Latvieši iecienījuši erotisko literatūru (18)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Vērtējot Jāņa Rozes grāmatnīcas 2012. gada pārdotāko grāmatu topu, jāsecina, ka kopā esam piedzīvojuši krāšņu, notikumiem bagātu, spilgtu gadu, TVNET pastāstīja latviešu grāmatu tirgzine Ineta Škapare

Pavārgrāmatas un erotika

Lasītāji Latvijā, tāpat kā visā pasaulē, pilnībā ļāvušies E. L. Džeimsas «Greja piecdesmit nokrāsu» kaislei, ierindojot to pārdotāko grāmatu desmitnieka pirmajā vietā. Liela interese bijusi arī par triloģijas otro daļu «Tumsa piecdesmit nokrāsās». Triloģija ir arī angļu un krievu grāmatu topu pirmajās vietās.

Savukārt Ilzes Jurkānes «Dzīves garšas» (2011) stabilā pozīcija liecina, ka lasītāji to patiesi novērtē, iedvesmojas no autores dzīves, ikdienā rada svētkus, gatavojot pēc lieliskajām receptēm. Arvien biežāk viesus izvēlamies cienāt ar pašu gatavotiem gardumiem, tāpēc īpašu atzinību guvusi arī grāmata «Kūkas. Kēksi, ruletes un citi gardumi» – katrai garšai un katram dzīves gadījumam. Pieprasīta ir arī šinī sērijā iznākusī «Salāti. Gardai un veselīgai maltītei».

Šķiet neticami, ka 2012. gadā pieprasītākā praktiskās psiholoģijas grāmata latviešu valodā pirmo reizi iznāca salīdzinoši tālajā 2006. gadā! Tā ir neviena cita kā Robina Šarma «Mūks, kurš pārdeva savu Ferrari». Par pilnasinīgu dzīvi, kas sākama jau šodien! Tāpat augstu novērtēta arī viņa «Līderis bez titula» (2011). Tām blakus grāmatnīcu plauktos atradīsit arī mūsu pašu Agneses Bērziņas, Enriko Plivča «Cilvēks uz gaismas viļņa», Andra Buiķa, Lias Guļevskas «Vai tas esi tu vai kāds cits». Katrā pausts atšķirīgs redzējums, tomēr abas grāmatas pieteiktas kā dialogi, paužot nemainīgu pārliecību par mūsu neizmērojamajām spējām ietekmēt pasauli.

Nevar nepieminēt izdevumus, ko gribētos apzīmēt kā grāmatas – notikumi. Pirmkārt, «Lielais Latvijas atlants» - apjomīgākais karšu krājums, kāds jebkad izdots par Latvijas teritoriju. Otrkārt, pēc ilgāka laika grāmatnīcās atkārtoti nonācis Džeimsa Džoisa «Ulisa» latviešu tulkojums, kura nozīmīgumu izceļ arī mākslinieka Ilmāra Blumberga īpašais vāka dizains.

Autobiogrāfijas

Populārākie autobiogrāfiskie darbi 2012. gadā žanra robežās pieteikti ļoti dažādi. Armands Puče grāmatā «Klients» spilgti attēlo ne tikai grāmatas galveno varoni, bet arī padomju hokeja aizkulises. Žurnālists Guntis Keisels apkopojis leģendārā hokejista Kārļa Skrastiņa ģimenes un draugu stāstītus stāstus grāmatā «37 stāsti par Kārli». Kārļa Anitena un Olgas Rajeckas «Mana svētku diena» ir Olgas Rajeckas dzīves stāsts romāna formātā. Pieprasīta bijusi arī Ivetas Mielavas sastādītā Veras Āboliņas Singajevskas biogrāfija «Mans mūžs».

Runājot par tulkoto daiļliteratūru, fantāzijas romānu cienītāji gada beigās sagaidīja iecienītā Džordža Mārtina episkā romāna «Troņu spēle» trešā turpinājuma pirmo daļu «Zobenu vētra». Daudzi lasītāji izvēlējušies Umberto Eko romānu «Prāgas kapsēta», Haruki Murakami «1Q84».

Savukārt jaunāko lasītāju 2012. gads nebija iedomājams bez kādas no Džefa Kinnija Grega dienasgrāmatas nu jau sešām daļām, kā arī Grega darbu grāmatas. Bet bērnu vecāki kopš grāmatas «Miljons» iznākšanas pilnībā uzticas māksliniecei Indrai Sproģei, izvēloties gan 2011. gadā iznākušo «Joka pēc alfabēts», gan jauno «Māci mani, Degunlāci!», kas tapušas sadarbībā ar Renāru Kauperu.

Visvairāk pirktās grāmatas Jāņa Rozes grāmatnīcās 2012. gadā

1. «Greja piecdesmit nokrāsas» E. L. Džeimsa (Kontinents)

2. «Dzīves garša» Ilze Jurkāne (Jāņa Rozes apgāds)

3. «Tumsa piecdesmit nokrāsās» E. L. Džeimsa (Kontinents)

4. «Mūks, kurš pārdeva savu Ferrari» Robins S. Šarma (Avots)

5. «Lielais Latvijas atlants 1:100 000; 1:20 000» - (Karšu izdevniecība Jāņa sēta)

6. «Kūkas. Kēksi, ruletes un citi gardumi» Marina Neri (Jāņa Rozes apgāds)

7. «Klients» Armands Puče (Mediju Nams)

8. «Cilvēks uz gaismas viļņa» Agnese Bērziņa, Enriko Plivčs (Ameija)

9. «Troņu spēle 1 Dziesma par ledu un uguni» Džordžs R. R. Mārtins (The White Book)

10. «37 stāsti par Kārli» Guntis Keisels (sast.) (Jumava)

Materiāls sagatavots, izmantojot Jāņa Rozes grāmatnīcas 2012. gada grāmatu pārdošanas rezultātus.

Komentāri (18)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu