Lai no rīta nesāpētu galva... (91)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Šampanietis ir ļoti garšīgs un gaisīgs dzēriens, un izrādās, ka ir kāds vienkāršs līdzeklis, lai pēc tā baudīšanas nesāpētu galva.

Vīnzinis Ronalds Pētersons intervijā portālam TVNET atzīst, ka ar šampanieti var piedzerties: «Protams, ar šampanieti var piedzerties. Tas pat ir patīkami.

Lai nākamajā rītā nesāpētu galva, pirms gulētiešanas ieteicams izdzert diezgan daudz ūdens – vismaz litru, pusotru. Tad arī nākamajā dienā viss būs kārtībā."

Vaina kvalitātē?

Maldīgs esot uzskats, ka no dzirkstošajiem alkoholiskajiem dzērieniem galva sāpot vairāk nekā no stiprajiem. Iespējams, vaina jāmeklē dzērienu kvalitātē – galva varētu sāpēt no «šampanieša», kura pudeles cena ir viens vai divi lati.

«Galva nākamajā dienā pēc alkohola lietošanas sāp tāpēc, ka cilvēka ķermenis pa nakti parasti ir dehidrējies – zaudējis ūdeni.

Šķidruma trūkuma dēļ galvas smadzenes līp nost no galvaskausa.

Tāpēc arī sāp galva.»

Dzert ūdeni paralēli

Vēl viens variants, kā nepieļaut ķermeņa dehidrāciju, ir paralēli šampanieša vai vīna malkošanai dzert arī ūdeni. «Jūs atsvaidzināsiet gan savu garšas paleti, gan izvairīsieties no galvassāpēm nākamajā rītā.»

Citas metodes

«Tomēr katram cilvēkam ir sava metode, lai cīnītos ar rīta paģirām - dažiem tā ir vēl viena glāze šampanieša, dažiem kokteilis «Asiņainā Mērija», dažiem svaigi spiesta apelsīnu sula, dažiem gurķūdens.»

Ir cilvēki, kuriem palīdz kārtīgas brokastis ar tēju.

Ko mediķi saka par paģirām?

Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis portālam TVNET iepriekš pastāstīja, ka cilvēka organisms vidēji noārda 0,2 promiles alkohola stundā. «Tātad iespēja ir vēl vismaz sešas stundas pagulēt vai atpūsties un pie stūres sēsties tikai tad.»

Ieteicams ir smags fizisks darbs vai treniņš. Šādā situācijā alkohols noārdās straujāk – 0,5 promiles un vairāk stundā. «Noskrieniet stundu, un būsit skaidrs, ja vien skrējis būsit gana strauji ar pulsa ātrumu ne mazāk par 150 reizēm minūtē. Ja vien nebūsit izdzēris tik daudz, ka pēc šādas slodzes nomirsiet.» Viņš atgādināja, ka

ļoti laba slodze pēc Jaungada svinībām ir malkas skaldīšana, sniega tīrīšana un sekss.

«Viena ražena stunda malkas skaldīšanas vai divas stundas čaklas mīlēšanās – un diezgan liela garantija, ka jūsu alkohols sadalīts ūdenī un ogļskābajā gāzē vai caur nierēm nonācis urīnā.

Tiesa, tai malkas skaldīšanai tik un tā ir priekšrocības alkohola noārdē.»

Daudz šķidruma

Pēc daktera teiktā, aktīva čurāšana būtu vēl viens virziens, kādā virzīt savu alkohola līmeņa mazināšanu: «Izdzeriet dažus litrus šķidruma, vislabāk persiku, plūmju, aprikožu sulas. Dzeriet vēl un vēl, čurājiet aktīvi, tādējādi jūsu alkohols asinīs var samazināties par 0,3, pat 0,4 promilēm stundā.»

Apinis vērsa uzmanību, ka diurētisks vai čurāšanu stimulējošs līdzeklis ir kafija un stipra tēja. «Tikai nepārdzerieties šos šķidrumus, lai sirds neklauvē kā stiprā slodzē.»

Komentāri (91)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu