Žerārs Depardjē atsakās no Francijas pilsonības (137)

BNS
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP / Scanpix

Kinoaktieris Žerārs Depardjē, sašutis par to, ka Francijas premjerministrs Žans Marks Ero kritizējis viņa lēmumu pārcelties uz Beļģiju, kur ir mazāki nodokļi, paziņojis, ka atsakās no Francijas pilsonības.

Atklātā vēstulē premjeram, kas svētdien publicēta Francijas nedēļas laikrakstā «Journal du Dimanche», 63 gadus vecais Depardjē raksta: «Es nelūdzu, lai mani atbalsta, bet vismaz mani varētu cienīt!»

Ero telekanālam «France 2» šonedēļ sacīja: «Pārcelties tepat pāri robežai, man tas šķiet diezgan patētiski. Būt Francijas pilsonim nozīmē mīlēt savu valsti un palīdzēt tai atkal tikt uz kājām.»

Savukārt Depardjē vēstulē teikts:

«Visi tie, kas atstājuši Franciju, nav tikuši tā apvainoti, kā esmu apvainots es.»

«Es dodos prom, jo jūs uzskatāt, ka panākumi, radīšana, talants, jebkas citādāks ir jāsoda,» raksta aktieris.

Apliecina mīlestību pret Franciju

Aktieris savā vēstulē uzsver, ka viņš vienmēr ir maksājis nodokļus, 45 gadu laikā nodokļos samaksājot 145 miljonus eiro (102 miljonus latu) vērtu summu un jautā premjerministram: «Kas jūs esat, lai mani šādi tiesātu?»

«Nav bijis reizes, kad neesmu pildījis savus pienākumus. Vēsturiskās filmas, kurās esmu piedalījies, liecina par manu mīlestību pret Franciju un tās vēsturi,» uzsver Depardjē.

«Es atdodu jums savu pasi un sociālo apdrošināšanu, kuru nekad neesmu izmantojis. Mums vairs nav viena un tā pati valsts. Es esmu īsts eiropietis, pasaules pilsonis, kā mans tēvs mani vienmēr ir mācījis,» raksta Depardjē.

Dzīvesvietu reģistrējis Beļģijas ciematā

Jau vēstīts, ka Depardjē ir reģistrējis savu dzīvesvietu kādā Beļģijas ciemā pie Francijas robežas. Depardjē ir apmeties Eno provinces Estempijas komūnas Nešēnas ciemā, kas atrodas viena kilometra attālumā no Francijas Rubē pilsētas.

Nešēna ir pazīstama kā «franču bagātnieku ciems»

, jo tur dzīvo arī citi turīgi franči, tai skaitā vairāki mazumtirdzniecības grupu «Auchan» kontrolējošās Miljē ģimenes locekļi.

Nešēnas pašvaldības vadītājs Daniels Senesēls aģentūrai AFP pastāstīja, ka Depardjē viņam svētdien jautājis par to, kā iegūt Beļģijas pilsonību un izmantot sociālā nodrošinājuma sistēmu. Saskaņā ar Francijas likumiem nevar atteikties no Francijas pilsonības, ja personai nav kādas citas valsts pilsonība.

Milzu nodokļi turīgajiem

Francijas sociālistu valdība gatavojas līdz 75% palielināt ienākuma nodokļa likmi par ienākumiem, kas ir lielāki par vienu miljonu eiro (700 tūkstošiem latu) gadā. Depardjē par piedalīšanos vienā filmā saņem līdz diviem miljoniem eiro (1,4 miljoniem latu). Turklāt viņam pieder arī dažādi uzņēmumi, tai skaitā trīs restorāni Parīzes centrā un vīna dārzi.

Šonedēļ arī tika ziņots, ka Depardjē piedāvā pārdošanai viņam piederošu vēsturisku namu Parīzē. Francijas mediji vēstīja, ka Depardjē , kurš iegādājies šo namu 2003.gadā, par to prasa 50 miljonus eiro (35 miljonus latu).

Pārdodamais nekustamais īpašums «Hotel de Chambon» ar 1800 kvadrātmetru lielu dzīvojamo platību ietver 1820.gadā uzceltu barona de Šambona privātmāju, dārzus un peldbaseinu. Tas atrodas Parīzes centra Senžermēndeprē rajonā, kur dzīvo vairākas pasaules mēroga slavenības.

Komentāri (137)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu