Paģiras? Ieteikumi, kā tikt galā (204)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Rīts pēc svētkiem daļai cilvēku sākas ar galvassāpēm un sliktu pašsajūtu. Portāls TVNET apkopoja dažādu nozaru pārstāvju ieteikumus, kā mazināt vai tikt galā ar, tautas valodā runājot, paģirām.

Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis portālam TVNET pastāstīja, ka cilvēka organisms vidēji noārda 0,2 promiles alkohola stundā. Tas gan esot ļoti individuāli.

"Tātad iespēja ir vēl vismaz sešas stundas pagulēt vai atpūsties un pie stūres sēsties tikai tad. Bet te nu vajadzētu iegādāt alkometru un sevi pārbaudīt. Alkohols vēl asinīs būs, bet, iespējams, lejpus pieļautās normas."

Daudz ieteicamāka izeja ir smags fizisks darbs vai treniņš.

Šādā situācijā alkohols noārdās straujāk – 0,5 promiles un vairāk stundā. "Noskrieniet stundu, un būsit skaidrs, ja vien skrējis būsit gana strauji ar pulsa ātrumu ne mazāk par 150 reizēm minūtē. Ja vien nebūsit izdzēris tik daudz, ka pie šādas slodzes nomirsiet."

Skaldīt malku un mīlēties!

Viņš atgādināja, ka ļoti laba slodze pēc Jaungada svinībām ir malkas skaldīšana, sniega tīrīšana un sekss: "Viena ražena stunda malkas skaldīšanas vai divas stundas čaklas mīlēšanās – un diezgan liela garantija, ka jūsu alkohols sadalīts ūdenī un ogļskābajā gāzē vai caur nierēm nonācis urīnā. Tiesa, tai malkas skaldīšanai tik un tā ir priekšrocības alkohola noārdē."

Pēteris Apinis
Pēteris Apinis Foto: LETA

Pēc daktera teiktā, aktīva čurāšana būtu vēl viens virziens, kādā virzīt savu alkohola līmeņa mazināšanu: "Izdzeriet dažus litrus šķidruma, vislabāk persiku, plūmju, aprikožu sulas. Dzeriet vēl un vēl, čurājiet aktīvi, tādējādi jūsu alkohols asinīs var samazināties par 0,3, pat 0,4 promilēm stundā."

Apinis vērsa uzmanību, ka diurētisks vai čurāšanu stimulējošs līdzeklis ir kafija un stipra tēja. "Tikai nepārdzerieties šos šķidrumus, lai sirds neklauvē kā stiprā slodzē."

Īpašas zāles

Ārsts arī atgādināja, ka ir arī medikamenti, kas palīdz sadalīties alkoholam un izvadīt to no organisma.

Taču ar šīm metodēm jūs savam organismam neko labu nedarīsiet.

"Šīs metodes visplašāk izmantoja padomju čekisti, kad viņiem ar iespējamajiem dzimtenes nodevējiem bija jādzer un jādzer, bet pašiem jāpaliek skaidrā."

Īsa pamācība, kā tapt skaidrākam

Ja cilvēks Vecgada naktī ir dzēris ne pārāk daudz, bet viņam otrā rītā pēc trim stundām jādodas ceļā ar automašīnu, Apinis iesaka: "Izdzeriet divus litrus šķidruma, noskrieniet stundu – kilometrus divpadsmit. Izdzeriet kafiju. Vai vēl joprojām sāp galva? Nesāp? Nu brauciet, lūdzu, uzmanīgi!"

Pēc daktera teiktā, vairumam latviešu, kuri Jaungada naktī lietojuši alkoholu, otrā rītā asinīs ir vidēji 1,5-3 promiles alkohola.

Iesaka aizmirst par ķīmiju!

Savukārt portāla TVNET Izklaides un kultūras sadaļas redaktors Kaspars Zaviļeiskis, kurš zināms arī kā DJ ShahS, ieteica labāk tomēr aizmirst par ārstnieciskajām ķimikālijām jeb zālēm: "Lai nu organisms nedaudz pacieš no tevis sastrādātā, kas ļauj arī nozvērēties, ka nekad vairs... Taču galīgi pamest nabagu likteņa varā arī nevar."

Viņam vislabāk palīdz daudz ūdens (vairāk domāta iekšķīgā lietošana), pēc tam arī dažādi augļi, dārzeņi.

"Kad pirmais paģiru brīnumvilnis izmocīts, tavs godājami cienījamais organisms pats saka priekšā, ka vajag rūpēties par veselību un patērēt uzturā veselīgas, jau iepriekš minētas lietas. Konkrētāk – kas var būt brīnišķīgāks par tomātu, gurķu, redīsu, salātlapu, varbūt pat paprikas salātiem ar krējumu (ar to gan nevajag uzreiz pārāk pārspīlēt) un kādu banānu (vēlams - zaļāku), apelsīnu vai pat hurmu pēc tam?"

Ar izslavēto paģiru karali citronu Zaviļeiskis iesaka labāk pārāk neaizrauties – "organisms šādā situācijā tomēr ir pārāk jutīgs, ka nesanāk tikai ļaunāk..."

"Kad tikts pāri arī otrajam vilnim, iestājas trešais –

vajag kārtīgi paēst, neizbēgami patērējot arī gaļas izstrādājumus,

ja vien, protams, neesi pārliecināts veģetārietis. Jā, starp citu, svaigs gaiss arī nav tas ļaunākais, ko šādā situācijā vari sev nodarīt...

Pēc trešā, kārtīgas paēšanas viļņa, organisms sazini kāpēc pēkšņi kļūst apātisks un jau atkal ir gatavs jaunām izklaidēm ar viņa augstību alkoholu. Bet ar to, kā zināms, nevajag aizrauties. Un tas arī ir jau cits stāsts," TVNET redaktors rezumēja.

Bārmenis iesaka labu kokteiļu receptes

Bet Ventspils "Tex-Mex" restorāna direktors un izbijis bārmenis Armands Skudriņš portāla TVNET lasītājiem, kuri pēcsvētku rītā mokās ar sliktu pašsajūtu, ieteica kokteili, ko šādos gadījumos lieto viņa sens draugs.

Lūk, recepte: kefīru sajauc ar tomātu sulu. Klāt var pievienot Tobasco vai Vorčesteras mērci, sāli un piparus. "Ja jau draugs ilgus gadus to lieto, droši vien palīdz," viņš teica.

Viegls alkoholiskais kokteilis

Kādreizējais bārmenis arī piedāvāja kāda alkoholiskā kokteiļa recepti šādiem gadījumiem: 50 grami aveņu Bacardi, 200 grami Schweppes Bitter Lemon, 20 grami grenadīna, kā arī ledus, laims un citrons. Kokteilim var piespiest arī puscitrona sulu, "lai no rīta vairāk C vitamīna".

Skudriņš ieteica - ja gatavo alkoholisko kokteili, tam vajadzētu būt vieglam, "lai viss atkal neaiziet pa jaunam". 

Laimīgu Jauno gadu!

Komentāri (204)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu