«Kartupeļēdāji»: smeldzīga izrāde par paaudzēm

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Pirmā jaunā gada pirmizrāde «Dirty Deal Teatro» 11.janvārī būs «Kartupeļēdāji», kas top Dirty Deal Teatro un Latvijas Nacionālā teātra sadarbības projekta TESTS ietvaros. Savukārt pēdējās izrādes piedzīvos Dmitrija Petrenko izrāde «Tonio».

«Kartupeļēdāji» ir piektā izrāde, kas top projekta TESTS ietvaros. Tas ir sadarbības projekts starp nevalstisko teātri Dirty Deal Teatro un Latvijas Nacionālo teātri, kura ietvaros jaunie teātra režisori veido izrādi ar Latvijas Nacionālā teātra aktieriem. Izrādes «Kartupeļēdāji» pamatā ir Agneses Rutkēvičas luga «Ūdenspistole», ko iestudē režisore Kristīne Vītola, kas ir arī izrādes scenogrāfe un kostīmu māksliniece. Izrādē spēlē Gunta Virkava, Artuss Kaimiņš, Artis Drozdovs, Uldis Norenbergs, Kristians Kareļins, Lauma Balode, Armands Berģis, Madara Rutkēviča.

Izrādē ir stāsts par 75 gadus veco Ņinu, pie kuras mājās atgriezies dēls Valdis. Ņemot talkā no Īrijas līdzpaņemto trimmeri, klēpjdatoru un sapņus par jaunu dzīvi, viņš vēlas dzimtajos laukos būvēt eko ciematu. Dēla spārnotos plānus un to tūlītēju realizēšanu iztraucē tur valdošā kārtība, viņa paša pagātnes rēgi, kā arī viņa mātes mīlestība uz kādu jaunekli – 25 gadus veco kaimiņu puisi Andi.

«Es centos gleznot tā, lai ikviens varētu saprast, ka šie ļautiņi, kas tur spuldzes gaismā tiesā savus kartupeļus, ar šīm pašām rokām arī rakuši zemi.» (Vincents Van Gogs par gleznu «Kartupeļu ēdāji»)

Kādā Latvijas ciemā gandrīz tādā pašā virtuvē, gandrīz tādas pašas spuldzes gaismā, pie gandrīz tāda paša galda sēž gandrīz tādi paši cilvēki – kartupeļu ēdāji.

Izrāde stāsta par cilvēkiem un paaudzēm, kuri bijušo un esošo sistēmu ēnā nespēj pielāgoties un rast savu identitāti.

Viņi dzīvo pašu rokām nemākulīgi radītajā absurdajā realitātē.

Arī no civilizētās pasaules atgriezies sprīdītis nespēj šo nestabilo kārtību mainīt. Galu galā ar paša dzītā alkohola pudeli rokās mūsu varonis stāv lauka vidū, brīnišķi skaistās Latvijas ainavas ieskauts. Un ļaujot ikdienas klusajām dabām notikt, viņš sev jautā: kur stādīt un kur ēst savus kartupeļus? Un vai vispār ir vērts tos stādīt? Latvieti, sper soli pretī savai patiesajai dabai, lai cik raupja un kartupelim līdzīga tā arī būtu!

Izrāde «Tonio» ir Dmitrija Petrenko diplomdarbs, iegūstot režisora maģistra grādu Latvijas Kultūras akadēmijā. Izrādes pamatā ir Tomasa Manna romāns «Tonio Krēgers» (dramatizējumu veidojusi Rasa Bugavičute). Izrādē stāstīts par četriem pusaudžiem viņu devītās klases izlaiduma vakarā, kuri, dažādu iemeslu vadīti, nonāk uz kādas mājas jumta. Rožaini sapņi par nākotni un apziņa, ka nu tikai sāksies īstā dzīve, mijas ar bailēm par vientulību un neizdošanos. Viņi vēl nenojauš, ka pēc sešpadsmit gadiem viņi uz šā jumta tiksies vēlreiz, viņi nenojauš, ka laime neslēpjas pašapliecināšanās iespējās, bet gan cilvēkos un spējā tos nezaudēt. Pēdējās izrādes 9. un 15. janvārī.

Janvārī būs skatāmas arī izrādes «Nacionālais attīstības plāns», «Laika jautājums», «Lupatas», «Cilvēks šinelī», «Izlaistie», laikmetīgās dejas izrāde «STUNDAS». 26. janvārī būs Teātra TT viesizrāde «Man patika dedzināt!», bet kārtējie jaunās dramaturģijas lasījumi notiks 30. janvārī.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu