Jaunietis uzfilmē stāstu par latviešu viesstrādniekiem Anglijā (321)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: No personīgā arhīva

Sekojot rakstnieka Viļa Lācīša pēdās, kurš pirms diviem gadiem izdeva atzinīgi vērtēto romānu «Stroika ar skatu uz Londonu», kāds pašmāju jaunietis, dzīvojot un studējot Lielbritānijā, radījis dokumentālu īsfilmu «Nemet plinti krūmos» par latviešu viesstrādnieku dzīvi miglainajā Albionā. Kinolente guvusi panākumus prestižā kinofestivālā, un autors to nodod TVNET, lai pirmoreiz izrādītu plašākai auditorijai arī Latvijā.

Īsfilma «Nemet plinti krūmos» ir dokumentāls stāsts par latviešu viesstrādnieku Armandu, kurš, nespējot atrast darbu Latvijā, no Lielvārdes pārcēlies uz Anglijas dienvidrietumu piekrastē esošo Bristoli, lai finansiāli palīdzētu savai ģimenei dzimtenē.

Tā uzņemta pirms diviem gadiem, kad vārdu salikums «ekonomiskā krīze» bija katras dienas plašsaziņas līdzekļu virsrakstu neatņemama sastāvdaļa un no valsts izbrauca arvien jauni iedzīvotāji. Iespējams mazākā apmērā, bet emigrēšana turpinās joprojām, un arī kinolentes režisors, 27 gadus vecais Juris Kudeiko, zina, ko nozīmē skaudrā viesstrādnieka dzīve.

Pēc vidusskolas absolvēšanas viņš pusotru gadu studējis grafisko dizainu kādā mazpazīstamā mācību iestādē, taču atskārtis, ka tas gluži nav tas, ko vēlējies. Runājot par to laiku, Juris liek noprast, ka pameta mācības, jo īsti nezināja, ar ko vēlas nodarboties savā dzīvē. Šajā jautājumā viņš min Latvijā iesakņojušos izpratni, kurā ne visai tiek saprasti tie, kam pēc vidusskolas ir vajadzīgs laiks, lai apdomātos un tad pieņemtu svarīgo lēmumu:

«Beidzot vidusskolu, Latvijā ir tāds postpadomju uzstādījums no vecākiem – tev tagad jādodas tālāk, tev ir jāzina, ko tu gribi, un tev neklājas paņemt brīvu gadu.»

Nepabeidzot dizaina kursu, jaunietis pārcēlās uz Apvienoto Karalisti, kopumā pavadot tur piecus gadus. Sākotnēji apguva skaņas mākslu koledžā un paralēli pelnīja iztiku auto koncerna BMW rūpnīcā, taisot detaļas, kā arī piestrādāja, uzstādot magnētiskās rezonanses iekārtas slimnīcām.

Filmas operators un režisors vienā personā - Juris Kudeiko
Filmas operators un režisors vienā personā - Juris Kudeiko Foto: No personīgā arhīva

Laika gaitā radās iespēja iestāties Rietumanglijas universitātē, ko Juris izmantoja, trīs gadus studējot filmu un medijus. Mācības tuvojušās noslēgumam un, personīgi pazīstot sava nākamā stāsta varoni Armandu, kā arī citus pašmāju viesstrādniekus, kuri dzīvo netālu no Bristoles, neko daudz neplānojot, tapa viņa pirmā dokumentālā īsfilma.

«Dokumentālās filmas ir tik neprognozējamas. (..) Es iegāju, nodzīvojos tur septiņas dienas ar pārtraukumiem, un tas, kas tur ir, tas sanāca,»

teic Juris. Kinolente, kuras angliskais tulkojums ir «Don't Give Up Your Guns» guvusi arī panākumus Lielbritānijā – 2010.gada Šefīldas dokumentālo filmu festivālā (viens no pasaules prestižākajiem pasākumiem šajā žanrā) tā atzīta par labāko studentu darbu. Tāpat tā saņēmusi apbalvojumu kā labākais Bristoles studentu veikums no organizācijas «Royal Television Society», kas ik gadu apbalvo labākās TV pārraides u.tml.

Nu jau aptuveni pusotru gadu viņš mitinās Latvijā un ir pārliecinājies, ka arī ar šāda veida ierakstiem CV pastāvīgu darbu atrast nav viegli. Viņa dotības atļautu darboties reklāmas nozarē, tomēr Juris cer saņemt iespēju radīt jaunas dokumentālas filmas, mūzikas video un kā vienu no saviem kino sapņiem nekautrējoties min noveles «Nāves ēnā» pārfilmēšanu.

Ar TVNET starpniecību viņa darbs «Nemet plinti krūmos» plašākai auditorijai pašmājās tiks izrādīts pirmo reizi. «Tehniskais izpildījums mani līdz galam gan neapmierina, bet esmu priecīgs, ka man izdevies iemūžināt kādu daļu Latvijas vēstures. Kad Dombrovskis ar komandu visu būs izdarījis pareizi un katram cilvēkam būs motorlaiva, mašīna un liela, skaista ģimene, skatoties šo, kāds varēs atcerēties, kā mums šeit gāja,» - tā filmas autors.

Komentāri (321)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu