Pēcnāves "ceļojumi" lielveikalā - vai tikumīgi? (153)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

18.februārī tirdzniecības centra "Spice Home" otrajā stāvā atklātā cilvēka ķermeņu izstāde "Bodies Revealed" sacēlusi pamatīgu diskusijas karuseli, kurā iesaistījušies gan ārsti, gan baznīcas pārstāvji, gan neitrāli izstādes apmeklētāji. Turpinām diskutēt! Pēcnāves "ceļojumi" lielveikalā - vai tikumīgi? Vai likumīgi?

Pēcnāves "ceļojumi" lielveikalā jeb māksla seko skatītājam

"Tā ir necieņa pret mirušu ķermeni," šādu uzskatu pirms dažām dienām pauduši reliģiskās domas pārstāvji, uzsverot, ka šajā izstādē "zaimojošā veidā vispārējai apskatei izstādīti mirušu cilvēku ķermeņi un to daļas". Arī Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis par "Bodies Revealed" nav sajūsmā, tomēr izstāde nevar sūdzēties par cilvēku intereses trūkumu un

visā pasaulē šo unikālo izstādi aplūkojuši jau teju 30 miljoni interesentu.

"Ķermenis ir ļoti vērtīga dāvana, un vēlamies to parādīt izglītojošā veidā, lai cilvēki varētu mācīties," izstādes atklāšanā teicis "Bodies Revealed" galvenais konsultants medicīnas jautājumos Rojs Glovers.

Pats nevēlos ieņemt kādu konkrētu nostāju, bet gan veicināt diskusiju - vai tiešām šāda izstāde, ja tajā nav noziedzīga satura, ir amorāla? Vai tieši pretēji - tā ir izglītojoša un ļauj katram no mums ielūkoties sava fiziskā ķermeņa dzīlēs?

Pats šo izstādi aplūkoju pirms gada Tallinā, arī toreiz izstāde tika eksponēta Tallinas lielākajā izklaides un iepirkumu centrā "Solaris". Nekādas netikumiskas vai grēcīgas izjūtas, aplūkojot ekspozīciju, intuitīvi, mani nepārņēma. Arī fakts, ka mirušu ķermeņu daļas tika izstādītas nevis Medicīnas muzejā, bet gan lielveikalā, arī neradīja mulsumu.

Laikmetīgā māksla jau sen ir izgājusi ārpus muzeju telpām - tā redzama uz ielām, pilsētu laukumos un, protams, tā seko cilvēku masām arī lielveikalos.

Ar pietāti pret mirušu ķermeni

Visās klasiskajās reliģijās pret cilvēka ķermeni, īpaši mirušu, izturas ar pietāti. Tas būtu skaidrs. Manuprāt, arī šīs izstādes autori pret mirušu ķermeni ir izturējušies ar pietāti un cieņu, vienu eksponātu rūpīgi gatavojot pat veselu gadu. Galu galā līdzīgas ekspozīcijas ir aplūkojamas Medicīnas muzejos, arī Vēstures muzejos ir iespējams aplūkot senu cilvēka mirstīgo atlieku (skeletus, mūmijas) artefaktus. Ja es pareizi saprotu, tad reliģiskajai domai pret cilvēka ķermeņa eksponēšanu medicīnisku un izglītojošu mērķu dēļ 21.gadsimtā, nav nekādu iebildumu. Strīdus ābols ir izvēlētā vieta (lielveikals) un izstādes komerciālais raksturs...

Vai lielveikali jau sen nav kļuvuši par savdabīgām izstāžu zālēm, kuros blakus mēbeļu un apavu veikaliem iespējams aplūkot mūsdienu mākslinieku ekspozīcijas?

Mūmiju izstāde Losandželosā. Vai pirms vairākiem tūkstošiem gadu mirušais cilvēks ir devis atļauju eksponēt savas mirstīgās atliekas?
Mūmiju izstāde Losandželosā. Vai pirms vairākiem tūkstošiem gadu mirušais cilvēks ir devis atļauju eksponēt savas mirstīgās atliekas? Foto: AFP

Eksponātu izcelsme

Latvijas kristīgo vērtību aizstāvji rīkotājiem un apmeklētājiem uzdevuši jautājumu - vai viņi gribētu, ka viņu pašu ķermeņi pēc nāves vai viņu vecāku miesas tiktu izmantotas līdzīgā veidā? Šādi skati, pēc garīdznieku domām, ir kaitīgi ikvienam cilvēkam, īpaši bērniem, jaunatnei, nemaz nerunājot par cilvēkiem ar nestabilu psihi.

Šis, manuprāt, ir katra cilvēka individuālās brīvības jautājums

- pēc nāves guldīt savu ķermeni zemē, kremēt, vai ļaut vai neļaut izmantot to zinātniskiem, izglītojošiem vai kādiem citiem mērķiem. Varam spert vēl vienu soli tālāk un pieskarties eitanāzijas jautājumam - kādas ir mūsu tiesības?

Protams, ja, nevienam nejautājot, izstādes organizatori, paši uz savu roku nakts melnumā no morga izvestu cilvēku mirstīgās atliekas, tad diez vai šie cilvēki un viņu tuvinieki samierinātos ar šādiem pēcnāves "ceļojumiem" pa pasaules izklaides hallēm, ienesot izstādes organizētājiem labu naudu. Tas būtu noziegums. Taču, kā apgalvo "Bodies Revealed" rīkotāji - koncertaģentūra FBI, Rīgā apskatāmajā izstādē visi redzamie eksponāti nākuši no cilvēkiem, kas tos brīvprātīgi ziedojuši.

Ja cilvēks ir novēlējis savu ķermeni "vispasaules tūrei" pa pasaules lielveikaliem, vai būtu taisnīgi šo ceļojumu aizliegt?

Komentāri (153)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu