir interesantas alternatīvas rīdziniekiem un ne tikai.

Straujš filiāles progress

Bauskā spēkratu ekspozīcija nebūt nav nekāds jaunums – kas tāds tur veidojies jau astoņdesmito gadu sākumā vēl kolhoza "Uzvara" laikos, taču tieši pēdējie četri gadi Rīgas Motormuzeja paspārnē bijuši viszīmīgākie. Un īpaši manāms progress notiek tieši šogad – filiālē ieguldīti vairāk nekā 100 000 latu, kas nozīmē acīmredzamus uzlabojumus un konkrētu plānu īstenošanu.

Proti, blakus vecajam angāram izveidots jauns – abi gan apvienoti vienā ēkā, 2. stāvā ierīkota ar motoriem ne tik cieši saistīta agrāko laiku amatnieku un iedzīves ekspozīcija, bet ārpusē notiek ne tikai apkārtējās vides labiekārtošana, bet paredzēta arī pašmāju armijas tehnikas ekspozīcija, kā arī rotaļu laukums bērniem.

Tas nav riepu serviss - tā ir motormuzeja filiāle
Tas nav riepu serviss - tā ir motormuzeja filiāle Foto: publicitātes

Tik izteiksmīgas interakcijas kā nesen aprakstītajā Igaunijas Ceļa muzejā Varbusē gan vismaz pagaidām nav gaidāmas, ko sarunā ar TVNET apliecināja arī Rīgas Motormuzeja direktors Aivars Aksenoks, taču progress vienalga ir apsveicams. Aksenoks arī solīja, ka visas paredzētās pārmaiņas būs pabeigtas jau pēc mēneša, kas nozīmē – šīs tūrisma sezonas laikā!

Ko tad te īsti redzēt un ar ko tas atšķiras no Rīgā, S. Eizenšteina ielā 6 redzamā? Diezgan loģiski, ka Bauskā lielāks uzsvars likts tieši uz lauku tehniku, turklāt gan to, kas tika izmantota pirmās Latvijas brīvvalsts laikā, gan to, kas bija aktuāla jau pēc Otrā pasaules kara. Proti, padomju kolhozu laikos.

Taču tas nenozīmē, ka Rīgas muzeja filiālē trūktu arī līdzvērtīgas vieglās tehnikas – glaunu 30. gadu retro automobiļu šeit nav mazums. Turklāt Aksenoks apliecināja, ka līdz ar veiktajām izmaiņām mašīnu uzglabāšanas kvalitātē un drošībā paļāvīgāki kļuvuši arī privātīpašnieki, piekrītot izstādīt savus retro spēkratus arī filiālē Bauskā.

Latvju fords un plastmasas džips

Nu jau divi šāda veida muzeji Latvijā nav nekāds debesu brīnums. Tas veidojies vēsturiski – jau 1972. gadā entuziasti dibināja speciālu Antīko automobiļu klubu, kurā aktīvi darbojās arī tagadējais motormuzeja restaurators Gunārs Dortāns. Ja izdodas inteliģentā paskata vīru (tāds ar brillītēm, zini) noķert pie rokas Rīgā vai filiālē Bauskā, tad silti iesaku nedaudz papļāpāt – kaut vai īsas sarunas laikā uzzināsi lērumu amizantu vēstures lietu. Piemēram, to, kā latvieši savulaik brauca retro autiņu medīšanas ekspedīcijās pie kaimiņiem igauņiem, kuri savulaik pamanījušies pat klētsaugšās slēpt līdz skrūvēm izjauktus agrāko laiku automobiļus...

1995. gada brīnums - Baltijas džips BD 1322 ar plastmasas virsbūvi
1995. gada brīnums - Baltijas džips BD 1322 ar plastmasas virsbūvi Foto: Kaspars Zaviļeiskis

Pats Rīgas Motormuzejs tika dibināts 1989. gadā un kopš tā laika kļuvis par stabilu tūrisma objektu. Nu jau tam līdzās stabilu vietu ieņēmusi arīdzan filiāle Bauskā. Ir vērts apmeklēt abas vietas, jo tās tiešām viena otru papildina.

Spilgtākie eksemplāri Bauskā? Atkarīgs, protams, no interesēm, jo vienam pati eksotika šķitīs 20. gadu kuļmašīna vai vācu traktors "Lanz Bulldog", bet citam, kā, piemēram, arī raksta autoram, tādu godu drīzāk izpelnīsies 1939. gada ražojuma "Ford Vairogs V8".

Jā, jā, bija tādi laiki, kad arī latvieši sadomāja būvēt tiešām elegantus auto un paspēja sadarboties ar pašu Fordu! Turklāt sadarbība bija virzīta ne tikai uz eleganta auto radīšanu, bet arī uz tehniskajām novitātēm.

Auto lietu zinātājiem – šis bija viens no pirmajiem spēkratiem, kam tika ierīkotas visu riteņu hidrauliskā pievada bremzes... Jā, kas vēl interesanti – rūpnīcas "Vairogs" revolucionāro auto nodaļu bija uzticēts vadīt Krišjāņa Barona mazdēlam Paulim Baronam!

Tiešām interesantu stāstu tātad netrūkst. Turklāt ne tikai no tik seniem laikiem. Bauskā iespējams apskatīt arī leģendāro 1995. gada Baltijas džipu BD 1322, kas tika būvēts uz UAZ auto rāmja un šasijas un kurā tika izmantots GAZ-24 jeb "Volgas" benzīnmotors (dīzeļa gadījumā - "IVECO"). Taču visamizantākais bija kas cits – vienīgā sastāvdaļa, kas tika ražota tepat Latvijā, bija virsbūve... no plastmasas! Diemžēl vai par laimi šādi džipi tā arī netika saražoti vairumā.

Un tā tālāk. Zināšanai – Rīgas Motormuzeja filiālē Bauskā var nokļūt, braucot pa "VIA Baltica" šoseju un nogriežoties uz Mežotnes pusi, kur tad arī ieraudzīsi neparastu, ar riepām apliktu angāru.

Darba laiks – katru dienu no plkst. 10 līdz 18.

Biļetes cena – Ls 1,5. Akcijas dalībniekiem – Ls 1 (akcijas noteikumus meklē tās mājaslapā; sk. resursus). Līdz Jāņiem jeb pilnīgai rekonstrukcijas pabeigšanai parastā biļete gan izmaksās krietni lētāk visiem – pieaugušajam Ls 0,6, bet bērnam Ls 0,25.

Attālums no Rīgas – 60 km.

Kinozvaigzne ruksis un pāva puķe kā suvenīrs

Filiāle tā saucamajos laukos ir arī Rīgas Zoodārzam. Tā atrodas Kalvenē, bet šoreiz nav stāsts par to. Latvijā ir vēl divas alternatīvas – privātie mini zoodārzi, kuros arīdzan iespējams apskatīt eksotiskus dzīvniekus un putnus. Protams, ne gluži lauvas un krokodilus (būtu pārgalvīgi sagādāt tik lielu pārsteigumu vietējiem medniekiem vai makšķerniekiem dzīvnieku izmukšanas gadījumā), taču mazāku izmēru eksotisko dzīvo radību gan. Viens no šādiem mini zoodārziem atrodams Mores pusē (netālu no Siguldas), bet otrs, akcijā iekļautais, – Dzimtmisā, kas Iecavas pagastā. Tā sakot, pusceļā uz Bausku.

Dubults vellaģīmis jeb Sv. Jēkaba aita
Dubults vellaģīmis jeb Sv. Jēkaba aita Foto: Kaspars Zaviļeiskis

Mini zoo "Dobuļi" veidota kā lieliska brīvdienu atpūtas vieta visai ģimenei. Bez eksotiskiem dzīvniekiem un putniem šeit iespējams arī izmantot bērnu rotaļu laukumu ar visu batutu, kā arī nodoties piknika priekiem.

"Dobuļi" ar tūrisma biznesu nodarbojas deviņus gadus, lai gan mini zoodārzs sākts veidot jau 1998. gadā. Paši saimnieki – Agita un Varis Ķelpes – gan noteikti pasmīnētu par vārdu "bizness", jo nekādu lielo naudu šāda zoodārza uzturēšana nenes un arī no valsts nekāda palīdzība tā arī nav sagaidīta. Taču tas netraucē "Dobuļu" viesiem un jo īpaši viņu mazajām atvasēm sajūsmināties par dažādiem dabas brīnumiem. Šobrīd, piemēram, par aprīlī dzimušiem pundurkazu mazuļiem.

Raksturojot, kāda tad īsti ir "Dobuļu" mini zoo ievirze, Agita smej, ka šeit apskatāms viss, kas lietojams arī ne veģetāriešu uzturā, ieskaitot eksotisko dzīvo radību. Izklausās paskarbi, taču tas, protams, nenozīmē, ka varēsi "Dobuļos" pasūtīt noskatītās mandarīnpīles cepeti.

Ģimenes pieaugums tūlīt gaidāms arī omulīgajai pundurcūkai, ar kārtējo metienu, protams, izcēlušies truši... "Dobuļus" vispār var uzskatīt par bērniem īpaši draudzīgu zoodārzu, jo viss apskatāms bez steigas un tuvumā. Protams, tas liek vecākiem lieku reizi atgādināt – sīkie un viņu ziņkārīgie pirksteļi jāpieskata dubultā, jo dzīvnieks tomēr paliek dzīvnieks. Pilnīgā brīvdabā gan skraida tikai kaķis, suns un kinozvaigzne ruksis Napoleons (tikko atgriezies no piedalīšanās kādā zviedru īsfilmā!). Pārējie tomēr dzīvojas norobežotā teritorijā.

Jā, bērniem gan iespējams arī izvizināties ar poniju, kas, saprotams, nebūt nav mazsvarīgs bonuss.

No apskatāmās eksotikas īpaši gribas izcelt četrragu (!) aitu, kas oficiāli nes Sv. Jēkaba vārdu. Nu, dubults vella ģīmis! Neoficiālie, saimnieku dotie vārdi piešķirti pilnīgi visiem zoodārza iemītniekiem, turklāt gana oriģināli. Kā smej paši saimnieki, lai viesiem jautrāk! Piemēram, dzeloņcūkas lepojas ar vārdiem Šamo un Rahmads, bet jenoti nodēvēti par Boniju un Klaidu.

Vēl jāatzīmē "Dobuļu" oriģinālā pieeja arī nopērkamiem suvenīriem – par Ls 1,5 varēsi savai mīļotajai uzdāvināt daļēji mākslīgu puķi, kas veidota no zoodārzā mītošā pāva atstātās rotas.

"Dobuļi" gaida ciemos katru dienu no plkst. 10 līdz 17, taču saimnieki uzsver, ka vislabāk viesoties rīta pusē, jo tad dzīvnieki ir krietni aktīvāki un līdz ar to interesantāki.

Biļete pieaugušajam maksā Ls 2,5, bērnam Ls 2, ģimenei Ls 7. Akcijas dalībniekiem par puscenu.

Par Ls 5 iespējams sarunāt arī ugunskurvietu ar malku, savukārt grils bez oglēm pieejams par Ls 2. Iespējamo piknikošanu gan vēlams iepriekš sarunāt, piezvanot 29177846.

Attālums no Rīgas – 31 km.

Turpinājums sekos!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu