Somi Arhitektūras muzejā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Šodien (04.02.) plkst.18 Arhitektūras muzejā tiks atklāta somu arhitektu biroju izstāde "Racionālisms un būvmāksla", informē muzeja pārstāve Ilze Martinsone.

Trīs somu arhitektu paaudzes

Mēdz teikt, ka Somijas arhitektūra, tāpat kā paši somi, ir racionāla. Tās atturīgumu var skaidrot ar askētisko ziemeļu klimatu un modernisma tradīcijām, kas kopš agrīnā funkcionālisma perioda lielā mērā noteica Somijas arhitektūras skolas attīstību. Un tomēr arhitektūras māksla nebūtu māksla, ja to raksturotu tikai racionalitāte, vai, kā šajā gadījumā, vienīgi modernisma iezīmes. Katram no izstādē pārstāvētajiem arhitektu birojiem piemīt savs, atpazīstams stils, un tas sev vien raksturīgā veidā interpretē modernisma tradīcijas, dažkārt pārkāpjot šo tradīciju robežas.

Arhitektu biroji "Helin & Co", JKMM, "Avanto", kas piedalās izstādē, pārstāv trīs somu arhitektu paaudzes. Viņu projekti un ēkas atspoguļo somu arhitektu iedvesmas meklējumus tradicionālajās funkcionālisma formās un tautas būvniecības tradīcijās, atklāj īpašas modernisma iezīmes un raksturo Somijas arhitektūru un tās vietu 21.gadsimtā.

Birojs "Helin& Co" dibināts 1999.gadā, tā dibinātājs ir Pekka Helins (1954). Savas ilgās darbības laikā arhitektu birojs "Helin &Co" ir īstenojis vairākus vērienīgus projektus. Helsinku centrālā daļa ir ieguvusi savus jaunos vaibstus, tieši pateicoties šim birojam. "Helin &Co" projektus raksturo pārdomātas konstrukcijas, kas netiek nosegtas skatam, interesanti telpiski risinājumi un harmoniski materiālu salikumi.

"Helin &Co" īstenotie projekti: Somijas parlamenta ēkas piebūve, Sociālo lietu un veselības ministrijas ēka, uzņēmumu "Finnforest", "Sitra", "Nokia" un "Nordea" biroju ēkas, "Kamppi" centrs, renovācijas un pārbūves projekti, piemēram, Jiveskilas lidostas termināla piebūve un Somijas parlamenta ēkas renovācija, kādreizējās Galvenā pasta ēkas pārbūve, privātmāju projekti un kvalitatīvu dzīvojamo māju projekti Somijā un ārzemēs.

Arhitektūras muzejā atklās somu arhitektu biroju izstādi "Racionālisms un būvmāksla"
Arhitektūras muzejā atklās somu arhitektu biroju izstādi "Racionālisms un būvmāksla" Foto: publicitātes

"JKMM" un "Avanto"

Birojs "JKMM" dibināts 1998.gadā. Birojs ir projektējis vairākas nozīmīgas sabiedriskās ēkas Somijā, kā arī uzvarējis vairākos arhitektūras konkursos. Ar saviem projektiem, kurus raksturo moderno un tradicionālo tehnoloģiju apvienošana, taisni leņķi, nedaudz izliektas līnijas un elementu ritmiskums, birojs cenšas no jauna interpretēt Somijas modernisma kustības idejas.

Īstenotie projekti: Somijas paviljons Šanhajas 2010.gada Pasaules "Expo" izstādē, Turku pilsētas bibliotēka, Verkatehdas rūpnīcas kultūras centrs, Joensū universitātes piebūve, Kalliokielo daudzdzīvokļu mājas, Viikki baznīca.

Birojs "Avanto" dibināts 2004.gadā. Pašlaik birojs strādā ar dažāda mēroga projektiem, kurus raksturo pārdomāta un rūpīga pieeja apkārtējai videi un interesantu koka konstrukciju izmantošana. "Avanto" radītās ēkas it kā telpiski peld pievilcīgā un noslēgtā vidē.

Arhitektūras muzejā atklās somu arhitektu biroju izstādi "Racionālisms un būvmāksla"
Arhitektūras muzejā atklās somu arhitektu biroju izstādi "Racionālisms un būvmāksla" Foto: publicitātes

Īstenotie projekti: kapliča, skatu tornis Kupla-Korkeasaari zooloģiskajā dārzā, 2008.gada Turīnas Pasaules dizaina galvaspilsētas projekts "Geodesign", vairākas villas un saunas.

Izstāde apskatāma līdz 18.martam.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu