Garšu eksperti bauda veģetārismu. Zemniekam šoks! (120)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš

«Mūsdienu Latvijas garšas» komanda viesosies veģetārā restorānā «Dzīvoklis Nr.19», kur baudīs tā saimnieka Ināra Bīrmaņa gatavoto ēdienu. Inārs ir pārliecināts, ka ar ēdienu cilvēks uzņem enerģiju, tāpēc svarīgi, lai pavārs nebūtu stresā, bet ēst gatavotu ar mīlestību. Kā šo ēdienu izbaudīs izteikts gaļas mīļotājs, zemnieks Mareks?

Inārs Bīrmanis nav profesionāls pavārs, bet šo mākslu apguvis pašmācības ceļā. Šobrīd viņš darbojas par pavāru gan Latvijā, gan Francijā.

Tā kā Inārs pats ir veģetārietis, tad arī Latvijā gatavo tikai veģetārus ēdienus.

«Veģetāri ēdieni ir lielāks izaicinājums,» domā Inārs. «Turklāt ar ēdienu mēs uzņemam enerģiju, tāpēc arī neēdu gaļu. Domāju, ka arī senie latvieši bija teju veģetārieši, jo gaļa nonāca uz galda reti. Svētku reizē.»

Garšas ekspedīcijas «Mūsdienu Latvijas garša» otrās sezonas žūriju pārstāvēja: šefpavārs Māris Jansons, zemnieks Mareks Bērziņš un viesmīlības eksperte un nesen izdotās grāmatas «Dzīves garša» autore Ilze Jurkāne.

Foto: Ekrānšāviņš

Nebūs steika?!

Garšas eksperti izvēlas baudīt gurķu salātus un ceptu bieti ar kāli un seleriju.

Zemnieks Mareks gan jautā pēc steika,

bet viņam tiek atbildēts, ka šajos traukos gaļu negatavo. «Es biju pārsteigts, jo domāju, ka katrs pārticis cilvēks gaļu uzturā lieto bieži,» sūdzas Mareks.«Ja arkls ikdienā nav jāvelk, tad paniekoties var!»

Kamēr eksperti gaida ēdienu, Inārs viesus cienā ar paša izceptu magoņu maizīti un veģetāro pastēti. Pastētes sastāvā - avokado, melnās un zaļās olīvas, kaltēti tomāti. Piedāvāta tiek arī burkānu ķirbju sula. Ilze maizi nosauc par izcilu, bet Māris slavē avokado garšu, kas esot veģetārisma princis.

«Tas kā speķis mums,» smejas Māris.

Un tomēr ēdieni šķiet izcili!

Nogaršojot gurķua salātus ar mandeļu mērci, Ilze ar Māri vienprātīgi tos uzslavē, bet Marekam tie šķiet bezgaršīgi: «Smuki, bet bez sāls un asuma. Nav garšas!» Mārim liekas interesanta tieši mērcīte, kuras pagatavošanā pielkta izdoma. «Ar olīveļļu, citrona sulu vai balzametiķi vairs nepārsteigsi,» saka pavārs.

Foto: Ekrānšāviņš

«Gudrs un sabalansēts ēdiens,» uzskata Ilze. Arī Māris slavē dārzeņus. Un, par pārsteigumu visiem, arī Mareks izskatās apmierināts: «Esmu pārsteigts!

Tiešām jūtos paēdis un garšīgi paēdis! Tā nekad gan nebūs mana filozofija,

bet šodien es nogaršoju ko jaunu!»

Karotītes: 13 punkti

Lai gan Mareks šķita visskeptiskāk noskaņots, viņš tomēr ieliek vislielāko punktu skaitu.

Ilze: 4 karotītes

Mareks: 5 karotītes

Māris: 4 karotītes

Komentāri (120)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu