Egliens: Karlsons būtu izcils politiķis! (13)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien, 10. martā, Nacionālajā teātrī priekškaru vērs režisora Mārtiņa Eihes veidotā izrāde "Karlsons, kas dzīvo uz jumta". īsi pirms pirmizrādes TVNET savās izjūtās dalījās paša Karlsona lomas atveidotājs Mārtiņš Egliens.

Kā jūtaties pirms pirmizrādes? Ir lielāks satraukums, ja zināt, ka vērtēs bērni?

Noteikti, jo bērni saka patiesību! Lai gan ģenerālmēģinājumā visi sajutām, ka bērniem patīk un atsauksmes ir labas, tomēr paliek mazs lampu drudzis pirms katras pirmizrādes. Ir jāspēj noskaņoties šim tēlam!

Kā sadzīvojāt ar Karlsona lomu?

Katrā ziņā emocijas ir tikai pozitīvas. Pirmkārt tāpēc, ka šī ir viena no visfantastiskākajām klasikām bērnu literatūrā un ir liels prieks tajā tēlot. Otrkārt, tāpēc, ka galu galā es esmu pats Karlsons! Bet vispār visa izrāde tapa ļoti kolektīviskā darba gaisotnē, daudz improvizējām un radījām kopdarbā.

Izdomāta tēla atveidošana uz skatuves ir vieglāka vai grūtāka?

Grūtāka, jo nepastāv jau nekāds prototips, no kā iedvesmoties! Tas ir izfantazēts tēls, kuru grūti definēt...

Man nebija viegli saprast, kas viņš īsti ir, ko ēd, kā izklaidējas, kas patīk un kas ne...

Ko galu galā viņš domā un kāda ir Karlsona loģika!

Karlsona loģika ir interesanta lieta! Vienmēr diplomātiska pieeja...

Diplomātiska vai demagoģiska... Es teiktu, ka viņš noteikti būtu labs politiķis!

Kura ir mīļākā vieta lugā?

Laikam jau epizode ar konfektēm, kur Karlsons dažu sekunžu laikā Brālītim pierāda, kāpēc viņam pienākas lielākā konfekte! īsāk sakot - bija divas konfektes: liela un maza. Karlsons prasa, kuru Brālītis izvēlēsies, jo tas, kurš izvēlas pirmais, pieklājības pēc izvēlas mazāko! Bet Brālītis ar gudru ziņu šo iespēju pirmajam izvēlēties piedāvā Karlsonam, kurš, to darot, tomēr paņem lielāko! Kad Brālītis jautā, kāpēc tā, Karlsons nekaunīgi atbild: "Nu, ja tu būtu izvēlējies pirmais, kuru ņemtu? Nu, jā, mazāko, jo tā ir pieklājīgi. Tad man vienalga paliktu lielākā! Nu ko tad tu uztraucies?"

Vai Karlsons arī pašam bērnībā bija mīļākais varonis?

Jā... Gatavojoties izrādei, atradu savu bērnības grāmatas izdevumu... Nu dikti jau lasīts bija, jo redzu šodien, ka knapi grāmatiņa kopā turas!

Jā, man patika šis bezkaunīgais gardēdis!

Šī izrāde būs domāta visai ģimenei?

Ceru, ka jā! Izrādē ir arī daudzas vietas, kuras pārdomas raisa ne tikai bērniem... Un tas taču ir fantastiski, atgriezties šajā bērnībā - tā ir salda nostalģija!

Karlsons, Brālītis un Bokas kungs (Uldis Dumpis)
Karlsons, Brālītis un Bokas kungs (Uldis Dumpis) Foto: G.Janaitis

Par izrādi:

10.martā Latvijas Nacionālajā teātrī pirmizrādi piedzīvos režisora Mārtiņa Eihes veidotā izrāde „Karlsons, kas dzīvo uz jumta”. Izrādes scenogrāfe un kostīmu māksliniece Kristīne Vītola, izrādes muzikālais noformējums - Emīls Zilberts. Galvenajās lomās: Mārtiņš EGLIENS (Karlsons), Arturs KRŪZKOPS (Brālītis); lomās - Daiga GAISMIŅA, Gunta VIRKAVA, Zane JANČEVSKA, Egils MELBĀRDIS, Uldis DUMPIS vai Voldemārs ŠORIŅŠ, Normunds LAIZĀNS, Juris HIRŠS, Mārcis MAŅJAKOVS, Zane DOMBROVSKA. Izrādē piedalās arī mūziķi Valdis ZILVERIS (klavieres), Toms POIŠS (kontrabass) un Mārtiņš MIĻEVSKIS (bungas).

Brālītis, kurš tik ļoti vēlas sev sunīti, kādu dienu dabū ne tikai to, bet arī Karlsonu, kas vienkārši uzlaižas uz viņa istabas palodzes. Ar propelleru, omulīgs un neparasti draudzīgs. Nu protams, tam ir grūti noticēt, iekams neieraugi pats savām acīm. Varbūt arī tu vēlies viņu satikt un mazdrusciņ pajandelēt?

Karlsonas (Mārtiņš Eglens) un Brālītis (Artūrs Krūzkops)
Karlsonas (Mārtiņš Eglens) un Brālītis (Artūrs Krūzkops) Foto: G.Janaitis

Astrīdas Lindgrēnes grāmatu varoņi ir populāri ne tikai Skandināvijā, bet daudzviet pasaulē, arī Latvijā. A.Lindgrēne ir bērnu nekronētā pasaku karaliene, un Zviedrijas labāko bērnu grāmatu rakstnieki ik gadus var cīnīties par A.Lindgrēnes literāro prēmiju. A.Lindgrēnei pieder vārdi: „Dodiet bērniem mīlestību un vēl vairāk mīlestības, un tad laba uzvedība nāks pati no sevis” - kam droši vien ir gatavi pievienoties ne tikai palaidnīgie un apzinīgie puikas un meitenes, bet arī viņu vecāki.

Foto: G.Janaitis

Tuvākās izrādes: 12.martā, 13.martā, 20.martā un 3.aprīlī.

Komentāri (13)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu