Dramaturģijas festivālā aizliegts iekļaut izrādi par Putinu

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP

Krievijas mūsdienu dramaturģijas festivālā Rostovā pie Donas aizliegta satīriska monoizrāde par premjerministra Vladimira Putina un prezidenta Dmitrija Medvedeva tandēmu, vēsta "Ņezavisimaja gazeta".

Viņi to izlasīja un pārbijās...

Bija paredzēts, ka festivālā "Rostovas lasījumi" savu internetā jau publicēto lugu "Prebiotiķi", kuras darbība vērpjas ap Maskavas mēra Jurija Lužkova atstādināšanu, nolasīs pats autors - publicists Vladimirs Goliševs.

"Cik saprotu, cilvēki, kas pieņēma lēmumu, manu lugu vienkārši nebija lasījuši. Kad mediji sāka ziņot par gaidāmo lasījumu, viņi to izlasīja un pārbijās," viņš sacījis ziņu aģentūrai AFP.

Savukārt pilsētas Jaunatnes teātra direktora pienākumu izpildītājs Aleksandrs Bļizņuks paziņojis, ka luga aizvaino valsts vadītājus, turklāt tās mākslinieciskais līmenis ir zems. "Man pietika izlasīt vienu lappusi, lai saprastu, kas par lietu. Pat pašreizējās demokrātijas apstākļos taču ir jābūt kaut kādām piedienības robežām," viņš sacījis "Ņezavisimaja gazeta" korespondentam.

Putina pārstāvis Dmitrijs Peskovs, kas arī ir viens no lugas personāžiem, avīzei paziņojis: "Autors nav ar mums sazinājies, bet mēs noskaidrosim, kādu izrādi viņš gatavojis."

Jutu, ka mīlu viņus visus kā bērnus

Kā stāsta Goliševs, lugu viņš sācis rakstīt kā satīru, bet pamazām sajutis pieķeršanos saviem personāžiem. "Kamēr tiku līdz beigām, jutu, ka mīlu viņus visus kā bērnus. Un mīlu joprojām," viņš piebildis.

Pēc autora sacītā, tagad viņš

Putinu sācis uzlūkot kā Šekspīra varoni

un pašu lugu gribētu dēvēt par "vēsturiski dokumentālu drāmu vai, iespējams, daļēji par traģikomēdiju".

"Putins patiesi kļuvis par šekspīrisku varoni. Katrs, kas lasījis manu lugu, viegli saskatīs manā Putinā gan jukušo princi Hamletu, gan Ričardu III un karali Līru, gan Malvolio," piebildis Goliševs.

Kā uzskata viena no festivāla rīkotājiem, Rostovas žurnāliste Olga Kalašņikova, atteikums varētu būt skaidrojums ar bailēm no iespējamajām nepatikšanām, piemēram, iesūdzēšanas tiesā.

Spiedienu nav jutis

Pats Goliševs atzinis, ka pagaidām nekādu spiedienu no varas iestāžu puses nav jutis un aizliegumu neuzskata par traģēdiju, jo festivāla programmā luga iekļauta pēc rīkotāju iniciatīvas. "Skandāls, kas ap to sacēlies, mani vienā ziņā pārsteidz, bet, no otras puses, -

kaut kādā mērā pat iepriecina, jo tomēr piesaistījis lugai uzmanību,

un dramaturgam tas, protams, ir patīkami," viņš piebildis.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu