Kādēļ īsti izstāde "Bodies Revealed" ir skandaloza pasaulē? (88)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Ingrīda Circene neatbalsta mirušu cilvēku ķermeņu publisku izstādīšanu. Kādēļ tā? Neliels ieskats faktos, kādēļ tad izstāde "Bodies Revealed" daudzviet pasaulē tiek uzskatīta par skandalozu.

Runājot par Rīgā apskatāmo izstādi "Bodies Revealed", par kuru pausta kritika daudzviet pasaulē, I. Circene atzina, ka cilvēka ķermenis tomēr prasot cieņu.

"Cieņa pret cilvēka ķermeni realizējama arī pēc viņa nāves,"

norādīja politiķe.

Pēc viņas domām, varot būt arī apšaubāma cilvēku dotā piekrišana viņu ķermeņu publiskai izstādīšanai. "Tāpēc es neatbalstu šādas izstādes," viņa piebilda.

Rīgā apskatāmā izstāde "Bodies Revealed" daudzviet citur pasaulē vērtēta pretrunīgi saistībā ar ķīniešu eksponātu neskaidro izcelsmi.

2008. gadā ASV telekanāls "ABC News" pārraidīja raidījumu sēriju par izstādes eksponātu sagatavošanas procesu, norādot, ka nevar izslēgt iespējamību, ka daļa līķu ir Ķīnas cietumos miruši ieslodzītie vai personas, kurām izpildīts nāvessods.

Telekanāla reportāža toreiz izraisīja Ņujorkas prokuratūras izmeklēšanu, tās noslēgumā uzdodot izstādes rīkotājiem "Premier Exhibitions" mājaslapā pievienot brīdinājumu par eksponātu iespējamo izcelsmi.

"Izstādē redzami veseli cilvēku ķermeņi, kā arī cilvēku ķermeņu daļas, orgāni un embriji, kas izņemti no Ķīnas pilsoņu vai iedzīvotāju līķiem.

Attiecībā uz izstādītajām ķermeņu daļām, orgāniem un embrijiem "Premier Exhibitions" paļaujas uz savu ķīniešu partneru apgalvojumiem un nespēj neatkarīgi apliecināt, ka tie nav nākuši no personām, kurām izpildīts nāvessods Ķīnas cietumos,"

teikts paziņojumā.

Ņujorkas ģenerālprokurors Endrjū Kumo savas izmeklēšanas noslēguma ziņojumā norādīja, ka "skarbā realitāte ir tāda, ka "Premier Exhibitions" gūst peļņu, izrādot tādu cilvēku mirstīgās atliekas, kas varbūt ir spīdzināti un nogalināti Ķīnā. Neskatoties uz vairākkārtējiem noliegumiem, mēs tagad zinām, ka "Premier Exhibitions" nespēj aprakstīt apstākļus, kādos miruši šie cilvēki. Tāpat "Premier Exhibitions" nespēj noskaidrot, vai šie cilvēki devuši atļauju šādi apieties ar viņu mirstīgajām atliekām."

Kā liecina Rīgas izstādes rīkotāju sniegtā informācija interneta lapā www.bodies.lv, izstādē redzamie līķi nākuši no "cilvēkiem, kuri ziedoja savu ķermeni zinātniskiem pētījumiem, ir miruši dabīgā nāvē. Daudzos gadījumos mūsu konsultants medicīnas jautājumos doktors Rojs Glovers spēja noteikt precīzu slimības veidu un nāves cēloni."

Tomēr ASV medijiem Glovers iepriekš atzinis, ka izstādes eksponāti nav nākuši no apzinātiem ziedotājiem.

"Tie ir bezpiederīgo līķi. Mēs to neslēpjam," amerikāņu radiostacijai NPR 2006. gadā apliecināja Glovers.

Saistībā ar izmeklēšanu no amata toreiz atkāpās "Premier Exhibitions" izpilddirektors Ārnijs Gellers.

Izstāde izraisīja arī izmeklēšanu Ķīnā, jo 2006. gadā tika pieņemts likums, aizliedzot cilvēku mirstīgo atlieku eksportu komerciāliem nolūkiem.

Reaģējot uz pretrunīgi vērtēto izstādi, Vašingtonas štats 2007. gadā pieņēma likumu, aizliedzot izstādē izrādīt cilvēku līķus bez skaidriem dokumentiem ar attiecīgu personu piekrišanu. Līdzīgs likums 2008. gada janvārī pieņemts Kalifornijā, bet tā paša gada jūnijā Ņujorkas štats pieņēma likumu, nosakot, ka šādām izstādēm štatā nepieciešama īpaša atļauja, kas iegūstama, pierādot, kādā veidā līķi iegūti.

Trimdā ASV dzīvojošais ķīniešu cilvēktiesību aktīvists Harijs Vu, kurš pats ieslodzījumā Ķīnā pavadījis 19 gadus par izteikumiem pret Komunistisko partiju, norāda, ka pēc Ķīnas tiesībsargu tradicionālās prakses situācija, kad līķis tiek klasificēts kā bezpiederīgais, patiesībā nozīmē, ka viņa ģimene netiek informēta par personas nāvi.

"Ķīna nāvessodu izpilda vairāk ieslodzītajiem nekā jebkura cita valsts," norādīja Vu, piebilstot, ka reālie nāvessoda izpildes apjomi netiek izpausti.

"Amnesty International" pārstājusi publicēt aplēses par Ķīnā ar nāvi sodīto ieslodzīto skaitu, norādot, ka "uz publiski pieejamajiem datiem balstītās aplēses dramatiski atšķiras no patiesā cilvēku skaita, ko valsts nogalina vai soda ar nāvi".

Pēc cilvēktiesību organizāciju aprēķiniem, Ķīnā katru gadu nāvessodu izpilda daudz vairāk cilvēkiem nekā visā pārējā pasaulē kopā.

Vu pauda cerības, ka "Bodies Revealed" izraisītā publicitāte palielinās cilvēku informētību par cilvēktiesību pārkāpumiem Ķīnā,

tostarp reliģisko un etnisko minoritāšu vajāšanu, nāvessoda izpildi un piespiedu abortu veikšanu.

Komentāri (88)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu