Mirusi filmas "Pēdējais tango Parīzē" zvaigzne Marija Šneidere

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Wikipedia

Ceturtdien 58 gadu vecumā mūžībā aizgāja franču aktrise Marija Šneidere (Maria Schneider), kura plašāk pazīstama ar lomu itāliešu režisora Bernardo Bertoluči (Bernardo Bertolucci) klasiskajā 1972.gada kinolentē "Ultimo tango a Parigi" ("Pēdējais tango Parīzē").

(papildināts ar Bernardo Bertoluči komentāriem)

Laikā, kad viņa piedalījās Bertoluči strīdīgi vērtētajā kinolentē, viņa bija tikai 19 gadus veca. Tajā viņa atveidoja jaunu parīzieti, kura uzsāk dēku ar amerikāņu uzņēmēju pusmūža gados.

Vairākās valstīs kinolentes demonstrēšana tika aizliegta, jo tajā bija redzamas atklātas seksa ainas.

Šneidere ir dzimusi 1952.gadā Parīzē un piedzīvoja panākumus savā aktrises karjerā 1970.gadā ar lomu filmā "Madly".

Kinolente "Pēdējais tango Parīzē" izsauca tādu rezonansi sabiedrībā, ka aktrise izlēma vairs nekad nefilmēties kailskatos. Tomēr trīs gadus vēlāk Šneidere bija redzama kaila kinolentē "Professione: reporter" ("Profesija: reportieris") ar Džeka Nikolsona piedalīšanos.

Septiņdesmitajos gados Šneidere cīnījās ar atkarību no narkotikām, taču turpināja filmēties, piedaloties galvenokārt Eiropas mazbudžeta filmās. Pēdējo reizi aktrise bija redzama uz kinoteātru ekrāniem 2008.gada franču romantiskajā drāmā "Cliente" ("Klients"), kas stāsta par būvstrādnieku, kurš piestrādā par žigolo.

Bertoluči nožēlo, ka nav paspējis atvainoties Šneiderei

Itāliešu režisors Bernardo Bertoluči pavēstījis, ka vēlētos, kaut viņš būtu varējis atvainoties nelaiķei Marijai Šnederei par to, ka pakļāvis viņu atklātajām seksa ainām klasiskajā 1972.gada kinolentē "Ultimo tango a Parigi" ("Pēdējais tango Parīzē").

"Viņas nāve pienāca pārāk ātri, pirms es varēju viņai sniegt maigu apskāvienu un pateikt viņai, ka es esmu ar viņu saistīts, tāpat kā biju sākumā, un vismaz vienreiz viņai atvainoties,"

pavēstīja Bertoluči.

"Stiprās un radošās attiecības, kādas mums bija uzņemot "Pēdējo tango Parīzē", tika saindētas laika gaitā. Marija mani apsūdzēja par to, ka es esmu atņēmis viņas jaunību, un tikai šobrīd es prātoju, vai tajā nevarētu būt sava daļa patiesības," piebilda režisors.

Vēlākās intervijās aktrise atklāja, ka viņu traumējusi Bertoluči uzstājība par filmēšanos sevišķi atklātā anāla seksa ainā ar aktieri Marlonu Brando, kurš par lomu šajā filmā tika nominēts ASV Kinoakadēmijas "Oskara" balvai.

"Patiesība ir tāda, ka viņa bija par jaunu, lai izturētu filmas neparedzēto un brutālo panākumu ietekmi.

Marlons paslēpās zem savas necaurredzamās noslēgtības un visa filmas reklamēšanas nasta gūlās uz Marijas un maniem pleciem," pavēstīja Bertoluči.

"Kopā ar filmu viņa deva amerikāņu puritānismam grūdienu. Tajā laikā pārkāpumi vēl bija pieņemami un Marija nevarēja pretoties kārdinājumam izdzīvot to pilnībā, ar sirdi un dvēseli, ar visu savu skaistumu un prieku," runājot par aktrises atkarību no narkotikām, piebilda režisors.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu