Notiks baleta «Karmena. 5 tango» pirmizrāde (1)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Latvijas Nacionālajā operā (LNO) 14.februārī notiks pirmizrāde baleta izrādei «Karmena. 5 tango», kuras horeogrāfi ir Kšištofs Pastors un Hanss van Mānens. Pirmizrādē piedalīsies arī Sanktpēterburgas Marijas teātra primabalerīna Uļjana Lopatkina, pavēstīja LNO sabiedrisko attiecību daļa. Lopatkina ir Krievijas tautas māksliniece, daudzu prēmiju ieguvēja, kura vairākkārtīgi ir uzstājusies arī Latvijā – gan starptautiskajā festivālā «Baleta zvaigznes Jūrmalā» 2007.gadā, gan arī 2010.gadā Latvijas Nacionālajā operā izrādē «Grand Ballet Gala».

Pastors, kurš iepriekš LNO iestudējis «Bīstamās kaislības», «Tango» un citus darbus, pastāstīja, ka savā Karmenas interpretācijā balstījies gan uz Prospēra Merimē noveli, gan Žorža Bizē operu un nolēmis koncentrēties uz šā stāsta galvenajiem punktiem – mīlestību, kaislību, greizsirdību un likteni.

«Gan Karmena, gan Hosē zina savu likteni un zina arī to, ka kaislība aizvedīs viņus līdz traģiskam atrisinājumam, un tomēr viņi dodas tālāk un dziļāk – pretī šim traģiskajam, aizkustinošajam finālam. Manā versijā Likteni un Toreadoru atveido viens mākslinieks, jo pēdējais piliens Hosē greizsirdības kausā ir Karmenas kaislība pret Toreadoru, kurš šādā veidā kļūst par viņu abu likteni,» teica Pastors.

Kaislības caurauž arī «5 tango» varoņu ārēji apvaldītās jūtas mūsdienu horeogrāfijas leģendas nīderlandieša van Mānena iestudējumā. «5 tango» ir viens no viņa skaistākajiem baletiem, kura pirmizrāde notika 1977.gadā, un kopš tā laika darbs pasaulē izrādīts daudzas reizes. LNO skatītājiem tā būs pirmā tikšanās ar šo horeogrāfu.

«Laikā, kad izveidoju šo izrādi, cilvēki – jeb, pareizāk sakot, kritiķi – teica, ka «5 tango» neesot īsts tango. Bet tā arī nekad nav bijusi mana iecere. Es iestudēju baletu ar Pjacollas mūziku, tāpēc tam piemīt tango noskaņa. Taču es ieģērbu meitenes puantēs – jo pat sievietes, kas Argentīnā profesionāli dejo tango uz ļoti augstiem papēžiem, nespēj sasniegt tādu ātrumu un precizitāti kā dejotājas puantēs. Turklāt, tāpat kā augstpapēžu kurpes, puantes liek sievietes kājām izskatīties ļoti garām, elegantām, valdzinošām. Un bez erotikas dzīve būtu garlaicīga,» par savu iestudējumu sacīja van Mānens.

Iestudējuma scenogrāfiju veidojuši Adoms Jacovskis un Žans Pols Vorms, kostīmu mākslinieki ir Kristīne Pasternaka un Vorms.

Lomas izdejos: Karmena: Jūlija Gurviča, Viktorija Jansone, Elza Leimane-Martinova; Hosē: Aleksejs Avečkins, Raimonds Martinovs, Arturs Sokolovs; Toreadors: Sergejs Neikšins, Viktors Seiko, Zigmārs Kirilko. Savukārt «5 tango» solisti būs Margarita Demjanoka, Iļana Puhova, Baiba Kokina, Elza Leimane-Martinova, Sabīne Guravska, Rita Lukašēvica, Nataļja Samborska, Jolanta Lubēja, Jeļena Dzalbo, Laine Paiķe, Aleksandra Astreina, Jeļena Bessudnova, Annija Kopštāle, Raimonds Martinovs, Arturs Sokolovs, Zigmārs Kirilko, Viktors Seiko, Sergejs Sosnovskis, Antons Freimans, Aleksandrs Osadčijs, Aleksandrs Latišonoks, Aleksandrs Jurāns, Pāvels Bartuls, un Kristaps Lintiņš.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu