Miris amerikāņu klasiskās mūzikas pianists Vans Klaiberns (4)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Trešdien 78 gadu vecumā mūžībā aizgājis amerikāņu pianists Vans Klaiberns (Van Cliburn), kurš Krievijas auditoriju saviļņoja ar Čaikovska un Rahmaņinova klavierkoncertiem. Klaiberns nomira savā mājās Fortvērtā, Teksasā, no kaulu vēža, paziņoja viņa publiciste Mērija Lū Falkone. Savu diagnozi mūziķis atklāja 2012.gada augustā.

Teksasietis sāka vingrināties klavierspēlē no trīs gadu vecuma. Vēlāk viņš mācījās prestižajā Džuljarda mūzikas skolā Ņujorkā, un 1958.gadā kļuva par pirmā Čaikovska Starptautiskā pianistu konkursa uzvarētāju.

Klaiberna priekšnesums izpelnījās astoņas minūtes ilgas ovācijas, un krievu žūrija lūdza tā laika Padomju Savienības līderim Ņikitam Hruščovam atļauju galveno balvu piešķirt 23 gadus vecajam amerikānim.

Pianista triumfs uz brīdi uzlaboja ASV un Krievijas attiecības.

«Aukstajā karā viņš bija miera simbols,»

sacīja Falkone.

Maskavā spēlētā Čaikovska Pirmā klavierkoncerta ieraksts kļuva par pirmo klasiskās mūzikas albumu, kas sasniedza platīna statusu, un vēl nākamos desmit gadus tas bija visvairāk pārdotais klasiskās mūzikas ieraksts.

1978.gadā Klaiberns pameta mūziku, tomēr 80. un 90. gados sniedza retus priekšnesumus, tai skaitā spēlēja ASV prezidentam Ronaldam Reiganam un apciemoja Padomju Savienības līderi Mihailu Gorbačovu.

Viņš arī atbalstīja Starptautisko Vana Klaiberna pianistu konkursu, kura uzvarētājiem tiek piešķirtas prēmijas un rīkotas uzstāšanās slavenās koncertzālēs.

Vans Klaiberns 2010. gadā saņem apbalvojumu no Baraka Obamas
Vans Klaiberns 2010. gadā saņem apbalvojumu no Baraka Obamas Foto: REUTERS/ScanPix
Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu