Bītli vinilā: «Yellow Submarine» (1969)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Šogad apritēja 50 gadu kopš «The Beatles» debijas singla, savukārt visi grupas albumi nupat atkal laisti klajā vinila formātā. Godinot grupu, kas pārvērta vairāku paaudžu mūziku, TVNET sadarbībā ar apgādu «Mansards» publicē šo leģendāro ierakstu recenzijas no Klāsa Vāveres grāmatas «Roka faili 1: The Beatles».

«Yellow Submarine» (1969)

Dziesmu saraksts: Yellow Submarine*; Only A Northern Song**; All Together Now*; Hey Bulldog*; It’s All Too Much**; All You Need Is Love*; Pepperland; Sea Of Time; Sea Of Holes; Sea Of Monsters; March Of The Meanies; Pepperland Laid Waste; Yellow Submarine In Pepperland*.

* Autori ir Lenons/Makartnijs,** autors ir Harisons, visus pārējos skaņdarbus sacerējis Džordžs Mārtins.

«Yellow Submarine»
«Yellow Submarine» Foto: Publicitātes foto

Par bītlu albumu «Yellow Submarine» ar mūziku no tāda paša nosaukuma animācijas filmas ir saucams nosacīti. Tajā ir tikai sešas viņu kompozīcijas, turklāt divas no tām – tituldziesma un «All You Need Is Love» – dzirdētas jau agrākās platēs. Atlikušo daļu aizpilda grupas producenta Džordža Mārtina sacerēta simfoniska multeņsvīta. Arī četras «jaunās» dziesmas albuma iznākšanas brīdī vairs nebūt nav jaunas. Džordža «Only A Northern Song» ir no «Sgt. Pepper’s...» sesijām un, tāpat kā drusku vēlāk tapusī «It’s All Too Much», rāda bītlu psihedēliski trokšņaino šķautni – abas drīzāk ir pieskaitāmas interesanto meklējumu, bet ne atradumu kategorijai. Pola «All Together Now» ir bērnu skaitāmpantiņš ar elementāru melodiju, taču ne bez mazliet infantilas pievilcības. Lieliska, kaut pienācīgi nenovērtēta, ir Džona «Hey Bulldog» – metālisks, blūza struktūrā balstīts rokenrols ar pēdējo gadu roķīgāko Džona vokālu; arī visas grupas sniegums ir vitālas enerģijas un prieka pilns gluži kā senajās dienās. Zīmīgi, ka «Hey Bulldog» ir pirmā dziesma, kas ierakstīta, studijā klātesot turpmāk neiztrūkstošajai Joko Ono – šķiet, šīs attiecības Džona jaunradei un pasaules uztverei devušas jaunu asumu. Tādēļ turpmāk viņa mūzikā atkal ir vairāk spontanitātes un tiešuma, tuvinoties kādreizējam Liverpūles rokera pirmsākumam.

«Yellow Submarine» ir jauks pasaules slavenākās psihedēliskās multenes audiosuvenīrs, bet mazāk nepieciešamais no «The Beatles» albumiem.

P.S. 1999. gada izdotajā CD Yellow Submarine Songtrack nav simfoniskās svītas, toties ir iekļautas 15 bītlu kompozīcijas – visas (atskaitot «A Day In The Life»), kas skan filmā. Taču arī starp tām nav citos albumos nepieejamu dziesmu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu