Streips: «Eirovīzija» Baku būtu jāboikotē visām valstīm (24)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pazīstamais žurnālists Kārlis Streips, kurš ilgus gadus vadīja «Eirovīzijas» tiešraides televīzijā, savā blogā portālā «Satori.lv» aicina boikotēt šogad Baku notiekošo «Eirovīzijas» dziesmu konkursu.

Savu visnotaļ aso viedokli Streips argumentējis ar vairākiem iemesliem, kā pirmo minot faktu, ka, lai uzceltu jauno un acīmredzot ļoti smalko koncertzāli «Eirovīzijas» vajadzībām, Azerbaidžānas režīms nojauca veselu sēriju vēsturisku celtņu, to skaitā arī tādas, kurās dzīvoja cilvēki. «Režīma oponenti uzskata, ka tas darīts tā, lai apmierinātu finanšu elites vajadzības. Tūkstošiem cilvēku zaudēja mājvietu; kāds iedzīvotājs telekanālam «BBC» stāstīja, ka buldozeri viņa māju sāka nojaukt naktī, kad viņš ar ģimeni tajā gulēja. Tas nu reiz ir pavisam kretīnisks pasākums,» raksta Streips.

Taču, viņaprāt, daudz būtiskāks ir jautājums par par Azerbaidžānas nožēlojamo attieksmi pret cilvēktiesībām. «Kādā intervijā mūziķis Hamalu Ali stāstīja, ka pagājušajā mēnesī viņu apcietināja par «valsts prezidenta aizvainošanu» un pēc tam cietumā viņš tika spīdzināts. «BBC» slimnīcā atrada žurnālistu, kuram uzbruka valsts naftas kompānijas sargi, laužot divas ribas un radot smadzeņu satricinājumu.»

Savā rakstā Streips uzsver, ka, piemēram, Armēnija savu pārstāvi uz «Eirovīziju» nesūtīs, jo konflikts starp to un Azerbaidžānu pēdējā laikā atkal ir samilzis. «Kā būtu jāreaģē citām valstīm, to skaitā arī Latvijai, kuras pārstāve Anmary jau ir devusies uz Baku?» žurnālists uzdod retorisku jautājumu, uz kuru arī pats atbild: vienmēr būs kādi, kuri teiks, ka kultūru nevajag politizēt.

«Protams, kopumā ņemot, «Eirovīzija» nudien ir nepolitisks pasākums.

Pietiekami daudz cilvēku teiks, lai brauc, lai dzied, tas ir balagāns un tingeltangelis, nevienam jau tāpēc gabals nenokritīs.

Taču es personīgi uzskatu, ka «Eirovīzija» Baku būtu jāboikotē visām valstīm, kuras cilvēka tiesības tur augstā vērtē. Atliek vien ielūkoties globālās cilvēka tiesību organizācijas «Human Rights Watch» mājaslapā (to var arī lasīt krievu valodā), un tur būs uzskatāmi redzams, cik ļoti lielā mērā Azerbaidžāna pārkāpj pat elementārākās cilvēka tiesību prasības.

Tur rīkot pasākumu, kurā tiek svinēta Eiropas kopība muzikālā nozīmē? Droši vien būtu mazliet žēl, ja Anmary un citi dziedoņi zaudētu tiesības reizi mūžā uzstāties milzīgas auditorijas priekšā, tomēr «Eirovīzijas» rīkošana Baku ir garām, un boikots šajā gadījumā būtu pat ļoti piemērots,» ir pārliecināts Kārlis Streips.



Komentāri (24)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu