Atklāj sevī augstmani vai folkloristu Latgalē

Kaspars Zaviļeiskis
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

TVNET turpina dalību akcijā "Dižā Baltijas apceļošana". Šobrīd uzmanība koncentrēta uz mūsu pašu Latviju, kurā ir ko redzēt un ir dažādas iespējas sevi neierasti izklaidēt. Šoreiz stāsts būs par Latgales pusi, liekot akcentu uz augstmaņu izjūtām Preiļos un folkloristu izdarībām mazāk zināmajā Gaigalavā.

Preiļi piedāvā ne tikai sieru, bet arī augstmaņu sajūtas

Cik daudz tu zini par Preiļiem? Pieļauju, ka lielākajai Latvijas iedzīvotāju daļai šī vieta asociējas ar kaut kur dzirdētiem skandāliem sakarā ar nelegālo alkoholu vai tamlīdzīgām negācijām. Tas ir caur un cauri nepareizi. Patiesībā Preiļi ir burvīga, neliela pilsētiņa pašā Latgales centrā, kur ražo ļoti kvalitatīvu sieru, lielākā daļa no kā tiek eksportēta uz ārvalstīm. Paši pilsētiņas iedzīvotāji ar to lepojas tik ļoti, ka pat izveidojuši speciālu Siera laukumu, kurā pamanījušies pat uzstādīt Siera pieminekli. Vēl tur ir proporciju ziņā milzīgs, par pilsētas plaušām dēvēts parks, kurā atrodas kādreizējās poļu grāfu Borhu dzimtas pils drupas. Vēl tur ir novadpētniecības muzejs, kas ir amizants ar to, ka tajā var arī pārlaist nakti. Vēl Preiļos ir moderns, par tā sauktajām Eiropas naudām 2002. gadā renovēts kultūras nams. Un vēl tur darbojas Maskavā skolojusies māksliniece Jeļena Mihailova, kura darina gan smalkus kādreizējo augstmaņu tērpus, gan piļu miniatūras, gan nu jau arī no speciālas plastikas veidotas lelles. Vieta krāšņa, ne īsti draugos ar gaumi, bet viennozīmīgi unikāla un interesanta.

Miniatūrā karaļvalsts
Miniatūrā karaļvalsts Foto: publicitātes

Kā reizi Mihailovas leļļu galerija un miniatūrā karaļvalsts tad arī iekļauta akcijā "Dižā Baltijas apceļošana", tādēļ par šo objektu šoreiz sīkāk.

Atrodas šī vieta Daugavpils ielā 21. Ārēji ne pārāk pamanāmā mājā, tādēļ pa Daugavpils ielu jābrauc izteikti lēni, lai gluži vienkārši "nepašautu" garām. Preiļi, zini, nav Rīga, un lēna braukšana nevienā dusmas neizraisīs.

Kad esi pamanījies ietrāpīt īstajā pagalmā, tad skatam visupirms paveras jau desmit gadus pastāvošā miniatūrā karaļvalsts – divas pilis ar torņiem, tilti, ūdensdzirnavas, karietes. Pēdējās gan nav miniatūras, jo vairāk paredzētas nākamajam solim, ko šeit iespējams pasākt jau kopš 2002. gada, – fotosesijām. Ar pašas mākslinieces vai viņas palīdžu gādību iesākumā vari izvēlēties, kādās drānās vēlies satērpties.

Palīdzība noder arī pārģērbšanās procesā, turklāt ne tikai sieviešu kārtas pārstāvēm, bet arī vīriem – ne velti savulaik augstmaņi neģērbās kautrīgā vientulībā...

Ar meitenēm un sievietēm viss skaidrs – ietērpšanās 17. vai 18. gadsimta princešu, karalieņu, hercogieņu tērpos izraisa neviltotu sajūsmu, jo izskatās tiešām krāšņi. Bet lielākais pārsteigums šeit varētu būt tieši jaunskungiem un kungiem – tici vai ne, bet pat vīriešu kārtas pārstāvji sajutīsies gluži kā citā ādā un neviļus izsliesies kā īsti hercogi, nepiemirstot visvareno un pavēlniecisko izteiksmi ģīmī. Respektīvi, tas tiešām darbojas – šāda māžošanās ar pārģērbšanos ir ne tikai kādreizējo augstmaņu drēbju piemērīšana, bet arī psiholoģisks process, krietni iedarbīgāks par, piemēram, uzvalka pielaikošanu ierastā ikdienas apģērba vietā.

Drēbes pieejamas arī bērniem, tādēļ laipni lūgti uz ģimenes foto, kas pēcāk noteikti tiks atrādīts ne vienam vien draugam un radam.

Pasūti draugam dāvanu – lelli, kas līdzinās viņam!

Salīdzinoši jauna (kopš 2008. gada) Mihailovas karaļvalsts sadaļa ir leļļu galerija, tādēļ, ja pat esi jau šajā Preiļu vietā bijis, droši vari doties uz turieni vēlreiz – būs ko redzēt.

Maestro
Maestro Foto: Kaspars Zaviļeiskis

Jā, māksliniece pieņem arī pasūtījumus – vari iedot viņai drauga, radinieka, kolēģa vai lielākā ienaidnieka fotogrāfiju un, vadoties pēc tās, Mihailova radīs lelli pēc ģīmja līdzības. Protams, kāda pasaku tēla vai citās drānās, lai jautrāk. Izmaksās šāds joks gan, sākot no 200 latiem uz augšu, bet dāvana toties vairāk nekā ekskluzīva un krietni paliekošāka par, teiksim, līdzīgu robu privātajā budžetā iecērtošu milzu konjaku vai ko tamlīdzīgu.

Karaļvalsts viesiem atvērta no pirmdienas līdz sestdienai no plkst. 10 līdz 16, svētdienās no plkst. 10 līdz 17.

Pieaugušajam biļete maksā Ls 1,2, bērnam Ls 0,6. Akcijas dalībniekiem ieeja par puscenu.

Attālums no Rīgas – 206 km.

No hercoga pie folklorista

Tālākā pagātnē tas izklausītos vairāk nekā dīvaini, bet mūsdienās ir pat ļoti interesanti pēc hercoga cienīgām sajūtām Preiļos atklāt sevī īstena latvju folklorista talantu Gaigalavā, kas Rēzeknes rajonā.

Īsti labi neskan, bet spēlēt var - pirmās neatkarīgās Latvijas laikā ražotas ermoņikas..
Īsti labi neskan, bet spēlēt var - pirmās neatkarīgās Latvijas laikā ražotas ermoņikas.. Foto: publicitātes

Šajā ciemā dzīvo un darbojas Gunārs Igaunis – ļoti atraktīvs vīrs un kaislīgs tautas mūzikas cienītājs, kurš ar savu ģimeni pamanījies arī piedalīties TV šovā "Dziedošās ģimenes", kā rezultātā tā joprojām mēdz diezgan intensīvi uzstāties. Taču ne jau tas ir galvenais.

Bikava ielā 2a Gaigalavā atrodams kādreizējā zirgu stallī ierīkots senlaiku mūzikas instrumentu muzejs un pie reizes arī darbnīca. Tur var "ielipt" uz ilgu laiku, jo Igaunis ir ne tikai lielisks stāstnieks, bet arī iesaista viesus īstā jam session, kā pieņemts teikt mūsdienās. Proti, tev ir iespēja muzicēt kopā ar pašu mākslinieku, spēlējot visdažādākos mūzikas instrumentus, kas pēc paša saimnieka iedrošinājuma vairs nešķiet sarežģīts process. Drīzāk otrādi – gana viegls un prieku nesošs! Galarezultātu, protams, nesalīdzināt ar meistaru radīto folkmūziku (mūzikā jau daudz pieredzējušais Igaunis ir kapelas "Dziga" vadītājs, kuras ierakstus iespējams nopirkt turpat uz vietas). Taču vienalga izklausīsies daudz labāk, nekā šobrīd spēj iedomāties.

Igaunis arī zina stāstīt vai par katru no nu jau sešus gadus veidotajā kolekcijā atrodamajiem akordeoniem, ermoņikām, cītarām, mandolīnām, koklēm, bungām un ko tikai visu vēl ne. Ne visi instrumenti gan ir spēlēšanas kārtībā, taču atjaunots ir daudz kas, turklāt Igaunis arī pats darina, piemēram, jaunas kokles.

Kā uzsver pats harismātiskais latgalis – īpaši gaidītas ciemos ģimenes ar bērniem, jo tad garantēta īpaša jautrība.

Šobrīd tiek izbūvēta arī viesu nakšņošanas vieta, ja nu laiks aizskrien pilnīgi nemanot...

Ciemos tiec gaidīts no otrdienas līdz svētdienai no plkst. 10 līdz 18. Iepriekš gan tomēr vēlams piezvanīt un pieteikties – 28728790.

Biļete maksā Ls 1. Akcijas dalībniekiem ieeja par puscenu.

Attālums no Rīgas – 235 km.

Turpinājums sekos!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu