«Mūsdienu Latvijas garšā» uzvar Aija (57)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Deviņi pavāri no visas Latvijas piedalījās sacensībās «Mūsdienu Latvijas garša», kur bija jārada mūsdienīgi un oriģināli ēdieni no Latvijas ziemas produktiem. Pēc sīvas cīņas tapa skaidrs, ka šā raidījuma sezonas Meistara titula ieguvēja ir Mālpils šefpavāre Aija.

Līdz šim maksimālo punktu skaitu - 15 karotītes - ir ieguvuši tikai divi pavāri: Aija Gabrāne («Mālpils muižas restorāns») un Aivis Kauliņš («Mārcienas muižas restorāns»).

Žūrijai, kuru pārstāv šefpavārs Māris Jansons, zemnieks Mareks Bērziņš un viesmīlības eksperte un grāmatas «Dzīves garša» autore Ilze Jurkāne, bija jāizlemj, kurš būs trešais konkurents šova finālā, kur trīs pavāri cīnīsies par Meistara titulu. Pēc spraigas diskusijas tika lemts, ka trešais dalībnieks būs Terēze Kondrate («MaMa» restorāns).

Foto: publicitātes

Otrās sezonas finālistiem līdz uzvarai jāpaveic divi uzdevumi – aklā degustācija, atminot desmit produktus, ko viņiem īpaši gatavojis šefpavārs Māris Jansons, un 30 minūšu laikā no obligātajiem produktiem, kas noslēpti noslēpumainajā kastē, jāpagatavo īpašs mūsdienu Latvijas ēdiens.

Aklajā degustācijā neiztur Aivis

Kā brīdina raidījuma vadītājs Ints Teterovskis, aklā degustācija ir visai grūts pārbaudījums, kurā var iekrist pat zinošākais šefpavārs. Katram dalībniekam bija ne vien aizsietas acis, bet arī uzliktas austiņas, kurās skanēja skaļa mūzika, - tātad divas no maņām pavāriem ir liegtas, lai uzminētu degustējamo ēdienu. Katram bija jānogaršo desmit produkti.

Spināti tika nosaukti par salātu lapām, kālis par seleriju, kazas siers nodēvēts par biezeni, vārīta cūkgaļa par vistas fileju vai liellopu. Tāpat arī netika uzminēta ķirbju eļļa, bet visi kā viens uzminēja dzērvenes pūdercukurā. Asinsdesa šķita kā vistas rulete un kūpinājums, bet melnā tēja tika nosaukta par vienkāršu ūdeni. Pastinaka biezenis šķita pavāriem zināms, bet linsēklu uzminēšana sagādāja grūtības.

Pavāri atzina, ka šis pārbaudījums bija ļoti grūts.

Pēc pārbaudījuma tapa skaidrs, ka finālā sacentīsies divas sievietes - Aija un Terēze. Diemžēl Aivis neizturēja šo pārbaudījumu. Tikai puspunkts šķīra viņa rezultātu no Terēzes punktiem. Aivis atzina, ka jūtas vīlies: «Jā, es gribēju tikt tālāk, gribējās sevi parādīt no labākās puses, bet nekas, godpilnā trešā vieta ir mana!»

Fināla pārbaudījums īpaši grūts

Otrajā fināla pārbaudījumā pavāriem bija uzdevums pusstundas laikā pagatavot ēdienu no priekšā redzamajiem produktiem: topinambūrs, jēra gaļa, rieksti un svaigas piparmētras. Obligāti jāizmanto visi produkti no melnās kastes, bet iespējams arī pievienot citus produktus, kas atrodas virtuvē. Ēdiens jāpagatavo tāds, lai pie tā garšotu alus. Pavāres ļoti centās un

abas ar tīru sirdsapziņu saka, ka «atdevušas sevi visu» šim pārbaudījumam.

Terēze pagatavoja jēru alus marinādē ar bietēm piparmētru marinādē. Tāpat ēdienā dominē rieksti un dzērvenes un redīsi. Tam visam pievienota vēl alus - rupjmaizes mērce. Aija pagatavoja jēra ribiņas ķiploku marinādē ar biezeni. To visu papildina plūmju - alus mērce.

Foto: publicitātes

«Aijai labi izcepts jērs, Terēzei gaļa ir pārcepta,» vērtē Māris. Arī Ilze uzsvēra Aijas perfekti pagatavoto jēra gaļu: «Man kā vecai Bārbijai patīk rozā gaļa, te arī gaļa ir rozā, kas nozīmē, ka gaļa nav pārcepta!» «Ja vērtēju gaļu, tad priekšroka ir Aijai - viss bija ekselenti! Bet, ja no uzstādījumiem skatāmies, tad Terēze pārsteidz patīkami ar daudzveidību un alus lietojumu,» novērtē Mareks. Terēzes ēdienā ekspertiem patika biešu lietojums un biezenis ar riekstiem. «Terēzes piedevas bija interesantākas nekā Aijai. Biešu bumbiņas bija perfektas,» uzsver Ilze.

Pēc ēdienu degustēšanas eksperti lēma, ka labākā meistara titulu iegūst Aija.

Šā šova uzvarētājam būs vienreizēja iespēja - pavadīt veselu dienu Portugālē, Mišelin zvaigžņota šefpavāra piejūras pilsētā Portu.

Komentāri (57)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu