Marta Kukarane slavenībām iesaka uzlabot latviešu valodas prasmes (86)

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Publiciste un popgrupas «Finx» soliste Marta Kukarane nevairās paust savu viedokli par lietām un procesiem, kas sabiedrībā aktuāli. Inteliģenti ļaudis pat atklājuši, ka lasa viņas blogu ar lielu interesi, jo Marta savās publikācijās uzdrošinās būt atklāta. Šoreiz Marta aicina Latvijā populārus ļaudis uzlabot savas latviešu valodas prasmes, lai spētu sarakstē ar klientiem, lasītājiem, sekotājiem, faniem vai atbalstītājiem komunicēt kā izglītoti cilvēki.

«Cilvēkus nav jēgas dalīt pēc sociālajiem slāņiem - gan turīgo, gan mazturīgo vidū ir daudz jēdzīgu, dzīvesgudru, talantīgu, spēcīgu ļaužu. Bet var dalīt pēc tā, vai esi vai neesi vēlējies dzīves laikā iemācīties elementāras lietas. Viena no tām ir tava valoda, kura būtu jāizkopj vismaz tik elementārā līmenī, lai spētu savā sarakstē ar klientiem, lasītājiem, sekotājiem, faniem vai atbalstītājiem komunicēt kā izglītots cilvēks. Komats pirms «bet», «jo» un «ka» būtu «iztikas minimums». Mīļās skatuves dīvas, atklāšu jums noslēpumu - ja jūsu dziesmas un fotogrāfijas liek jums izskatīties skaistām, seksīgām, noslēpumainām utt., tad jūsu rakstu valoda un runas veids mērkaķa ātrumā pieaudzē āža kāju, teļa asti un cūkas šņukuru. Neapkaunojiet sevi tā, piezvaniet valodas centram vai tomēr samaksājiet par valodas kursiem. Jo valoda ir tikpat svēta kā karogs, himna un tautastērps. Un tā ir arī jūsu vizītkarte, jo ir 21. gadsimts. Jā, aiz 21 ir jāliek punkts, jo tas ir kārtas skaitlis,» sociālo komunikāciju vietnē «Facebook» raksta Marta.

Skaidrojot savu komentāru sociālajā tīklā, kas jau izraisījis dažādus viedokļus, Marta dzīvesstila portālam «Sejas» atklāj: «Es nepretendēju uz to, ka esmu nezin kāda valodniece, bet pēdējā laikā arvien biežāk duras acīs valoda, kādā sabiedrībā zināmi cilvēki komunicē. Nerunāšu par neuzmanības kļūdām tviterī vai facebook ierakstos, taču valodas stils, vārdu krājums, to nepareizs pielietojums un komatu trūkums elementārās vietās liek saķert galvu. Tomēr cilvēku ambīcijas ievērojami pārsniedz varēšanu, tāpēc galvenā tendence ir tāda: «Gribu, lai mani intervē un fotografē, bet sakarīgi izteikties nespēju, jo vienkārši neprotu. Bet tas taču nav svarīgi, jo es no vienkāršās tautas.» Es arī esmu no vienkāršās tautas, bet brīžiem ir liels kauns šajos cilvēkos klausīties un lasīt viņu izteikumus. Vai tad inteliģenti (nejaukt ar snobiem) dzīvo tikai pilsētās un dumjie tikai laukos? Ja mēs tik ļoti vēlamies doties rietumu virzienā un pilnveidoties, tad jāzina, ka tur ar zvaigzni strādā komanda, kas neļaus tev gvelzt ārprātu. Jautājums, vai pati slavenība apzinās, ka tai vajadzīga palīdzība apgūt komunikācijas prasmes. Bet stāsts jau nav tikai par prasmēm. Lai izteiktu viedokli par kaut ko, tādam ir arī jābūt. Ir veselīgi painteresēties arī par to, kas notiek ārpus tava jaunā singla, retvītiem un «Muzikālās bankas» balsojuma rezultātiem. Galu galā - gramatiku var iemācīties kursos, bet vārdu krājumu var ievērojami paplašināt, lasot grāmatas. Ļoti vēlams neaprobežoties tikai ar «Krēslu» vai «Greja piecdesmit nokrāsām». Cenšos savu meitu jau no brīža, kad viņa spēja savilkt kopā burtus, mudināt lasīt un domāt. Pagaidām, paldies Dievam, izdodas ļoti veiksmīgi. Lai gan man pašai ir izveidojies savs rakstības stils, kurā izmantoju gan anglicismus, gan barbarismus, gan žargonu, pamatlietas skolā esmu apguvusi un nepieciešamības gadījumā varu rakstīt arī pieklājīgi. Manuprāt, apgūt un izkopt savu valodu ir daudz vērtīgāk nekā, piemēram, izmisīgi noturēt latu, jo ko tas līdzēs, ja stāvēsim pie Brīvības pieminekļa ar sarkanbaltsarkanām lentītēm un latiem kabatās, bet runāsim kaut kādā ķenguru pusvalodā, jo taču vienalga, ka tik es žurnāla bildēs labi izskatos. Ja jums ir izvēle, lieciet saviem bērniem iet skolā, nevis ļaujiet ziedot gadu vai divus, lai piedalītos realitātes šovā. Un to es saku no pieredzes.»

Komentāri (86)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu